Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yatakları tutuşturmuşlar!

        Olayın başlamasının ardından cezaevine gelerek yetkililerle bir toplantı yapan Hatipoğlu, eylem sona erdikten sonra Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Burhaniye Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şafak ve Balıkesir Emniyet Müdür Yardımcısı Ümit Demirkıran ile birlikte dışarı çıkarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

        Hatipoğlu, eylemin saat 02.30 sıralarından cezaevi infaz koruma memurları ve diğer personelin koğuşlara sahur yemeği dağıttıkları sırada başladığını belirtti.

        Olayı haber alır almaz cezaevine geldiğini anlatan Hatipoğlu, şöyle konuştu:

        ''Cezaevinde başlayan isyan hareketi sukünetle sonuçlandı. Rehin alınan cezaevi infaz koruma memurları serbest bırakıldı. Tutuklu ve hükümlüler de koğuşlarına çekilmiş durumdadılar. Kimsenin burnu kanamadan, müdahaleye gerek kalmadan bu eylemi sonuçlandırdık.

        İl Jandarma Komutanlığımıza ait güvenlik birimleri, emniyet teşkilatımız, cumhuriyet başsavcılığımız ve cezaevi yönetimi olağanüstü tedbir alarak, belediyemizden de iş makinelerinin katkısıyla müdahaleye hazır hale gelmiştik. Ancak biz de kuleye çıkarak, eylem yapanlara konuşma yaparak, onların da bazı talepleri vardı, onları çözeceğimizi ifade ettik. Onlar da olumlu yaklaştı ve eylem sonuçlandı. Sayım da yapıldı, herhangi bir eksiklik yok. Geçmiş olsun.''

        -''5 İNFAZ KORUMA MEMURU SAĞSALİM DURUMDA''-

        Hatipoğlu, tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin sorulması üzerine, ''Koğuşların kalabalık olduğu yönünde. Bunun dışında cezaevi şartlarının ağır olduğu ve bunların iyileştirilmesi yönünde talepleri vardı'' diye konuştu.

        Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığı ile birlikte bu konuda değerlendirmeler yapıldığına dikkati çeken Hatipoğlu, şöyle devam etti:

        ''Eksiklikler zaten gideriliyordu. Her koğuşumuzda çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon var. Tek sorun koğuşların kalabalık olması. Koğuşun bir kısmında yangın meydana gelmişti. Yatakları tutuşturmuşlar. O da söndürülmüş durumda. Şu anda önemli bir durum söz konusu değil. Herhangi bir yaralı yok ve rehin alınan 5 infaz koruma memuru da sağsalim durumda. Herkes koğuşlarına çekilmiş durumda.''

        -''ANLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL''-

        Hatipoğlu, ''tutuklu ve hükümlülerle herhangi bir anlaşma yapıldı mı'' yönündeki soruyu, ''Herhangi bir anlaşma yapılması söz konusu değil. 3 koğuşu kapsayan bir direniş, bunu 20-25 kişi yönlendiriyordu. Bu kişiler de daha sonra cumhuriyet başsavcılığımızın cezaevi yönetimiyle yapacağı araştırma sonucunda ortaya çıkacak'' şeklinde yanıtladı.

        Bir gazetecinin ''Kuleden mahkumlara nasıl seslendiniz'' şeklindeki sorusuna da Vali Hatipoğlu, ''Ramazan Bayramı arefesinde bu tür bir hareketi insani görmedik. Talepleri varsa da bunlar hepimizin sıkıntısıdır. Çözeriz noktasında kendileriyle konuştuk ve olumlu karşıladılar'' yanıtını verdi.

        -''174 KİŞİ KAPASİTELİ CEZAVİNDE 250 KİŞİ KALIYOR''-

        Hatipoğlu, cezaevinde bayram nedeniyle açık görüşe izin verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

        ''O, Burhaniye Cumhuriyet Başsavcılığımızın yetkileri dahilindedir. Tabii şu anda görüyorsunuz koku var orada (cezaevinde). Yanmadan dolayı koku var. Onun tedbirlerini alacaklar mutlaka bir sonuca varılır. Mahkumların en büyük talebi ya da sorunu kalabalık cezaevi. Şu anda 174 kişi kapasiteli ama 250 kişi kalıyor. Dolayısıyla yoğunluktan dolayı da bir sıkıntı var. o da aşılmaya çalışılacak.''

        Balıkesir Valisi Hatipoğlu, açıklamasının ardından beraberindekilerle yeniden cezaevine döndü.

        Olayların ardından Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ile Ayvalık, Gömeç ve Edremit'ten de takviye ekiplerin geldiği öğrenildi.

        -CEZAEVİNDE ARAMA YAPILIYOR-

        Olayın sona ermesinin ardından jandarmanın cezaevinde yaptığı aramada çok sayıda kesici ve delici alet ele geçirildiği, aramaların devam ettiği bildirildi.

        Bu arada, tutuklu ve hükümlülerin olay sırasında koğuşlardaki televizyon, buzdolabı ve dolapları da kırdıkları ve bahçeye attıkları gözlenirken, cezaevinde yanan yataklar yine tutuklu ve hükümlüler tarafından el arabalarıyla taşınarak çöp alanına götürülüyor.

        Öte yandan, olayı haberi alarak cezaevi önüne gelen tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının bekleyişleri sürüyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa