Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kısa mesafe ile imtihan

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Kimi, “Güzergâh trafikli, girsek saatlerce çıkamayız” der almaz kimi, “Kısa mesafe değmez, yürüseniz daha hızlı gidersiniz” diyerek binbir bahane sunar. Kısacası İstanbullunun taksi çilesi bitmek bilmiyor. Bunun en trajik örneği, önceki gün Ataşehir Yenisahra Mahallesi’nde yaşanmıştı. İki yolcu taksiye binmek istiyor. Binilecek yer ile varılacak mesafe arası “kısa” diye taksici yolcuları almamak için direniyor. Olay büyüyor. Mahalleli toplanıyor. İki yolcu canını zor kurtarıp bir tamirhaneye sığınıyor. “Pes” dedirten bu olay üzerine kısa mesafe krizine tanık olmak için dün gün boyu kentin en yoğun noktalarından taksilere bindik ve bakın neler yaşadık...

        NEREYE KADAR DİRENİRSEK KÂR!

        İlk durağımız Taksim’di. Meydan trafiğe kapatılsa da meydanın hemen aşağısından adım başı taksi bulmak mümkün. Yoğunluk nedeniyle başlangıç rotası olarak belirlediğimiz Taksim’de, bir otelin yakınında bulunan taksiye yanaşıp Şişhane’ye gitmek istediğimizi söyledik. Taksici otelin taksisi olduğunu söylese de taksinin üzerinde herhangi bir otel adı bulunmuyordu. Taksici başta bizi almayı kabul etmedi. Bir arkadaşı ısrarlarımızı görüp taksiciyi ikna ettikten sonra ancak gidebildik.

        TOPHANE’DEN KARAKÖY’E GETİREN DE OLDU

        Şişhane’den Harbiye’ye geçişimiz problem olmadı, ne var ki sonrası kâbustu. Harbiye’de indik. Nişantaşı’nda bulunan bir AVM’ye gitmek üzere bir taksiye binmek istedik fakat “Kısa mesafe, trafik sıkışık girsem çıkmam zor” diyerek almadı. Ardından rotamızı Tophane’ye çevirdik ve buradan Karaköy’e geçtik.

        Kısa mesafe krizinden dert yanarken bizi şaşırtan, “iyi ki varlar” dediğimiz taksiciler de oldu. Öyle ki Tophane- Karaköy’e Karaköy’den Eminönü’ne götüren de oldu. Hakkını teslim etmemiz gereken, işini gönülden yapan bu taksiciler azınlık da olsa var. Fakat Eminönü sonrası kriz. Ne Doğubank’a gidebildik ne Sultanahmet’e... En son bulabildiğimiz taksiyi zar zor Gülhane’ye götürmeye ikna edebildik. Taksi mesaimizde kısa mesafe haricinde en çok duyduğumuz söz de “Orası kilittir, sokmayın beni oraya” oldu.

        TAKSİM’E ÇIKAMAM ÇÜNKÜ...

        Ardından sorunsuz geldiğimiz Fındıklı’dan Taksim’e çıkmak istedik. Fakat bindiğimiz bir taksi bizi aldıktan sonra Taksim’e çıkamayacağını, trafiğe girerse güzergâhı olan Beşiktaş’a geçmesinin zor olacağını söyledi. İlerleyip Kabataş’ta bıraktı. Anlayacağınız işini hakkıyla yapanlar olduğu gibi zorluklardan kaçarak bahane üretenler de vardı. Hatta bir taksiciye yakındığımızda, “Kısa mesafe almayanı hemen şikâyet edin. Meslektaşım da olsa herkes işini hakkıyla yapmalı” demişti.

        ‘ORASI KİLİT GİDEMEM’

        PAZARLIK PAYI

        KISA MESAFE İÇİN GARANTİLİ TAKTİKLER

        Acil bir işiniz var, kısa mesafede taksiye binmeniz gerekli. Taksicinin sizi almak istememesi muhtemel. İşte böyle anlar için birkaç tavsiye...

        -Taksiye binerken telefonla konuşun veya konuşuyor gibi yaparak zaman kazanın. Zaten yolu yarılamış olacaksınız.

        -Bindikten sonra siz ilerleyin ben tarif edeceğim deyin.

        -Telefondan adres arama telaşına girin.

        -Önce bir arkadaşı alacağız deyin ardından varış noktasına ulaşınca arkadaşınız gelmemiş olsun beklemek üzere ödemesini yapıp inin.

        -Henüz belli değil, siz ilerleyin ben söyleyeceğim deyin.

        -Israrla nereye gideceğinizi sorarsa varış noktanızın ötesinde bir güzergâh söyleyin. Ardından gelen bir telefonla “Aaa orada mıymış! Dur ben ineyim o zaman’’ hayat kurtaran repliğiyle amaçladığınız yerde inin.

        NEREYE ŞİKÂYET ETMELİYİM!

        -Kısa mesafe gitmek istemeyen taksiciyi şikâyet için İBB’ye ait 153-Beyaz Masa Çağrı Merkezi’ni arayabilirsiniz veya http://application2. ibb.gov.tr/forms/beyazmasa/ adresindeki form üzerinden şikâyetinizi yazabilirsiniz.

        -İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na ait Çağrı Merkezi numarası da şöyle: 4441523 . Detayları da http: //iteo.org. tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa