Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem FIRAT-KILIÇDAROĞLU POLEMİĞİ SÜRÜYOR

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Menas şirketinin kırmızı hattan çıkarılması için nüfuz kullandığına ilişkin açıkladığı belgede böyle bir ifade olmadığını bildirerek, ''Bunun neresinde Menas'ın kırmızı hattan çıkarılmasını talep etmişim'' dedi.

        Fırat, Kılıçdaroğlu'nu, ''emsalsiz bir üç kağıtçılık''la suçlayarak, ''Ayıp olan, utanılması gereken, beni değil, sizi, tüm medyayı ve tüm halkı aldatmaktır'' diye konuştu.

        Fırat, AK Parti Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM'deki tartışmalarıyla ilgili yeni değerlendirmeler yaparken, bazı iddialarını da yineledi.

        Kılıçdaroğlu ile girdiği tartışmanın kamuoyu gündemini halen işgal etmesinden üzüntü duyduğunu dile getiren Fırat, ''Kılıçdaroğlu ve onu destekleyen kimi medya mensuplarının söz konusu iddialarla ilgili kamuoyunu yanıltıcı ve kendisini zan altında bırakacak iddiaları, gerçekleri ve resmi belgeleri çarpıtarak sunmaya devam etmeleri üzerine'' açıklama yaptığını söyledi.

        Kılıçdaroğlu'nun öne sürdüğü iddiaları anımsatan Fırat, bir dönem ortağı olduğu Menas şirketinin 2003 yılında Ukrayna'ya yaptığı ihracatla ilgili evrakta sahtecilik ve kaçakçılık soruşturmasında, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini tekrarladı.

        Fırat, Kılıçdaroğlu'nun daha önce hiç dile getirilmeyen bir Danıştay kararından bahsettiğini ifade etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, bu konunun, 1994 yılında İngiltere'ye yapılan ihracat sonucu MENAS'a ödenen 500 YTL'lik teşvik priminin daha sonra faiziyle birlikte geri alınması işleminin iptali istemiyle MENAS'ın açtığı dava olduğunu, şirket hakkında herhangi cezai bir işlem yapılmadığını belirtti.

        Bu konuyla ilgili olarak, soruşturma raporuna imza atan müfettişin kendisini aradığını anlatan Fırat, ''Kendisinin bağımsız bir devlet memuru olduğunu, tartışmayı izlediğinde vicdan azabı çektiği için beni aradığını söyledi. Yaptığı incelemede bu dosyada herhangi hayali ihracat olmadığı yönünde teftiş raporunu imzaladığını bildirdi. Kendisinden bu dosyayı istedim. Bayram tatili nedeniyle Doğu Anadolu'da ailesinin yanında olduğunu, döner dönmez ileteceğini söyledi'' diye konuştu.

        Uyuşturucu kaçakçılığı iddialarını da hatırlatan Fırat, Edirne'de yakalanan TIR'ın, Menas'a değil Turgut Nakliyat firmasına ait olduğunu, şoförün de bu firmada çalıştığını ifade etti.

        ''EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ ÜÇ KAĞITÇILIK''

        Gümrük Müsteşarlığında yaptığı araştırmaya göre Menas'ın, hiçbir zaman kırmızı hat takibatına uğramadığını dile getiren Fırat, şunları söyledi:

        ''Turgut Nakliyat bir ay süreyle meslekten men cezası almış ve 9 ay kırmızı hat tatbikatına sokulmuştur. Belgelerle sabittir.

        Fakat Türk siyasi hayatında hatta dünya siyaset tarihinde emsali görülmemiş bir üç kağıtçılıktan bahsedeceğim. Sülün Osman tabir edilen üç kağıtçı vardı. Anadolu'dan gelenlere köprüyü satardı. Fakat ben isminin önünde bir partinin grup başkanvekili sıfatını taşıyan bir kişinin, yüzlerce kamera, medya mensubu karşısında elinde belgeyi sallayarak gösterdikten sonra bu belgenin içeriğini ifade etmesini şahsen doğru sanmıştım ve çok da üzülmüştüm. Benim haberim olmadan bir belgede adımın yer almasından dolayı muazzep olmuştum. İnanın ki ben o belgeyi aldıktan sonra okumadım.

        Ertesi gün büromda bu belge tekrar elime geçti. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Dengir Fırat bu belgeyle Gümrük Müsteşarlığından Menas'ın kırmızı hat uygulamasından çıkarılmasını istemiştir. Ortağı olmadığını söylediği halde altında adı var. Nüfuz kullanmıştır' dedi. Bunun neresinde Menas'ın kırmızı hattan çıkarılmasını talep etmişim?''

        Bu sırada belgeyi gösteren ve okuyan Fırat, belgenin şirket ortaklığından ayrılmadan önce düzenlendiğini ve kırmızı hattan çıkarılmaya ilişkin hiçbir ibare bulunmadığını söyledi.

        Fırat, şunları söyledi:

        ''Ayıp olan, utanılması gereken, bunu alıp 'kırmızı hattan çıkarılmayla ilgili Dengir Fırat'ın yazısı' deyip, beni değil, sizi, tüm medyayı ve tüm halkı aldatmaktır. Bunu yapabilmek için ya hakikaten sahtekar, ruhen sahtekar olmak lazım ya da herkesi aptal zannetmeniz lazım.

        Bu tartışmadan sonra kırmızı hattan çıkarmayla ilgili köşe yazarları, televizyonlarda ahkam kesen ve önlerinde bir sürü sıfatları bulunan insanların, yayın yönetmenlerinin acziyetlerini gördüm. Genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları bunu okumak zahmetinde bulunmadan, genel yayın yönetmeni ya da köşe yazarı olarak devam etme niyetindeler mi, yoksa Kılıçdaroğlu'nun yalanına ortak olduklarını kabul etme durumundalar mı?''

        BAYKAL HAKKINDAKİ İDDİALARINI YİNELEDİ

        CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hakkında daha önce de dile getirdiği iddiaları tekrarlayan Fırat, ''Şu ana kadar kendisi ve eşi aynı anda ve kanunda belirtilen format içinde mal beyanı bildirmekten neden kaçıyor?'' dedi.

        Fırat, Baykal'ın hangi tarihler arasında avukatlık yaptığını, hangi vergi dairesinin kaç numaralı mükellefi olduğunu, ne kadar gelir beyan ettiğini ve ne kadar vergi ödediğini açıklamasını istedi.

        Baykal'ın bunlara cevap vermeyip, birilerine görev verdiğini savunan Fırat, ''O da 'kimin haddine genel başkanımıza bunu sormak' diyor. Benim haddim. Onun haddine olmayabilir'' dedi.

        CHP Genel Başkanı Baykal'ın TSKB hissesi alımıyla ilgili sorularını da yanıtlamasını isteyen Fırat, ''Bana istedikleri kadar saldırmakta serbestler. Benden bir şey çıkmaz. Onun için başka kapıya. Ama ben bu işin peşini bırakmam, geri adım atmam. Her gün her fırsatta ben bunu soracağım. Medya sorsun sormasın, yazsın yazmasın. O medyanın ayıbıdır'' diye konuştu.

        CHP'li Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz ile ilgili rüşvet iddialarının ortaya çıktığını da anımsatan Fırat, ''Bunu görmezden gelen medya varsa Allah sonumuzu hayretsin. O medyanın ayıbıdır'' dedi.

        ''RAPORLAR KARIŞTIRILIYOR''

        Soruları da yanıtlayan Fırat, kendisini arayan müfettişin adını açıklamadı.

        Fırat, başka bir soru üzerine Mernas ile ilgili raporların karıştırıldığını, Kılıçdaroğlu'nun ilk olarak ortaya attığı iddianın hayali ihracatla ilgili olduğunu, Danıştay'daki davanın hayali ihracatla ilgili olmadığını söyledi.

        Kırmızı hatla ilgili iddia belgesindeki engellerin sorulması üzerine Fırat, müfettiş raporlarının ilgili devlet dairelerine gitmesi üzerine teşvikler ve diğer gerekli ödemelerin kesildiğini, kovuşturmaya yer olmadığı kararından sonra bu engellerin kaldırılmasının istendiğini belirtti.

        Fırat, bu belge Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne sunulduğunda hala şirket ortağı olduğunu da kaydetti.

        Bir gazetecinin, hakkında şüphe oluşması halinde istifa edeceği sözünü hatırlatarak, ''Hakkınızda şüphe değerlendirmeleri yapılıyor'' demesi üzerine Fırat, ''Tabii bir destekçi grubu olacak. Önemli olan birilerinin şüphe duyması değil. Vatandaşların şüphe duymasıyla ilgili bazı soru işaretleri vardı onları cevaplandırdığım kanısındayım'' diye konuştu.

        ''ŞENER, MUHATAP ALINMAK İSTİYOR''

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, AK Parti'den istifa eden eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

        ''O konuya girmek istemem. Muhatap alınmak istiyor. Bir partiden milletvekilisiniz, 4.5 yıl başbakan yardımcısısınız. Hiç çıtınız çıkmıyor. Hiçbir gün hiçbir kurumda şu söylediklerinizi söylemiyorsunuz. Sonra partinin kapatma sürecinde, mezar soyuculuğuna soyunuyorsunuz. İddia edilen şeyin ispatı ve ciddi delillerin ortaya konulması lazım.''

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa