Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Dünyanın en sıradışı düğünleri!
        • 1

          Sema EREREN / HT CUMARTESİ

          Cam dolu bez üzerinde yürüyenler, kırık tabak süpürenler, çalı süpürgesi üzerinden atlayanlar, testereyle kütük kesenler... Her biri dünya evine girmek uğruna gerçekleştirilen gelenekler! Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından en sıradışı düğün gelenekleri turuna davetlisiniz

        • 2

          AFRİKA

          Afrika geleneklerinde damat, kızı ailesinden istedikten sonra onay alırsa geline para ve fıstık verir. Gelin fıstığı damatla paylaşır. Çifti bir araya getiren biri varsa fıstık onunla da bölüşülür.

        • 3

          Düğün günü, kölelerin evlenmesinin yasak olduğu zamanlardan beri uygulanan ve geçmişte kalan kötülükleri süpürüp yeni başlangıçlar yapmayı temsil eden çalı süpürgesi üzerinden atlama geleneği yerine getirilir. Gelin ve damat, kurdele ve tüllerle bezeli çalı süpürgesinin üzerinden atlar.

        • 4

          ÇEK CUMHURİYETİ

          Çek düğünlerinde gelin ve damadın ayaklarının önünde tabak kırılır ve çift bu kırıkları birlikte süpürür. Bir diğer geleneğe göreyse düğün yemeğinde gelinle damat çorbalarını tek kaşıkla içer. Damadın arkadaşları gelini kaçırma oyunu oynar.

        • 5

          Damadın gelini bulmasının eşini hep koruyup kollayacağı anlamına geldiğine inanılır. Ayrıca gelinin duvağı ve damadın ayakkabıları düğün sonunda misafirler arasında dolaştırılır. Misafirler de çiftin balayı tatili için ayakkabı ve duvağın içine para koyarlar.

        • 6

          ÇİN

          Damadın ailesi, bir astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünenler hakkında yorum ister. Astrolog çiftin evlenmesini onaylarsa düğün hazırlıkları başlar. Düğün tarihi seçimi de birçok Çinli için çok önemli. Çinliler ay takviminin 7. ayının son 15 gününde evlenmenin o dönemde cehennemin kapısının açılıp kayıp ruhların serbest kaldığına inandığından bu dönemi uğursuz olarak görür.

        • 7

          Düğün saati ise şans getirmesi için buçuklu saatlerde başlar. Gelinin ailesine verilecek hediyelerden en mühimi ise çay. Düğünden önce bereket getirdiğine inanılan meyve ve kuruyemişler yeni evli çiftin yatağına serpiştirilir. Küçük çocuklar bu yatağa oturtulur.

        • 8

          Bir inanışa göre yatağa oturan çocuk sayısı, çiftin sahip olacağı çocuk sayısına işaret eder. Ayrıca düğünden bir gece önce şeytani ruhlardan arınmak için narenciye esanslı sularda banyo yapan gelinler de vardır.

        • 9

          ALMANYA

          Eski Alman geleneklerinden kütük kesme, düğün sonunda gerçekleştirilir. Karşılaşacakları zorluklara birlikte göğüs gereceklerini sembolize eden testereyle kütük kesme geleneğinin dışında düğünde çiftin üzerine bereketi simgeleyen pirinç serpilir. Bazı kişiler gelinin saçında kalan pirinç tanesi kadar çocukları olacağına inanır.

        • 10

          HİNDİSTAN

          Hint düğünleri genellikle 3-5 gün sürer. Hindistan düğünlerinin olmazsa olmazı “mehndi”, yani gelinin el ve ayaklarına yapılan dövmelerdir. Geline “Sari” denen geleneksel bir kıyafet giydirilir. Yakılan kutsal ateş etrafında gelin ve damat 4 kez döner. Bu inanışa göre ateş etrafında döndükten sonra gelin ve damat masalarına kadar koşar.

        • 11

          Masaya ilk varanın evde sözünün geçeceğine inanılır. Hindistan’daki sıradışı düğün geleneklerinden biri de “Joota Chupai”, yani ayakkabı saklama geleneğidir. Bu geleneğe göre damat “Evet” demeden önce ayakkabılarını çıkarır ve damadın ailesi, gelinin ailesi ayakkabıları alıp saklamasın diye uğraşır.

        • 12

          Bu gelenek iki aileye de eğlenceli dakikalar yaşatır. Ayrıca zengin aile düğünleri epey şaşaalı olur. Bazı aileler çocukları için Hint astrolojisinde “Navamsa” adı verilen evlilik haritasına baktırarak evlenmelerinde bir mâni olup olmadığı konusunda karar kılar.

        • 13

          BULGARİSTAN

          Bulgaristan geleneklerine göre damat adayı gelini ailesinden istemek için en yakın arkadaşıyla kız evine gider. Hediye olarak ise “rakia” içkisi ile mutluluk ve bereketi temsil eden “zdravet” adlı yeşil çiçek buketi götürür. Baba evliliğe onay verirse kararını açıklamadan önce 3 kez kızına evliliğe hazır olup olmadığını sorar.

        • 14

          Ayrıca Bulgaristan geleneklerine göre düğünden önceki perşembe günü yeni aileyi sembolize eden özel bir ekmek hazırlanır. Gelin ve damada verilen somun ekmeğinden kim daha büyük parça kopartabilirse evde o kişinin sözünün geçeceğine inanılır.

        • 15

          Düğünde, gelin çiğ yumurta ve buğdayla dolu bir tabağı başının üzerinden geriye atar. Yere düşen tabağın küçük parçalara bölünmesi iyiye işarettir. Gelinin annesi çiftin geçeceği yere zdravet çiçekleriyle bezeli beyaz bir örtü serer.

        • 16

          İSKOÇYA

          İskoçya’da gelin ve damadın yumurta, salça gibi karışımları birbirlerinin üzerine dökme geleneği vardır. İskoçya evlilik geleneklerinden bir diğerindeyse bolluk ve bereket için gelin, düğünde ayakkabısının içine bozuk para koyar.

        • 17

          FAS

          Genellikle Fas’ta düğünler 7 güne yakın sürer. Süt banyosu yaptırılan gelinin el ve ayaklarına kına yakılır. Düğün boyunca da gelin sık sık kıyafet değiştirir. Fas’ta tek tip bir gelinlik söz konusu olmasa da çoğunlukla gelinler ipek gibi pahalı kumaşlardan hazırlananları tercih eder.

        • 18

          İSRAİL

          İsrail’deki düğünlerde içi cam parçalarıyla dolu beze basma geleneği vardır. Bu, Musevi inancına göre Kudüs’teki kutsal tapınağın yok oluşunu sembolize eder. Cam kırma geleneği, mutluluk ve üzüntülerle bağdaştırılmış bir ritüeldir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa