Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmirlinin 'gömü' merakı çok, zengin olan yok

        Melis APAYDIN İDE/ GAZETE HABERTÜRK

        İzmir Müze Müdürlüğü’ne bağlı çalışan 20 arkeolog, yasal define avcıları yüzünden kendi işlerini yapamaz hale geldi. Yönetmeliğe göre, define aramak isteyenlerin bir dilekçe ile müdürlüğe müracaat etmeleri, bu dilekçede gerekçelerini ve define aranacak yeri açıkça belirtmeleri gerekiyor. Vatandaştan gelen başvuruları gerekçesi ne olursa olsun değerlendirmek zorunda olan kurum, kazı yapılacak yere 2 arkeolog gönderiyor.

        KREDİ ÇEKEN BİLE VAR

        Kazı başında sürekli bulunmaları gereken arkeologlar, bazen günlerce süren çalışmalar nedeniyle başvuruların tamamına yetişemediği için de talepler sıraya konuluyor. Ancak ne bu sıra, ne de görevlilerin masrafları ve define aramasından doğacak zarar, kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi masrafları yıldırıyor. Kimi defineciler masrafları karşılayabilmek için kredi çekiyor, kimi ise tüm birikimlerini bu iş için ortaya koyuyor. Her gün en az 5-10 kişi, “Rüyamda gördüm”, “Harita buldum”, “Komşum aniden zenginleşti. Bahçesinde define var. Benim bahçemi de kazın” gibi nedenler öne sürerek İzmir Müze Müdürlüğü’ne başvuruyor.

        ZENGİN OLAN YOK!

        Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız müze müdürlüğü, define yoğunluğu nedeniyle 2 uzmanı sadece bu işle görevlendirmek zorunda kaldı. Müdürlük yetkilileri, bu durumu şöyle açıklıyor: “Müdürlüğe başvurup ‘Rüyamda gördüm. Eminim. Varımı yoğumu sattım. Her şey hazır, gelin bahçemi kazın’ diyorlar. Mevzuata göre, gerekçe somut olmasa bile değerlendirmeye almak zorundayız. Bu bizi zorda bırakıyor. Taleplere yetişemiyoruz. İlk seferde defineye ulaşamayıp defalarca deneyenler, altın dedektörlerine milyonlarca para harcayanlar var. Ancak henüz hayallerine kavuşanolmadı.”

        YÜZDE 50'Sİ DEFİNECİ

        Yönetmeliğe göre, “Define aramasında çıkan buluntular bakanlıkça tayin edilecek en az 3 kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Maliye ve Gümrük Bakanlığı’na teslim edilir. Define Hazine’ye ait arazide bulunmuşsa yüzde 50’si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa, yüzde 40’ı arayıcıya, yüzde 10’u ise mülk sahibine verilir..."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa