Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ak Parti'li Mehmet Ali Şahin Türk tipi başkanlık tartışmasına yönelik yaptığı açıklamada "ABD modelini Türkiye’de uygulamak mümkün değil" dedi.

        ANKARA

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin partisinin istişare toplantısında “Türk tipi başkanlık” tartışmalarına katıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın il gezilerine yönelik eleştirileri “Meydanlardan çıkıp gelmiş bir Cumhurbaşkanı meydan meydan dolaşır arkadaş” diye yanıtlayan Şahin yeni Anayasa çalışmalarına da değindi:

        - 1982 darbe ürünü Anayasa’sının özüne ve ruhuna sahip çıkan partiler masada olduğu için başarılamadı. 82 Anayasası’nın öncesindeki 3 Anayasa’da “Atatürk milliyetçiliği” ifadesi yoktur. 1924 Anayasası’nı Atatürk hazırlatmıştır. Niye koymadı bu ifadeyi Anayasa’ya? Çünkü anayasalar ideolojik olmaz. Onun koymadığını 80 darbesini yapanlar koydu. İşlemiş oldukları cinayeti Atatürk ismiyle örtmek için koydular.

        - En önemli hedeflerimizden biri yeni Anayasa’dır. Ama bu yeni Anayasa’nın mutlaka başkanlık sistemini de barındırması gerekir. Referandum, Türkiye’de başkanlık sisteminin yolunu açmıştır. “Meydan meydan ne dolaşıyor?” deniyor. Meydanlardan çıkıp gelmiş olan bir Cumhurbaşkanı, meydan meydan dolaşır arkadaş. Halkın içinden, halkın oyuyla geldi.

        - 11’nci Cumhurbaşkanımız, Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi olmaması, ABD sisteminin uygun olduğu görüşünü dile getirdi. Görüşüne saygı duyuyorum ancak ABD modeli başkanlık sistemini Türkiye’de uygulamanız mümkün değil. Senato, eyalet var. Başkanlık, parlamento seçimleri farklı zamanda yapılıyor. Parlamento başkanın partisinden olmayabiliyor. Başarılı örnekleri elbette inceleyeceğiz.

        - Muhalefet kavga çıkararak, bu yasa tasarısının görüşülmesini istemiyor. Onun için çıkarıyorlar bu kavgayı gürültüyü. Gerginlikler, zararımıza yol açıyor, gecikiyor. 7 Nisan’a kadar Meclis’i çalıştırabiliriz en son.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa