Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bebekler kokmasın diye tuzlanıyor

        Tokat'ta, kadınların bebek bakımına yönelik geleneksel uygulamaları hakkında yapılan araştırmaya göre, anneler bebek bakımında çeşitli ilginç geleneksel uygulamalara başvuruyor.

        Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Gölbaşı ve hemşire Gamze Eğri, Tokat'ta çeşitli nedenlerle bir sağlık ocağına gelen en az bir çocuk sahibi 400 kadın üzerinde, ''15-49 Yaş Grubu Evli Kadınların Bebek Bakımına Yönelik Geleneksel Uygulamaları'' konulu araştırma yaptı.

        Kadınlara herhangi bir sağlık problemi karşısında öncelikli olarak yaptıkları uygulamalar sorulduğunda yüzde 47.2'sinin ilk olarak doktora başvurduklarını söyledikleri araştırmada, yüzde 45.5'i ise bildiği bazı geleneksel uygulamalarla problemi çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

        Araştırma kapsamında yer alan kadınlara geleneksel uygulamaların onlar için ne kadar önemli olduğu sorulduğunda yüzde 27.5'i geleneksel uygulamaların kendileri için hiç önemli olmadığını belirtirken, yüzde 72.5'i ise geleneksel uygulamalara değişen derecelerde (çok az önemli, biraz önemli, önemli, çok önemli) önem verdiklerini söyledi.

        Doğum sonu dönemde bebek bakımına yönelik yapılan geleneksel uygulamalar incelendiğinde en sık olarak yapılan uygulamanın, bebeğin kırkını çıkarmak (yüzde 97.8) olduğu, bunu yüzde 94.8 ile bebeğin göbeği düştüğünde yapılan geleneksel uygulamaların izlediği anlaşıldı.

        -BEBEĞİN GÖBEĞİ NE YAPILIYOR?-

        Kadınlara bebeğin göbeği düştüğünde ne yaptıkları sorulduğunda yarıya yakınını (yüzde 48.2) bebeğin göbeğini evde sakladığını, yüzde 18.2'si ayak basmayan bir yere, yüzde 14.2'si okul bahçesine, yüzde 8.9'un bahçeye ve yüzde 8.1'i cami avlusuna gömdüklerini belirtti.

        Araştırmada, kadınların yüzde 93.3'ünün bebeği nazardan korumak için ve yüzde 92.3'ünün bebeğin nazara uğradığını düşündüğünde bunu gidermek için geleneksel uygulama yaptığı anlaşıldı.

        Kadınların bebeklerini kundaklamak, tuzlamak, bebeğin göbeğinin daha çabuk düşmesi için birtakım uygulamalar yaptığının da anlaşıldığı araştırmada, kadınların bebeklerini kundaklama nedenleri arasında çocuğun rahat uyuması, bacaklarının düzgün olması ve belinin batmaması gibi nedenlerin ilk sıralarda yer aldığı saptandı.

        -BEBEKLER KOKMASIN DİYE TUZLANIYOR-

        Yeni doğan bebeklerini tuzladıklarını ifade eden kadınların bu uygulamaya neden olarak ileriki yıllarda bebeğin kokmaması (yüzde 81.6) ve pişik olmaması (yüzde 53.9) gibi gerekçeler getirdikleri anlaşıldı.

        Kadınlar tarafından daha az sıklıkta yapılan uygulamalar arasında, sarılığın geçmesi için yapılan uygulamalar (yüzde 20.5), bebeğe ilk besin olarak şekerli su verme (yüzde 15.8) ve bebeğe ilk sütü vermeme (yüzde 9.5) gibi uygulamalar yer aldığı belirlendi.

        Doğumdan sonra bebeğin göbeğinin çabuk düşmesi için uygulama yaptığını ifade eden kadınların neler yaptıkları incelendiğinde, kadınlar tarafından en sık yapılan uygulamaların bebeğin göbeğini göbek bağı ile sıkıca bağlamak, göbeğe zeytinyağı sürmek ve bebeği banyo yaptırmak gibi uygulamalar olduğu tespit edildi. Sıklığı daha az olmakla birlikte sık aralıklarla emzirmek, göbeğe pudra sürmek, göbeğin üzerine kahve koymak ve göbeğe yağlı hamur koymak gibi uygulamaların da anneler tarafından yapıldığı belirlendi.

        -SARILIĞA SARI ÖRTÜYLE ÖNLEM-

        Kadınların bebeğin sarılık olmaması için yaptıkları uygulamalar incelendiğinde en sık olarak bebeğin yüzüne sarı örtü örttükleri (yüzde 73.6) ve bebeği altın konulan su ile yıkadıkları (yüzde 20) saptandı.

        Sarılık olan bebeğe yönelik yapılan geleneksel uygulamalar arasında en sık olarak yapılan uygulamanın yüzde 40 ile bebeğe sarı bez bağlamak olduğu belirlendi. Kadınların yüzde 32.9'unun ise bebeğin sarılığının geçmesi için sarılık tekkesinden su getirip bebeği yıkadıkları ve bu suyu bebeğe içirdikleri anlaşıldı.

        Kadınların pişiği olan bebeğe yönelik ise pişik bölgesine pudra sürme, zeytin yağı sürme, krem sürme ve bebeği höllüğe yatırma gibi uygulamaları sıklıkla yaptıkları tespit edildi.

        -BEBEĞİN GÜZEL OLMASI İÇİN YAPILANLAR-

        Bebeğin güzel olması için yapılan uygulamalar incelendiğinde, kadınlar tarafından en sık yapılan uygulamaların bebeğin başını bağlamak (yüzde 58.1), bebeğin alnını sıkıca bağlamak (yüzde 56.8), bebeğin burnunu sıkmak (yüzde 42.7) ve bebeğin belini bağlamak (yüzde 25.1) olduğu saptandı.

        Ayrıca kadınların yüzde 16.2'sinin bebeğin güzel olması için yüzüne anne sütü, yüzde 7.4'ünün ise göbek kanını sürdükleri anlaşıldı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa