Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Kışlığınızı kendiniz hazırlayın/ Ekin Türkantos'un yazısı

        Ekin TÜRKANTOS/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Eskiden sebzeleri mevsimine göre tüketir, annelerimiz kışlık ihtiyaçları yazdan hazırlardı. Ancak bizler ne yazık ki zaman yönetimini beceremiyor ve annelerimizin tariflerini hayata geçiremiyoruz. Neyse ki ne yediğini önemseyen hevesli insanlar, zaman ayırıp bu tariflere kulak veriyor ve paylaşmaktan da keyif alıyor. Böylelikle unutulmaya yüz tutmuş geleneksel lezzetler yeniden canlanıyor. Buğday Derneği, “Hareket Berekettir” mottosuyla başladığı eğitimlerine “Kendin Yap” atölyesiyle devam ediyor. Şehir hayatının getirdiği kullan-at alışkanlıklarından kurtulmak için tarifler sunuyor. Kendin Yap atölyesinin eğitmeni Özra Gökçe, Beykoz’daki yemyeşil köylerden birinde yaşıyor. Sütünü, yumurtasını komşusundan alıp 4 aylık oğluna rağmen kışlık yiyeceklerini kendisi hazırlıyor. “Eskilerin bilgisine güvenirim” diyen Gökçe, evle ilgili yapacağı her şeyi de dolunay küçülürken yapıyor. Aksi halde yapılacak işlerin kurtlanıp bozulacağını düşünüyor. Hamileliğinde kendi yaptığı turşuları tüketen Gökçe ile evinin bahçesinde eğitimini verdiği yoğurt, biber turşusuve domates sosu yaptık ve tarhana tarifleri aldık.

        DOMATES SOSU

        Malzemeler: Belirleyeceğiniz miktarda domates, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı zeytinyağı

        Yapılışı: Domatesler rendelenir ya da kabuklarıyla rondodan geçirilebilir. İçine biraz tuz ve zeytinyağı konulup kaynatılır. Domatesin suyunun iyice çekmesi beklenir. Ve suyu çeken domatesler, cam kavanoza konulur. Konserve olarak saklanabilmesi için kavanozun kapağının iyi olması şart. İçeriye hava almamasını sağlamak için de kavanozu ters çevirip saklamak gerekiyor. Cam kavanoz güneşin altında bırakılmıyor. Hazırlandıktan sonra hemen yenebilme özelliği var. Kışın domates olmadığı için kahvaltıda içine ceviz ve baharatlar ekleyerek yenebildiği gibi soğan ve biber kavurup menemenlik de yapabilirsiniz. Bu sos yemeklere de konulduğu için 1 litrelik ya da daha küçük olanları tercih etmek ideali.

        EKŞİ TARHANA

        Malzemeler: 3 parmak çörtük otu (tarhana otu), 2 kilo soğan, yarım kilo kırmızı biber, 3-4 tane domates, kuru ve taze dereotu, 1 baş sarmısak, 1 bardak yoğurt, yoğurt kaymağı, un, 2 çorba kaşığı tuz

        Püf noktası: Tarhanayı tek sayılı günlerde sermeniz gerekiyor.

        BALIKESİR YÖRESİ TARHANASI

        Malzemeler: Tarhana otu, yoğurt, yarım kilo nohut, yarım kilo yeşil biber, domates, un, tuz

        Yapılışı: Yoğurdu ocağa koyup rondodan geçirdiğiniz domatesle kaynatın. İçine nohut hariç tüm malzemeleri koyup tencerenin ortasına bir tahta kaşık koyun. Etrafına un serpin. Tahta kaşık tek başına tencerede durana kadar devam edin. Hamur puflamaya devam ettiğinde açılacak deliklere un ekleyin. Bir gün önceden haşladığınız nohutu ekleyin. Hamur pişmesine yakın sararmaya başlayınca ocağın altını kapatın.

        Püf noktası: Hamur cıvık olmayacak. Tarhanayı sererken unlu bırakın ki her gün sebzeler biraz daha içine çeksin. Elekten geçirin, unlayıp çarşafa serin, kurusun.

        EV YOĞURDU YAPMAK

        Malzemeler: 1 litre süt, 1 tatlı kaşığı yoğurt

        Yapılışı: 1 litre sütü 3-4 dakika ya da 2 taşım kaynatıp bir kaba alın. Serçe parmağınızı bükerek eklemini hafifçe süte değdirip 7’ye kadar sayın. Parmağınızın sıcaklığa dayanması önemli, yakmaması gerekiyor. Süt soğuduktan sonra 1 tatlı kaşığı oda sıcaklığındaki yoğurdu maya olarak süte katın. Kabın üzerine bir tabak koyup örtülerle sarın. Ve hiç kıpırdatmayın. 4-5 saat sonra yoğurt yenebilir hale geliyor ancak ideali yoğurdu açtıktan sonra birkaç saat de kabın üzerindeki tabağı kaldırıp dinlendirmek. Püf noktası: Yoğurt yaparken tahta kaşık kullanmak iyi sonuç veriyor. Yoğurt mayası: Yoğurt mayasını kendiniz başlatmak isterseniz bahar zamanında hiç açılmamış olan yeşil çam kozalağını kaynattığınız sütün içinde 24 saat bırakarak kendi mayanızı başlatabilirsiniz.

        Püf noktası: İlk nesil yoğurdun çok sulu olacağını unutmamalısınız.

        BİBER TURŞUSU

        Malzemeler: 2 bardak su, 1 bardak sirke, 4-5 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı şeker, 4-5 tane nohut

        Hazırlanışı: 1 litrelik kavanoza 2 bardak su, 1 bardak sirke koyun. İçine biberleri hava almayacak şekilde yerleştirin. Sarmısakların üzerine kesik atarak aralarına yerleştirin ve nohutları da atın. Kapağı kapatmadan (dere kenarından aldığınız taş ile biberlerin üzerini bastırın) üzerine naylon koyup sıkıca kapatın. 2-3 haftada turşunuz hazır.

        Püf noktası: Turşuyu dere taşıyla yani tatlı sudan aldığınız bir taşla kapatmak öneriliyor, deniz taşıyla değil. Çünkü denizden alınan taş zamanla kavanozun içinde ufalanıyor

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa