Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Gökyüzünde Hayat İzi / Ceyda Erenoğlu'nun yazısı

        Ceyda ERENOĞLU/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Gökyüzünde Hayat İzi; annesinde ve teyzesinde meme kanseri olduğu halde geç tanı alıp yaşama umudunu kaybetmeden sürdüren bir hastanın hikâyesi... Haberimiz kendi hastalığına aldırmadan meme kanserli hastalara moral veren bu kadının gerçekleşen hayallerini anlatıyor.

        Tedavisinin bir kısmını Trabzon’da, bir kısmını da Ankara’da sürdürdüğü için sık uçak yolculuğu yapıyor ve her uçuş sonrası “Gökyüzü bana büyük umut veriyor, keşke kemoterapi odaları da bu manzara fotoğrafları ile süslense” dileğinde bulunuyor. Yaşama veda etmeden 1 hafta önce, anne ve teyzesinin geçirdikleri aşamaları gördüğü için sona yaklaştığını biliyor. Kendisini üzen iki şey olduğunu söylüyor. Biri 13 yaşındaki oğlu diğeri ise hayata, yaşadıklarını bir kitap haline getirmeden veda edecek olması... Gökyüzü, insanlar için umudun temsilidir ya! O da herkesin bilinçlenmesini sağlayacak bir iz bırakmak istiyor gökyüzüne. En çok da bu hastalıkla erken tanı ile yaşanabileceği hatta kurtulmanın mümkün olduğu umudunu..

        GÖKYÜZÜ KEMOTERAPİ ODASINDA

        Doktoru ve aynı zamanda Doğu Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği’nin kurucusu Dr. Eda Küçüktülü, hastasının bu isteğini yerine getirmek için söz veriyor ve harekete geçiyor. Yardım istediği Türk Hava Yolları Genel Müdürü (THY) Temel Kotil’le yaptığı görüşme umudunu artırıyor. Kotil, kurum olarak uzun süredir meme kanserinde farkındalık yaratmak için proje aradıklarını ve bu projeye her türlü desteği vereceklerini söylüyor. İlk olarak uçuş yaptıkları kaptanlardan Murat Serdaroğlu ile görüşüyorlar ve kaptanın düz uçuşlarda kokpitten çektiği fotoğrafları Trabzon Meydan Parkı’nda sergiliyorlar. Hasta genel durumu bozulduğu için kendi adına yapılan sergiye gidemeyince fotoğraflar hastane odasına götürülüyor. Ölümünden 1 hafta önce bu fotoğraflarla yaşadığı mutluluk herkesi çok sevindiriyor. İlgi beklenenin üzerinde olunca projeyi büyütme kararı alınıyor.

        Yeni açılacak sergi için daha çok fotoğraf ihtiyacı doğunca Onur Taylan ve Onur Baş isimli kaptanların fotoğrafları da kullanılıyor. Türk Hava Yolları Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak ve Uçuş Eğitmeni Kaptan Menderes Çakıcı’nın da projeye dahil olmasıyla fotoğraf sergisi 21 Mayıs’ta Trabzon’da bir proje ile tanıtılıyor. THY’nin Skylife Dergisi, Haziran sayısında fotoğraf sergisine ve serginin amacına yer veriyor. Ardından yeni aktiviteler için hazırlıklara başlanıyor. Projeye destek olan kaptanlar ilk kez Habertürk’te tanıtılan bu kitapçık için fotoğraflarına hikâyeler yazıyor. Hepsi meme kanseriyle ilgili farkındalık yaratmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyor...

        Kitapçık, “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olan ekim boyunca Türk Hava Yolları uçaklarında da dağıtılacak. 21 Ekim’de pembe kurdele giydirilmiş bir uçak Antalya’da yapılacak olan Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi’ne katılacak bilim insanlarını taşıyacak. Uçak kalkmadan önce Atatürk Havalimanı’nda yapılacak “Meme Kanseri için Farkındalık Karnavalı” ile meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çekilmeye çalışılacak.

        ERKEN TEŞHİS İÇİN

        40 yaştan sonra düzenli tarama yaptırın.

        Ailenizde meme kanseri tanısı almış biri varsa taramalara daha erken başlayın.

        Risk faktörleri taşıyorsanız (erken adet görme, geç menopoza girme, doğum yapmama vb) taramalar konusunda daha hassas olun.

        Bu konuda uzman kişiler ve ekiplerin olduğu hastaneleri tercih edin.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa