Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul Boğazı'nda Erguvan zamanı

        Kendiliğinden yetişen erguvanlar, mayıs ortalarına kadar Boğaz’ı süsleyecek. Erguvan ağaçları, Türkiye’de Ege ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak görülüyor.

        HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ

        Sert havaları sevmediği için yüksek kesimlerde genelde bulunmayan erguvan, İstanbul’da özellikle korularda insan elinin değmemesi nedeniyle korunabiliyor. Osmanlı kültüründe de çok önemli yeri olan erguvan adına 14-19. yüzyıllar arasında şenlikler düzenlendi, “Erguvan cemiyeti’’, “Erguvan faslı’’, “Erguvan bayramı’’ gibi isimlerle anıldı.

        Osmanlı döneminde sayılarının azalması üzerine, padişah fermanıyla Boğaz’a, erguvan ağacı dikilmesi emredildi. Osmanlı’da erguvanın güçlü dalları baston yapımında kullanılırken, mor, lila ve pembe arası çok özgün bir renge sahip erguvan çiçeklerinin eski İstanbul mutfağında salatalara renk ve lezzet kattığı biliniyor. Erguvan ağaçlarını en güzel Boğaz’da Eminönü, Üsküdar ve Beşiktaş’tan yapılan tekne turlarıyla seyretmek mümkün.

        Avrupa Yakası’nda Beşiktaş Yahya Efendi Dergâhı üzerinden başlayan ve Yeniköy’e kadar devam eden erguvanlar yoğun olarak Rumelihisarı’nın sağında ve solunda görülebiliyor. Anadolu Yakası’nda ise Paşalimanı’nda başlayan erguvan ağaçları, Beykoz’a kadar uzanıyor. Erguvanlar karadan ise Fethi paşa Korusu, Kanlıca civarı ve Beykoz İBB Sosyal Tesisleri, Özgürlük ve Fenerbahçe parkları, Avrupa Yakası’nda Rumelihisarı, Yıldız ve Emirgan Korusu ile Eyüp yamaçlarında görülebiliyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa