Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video TV Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Habertürk TV, Show TV ve Bloomberg HT ortak canlı yayınında Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

        - Ben ekonomi tahsili gördüm, o günden bugüne hocalarımız bize özellikle 'Ekonomi cesaret ister' derlerdi. Daha sonra ben siyasi hayatımda ona şunu ilave ettim: Hayat da siyaset de cesaret işidir. Bunu göze alamayan buna hiç girmesin. Belli bir bedeli ödemeyi göze alacaksın. Onun için biz 81 vilayetin 81'ini de defalarca dolaştık ama bakıyoruz ki muhalefetin böyle bir şeyi bugüne kadar olmadı.

        'DANIŞIKLI DÖVÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL'

        - (5 bakanın vekil listesi dışında kalmasıyla ilgili) Bu biraz da arkadaşlarımızın tercihleri. Onlar farklı düşünceler içinde de olmuş olabilirler. 'Siz aday olmayın' diye danışıklı dövüş söz konusu değil.

        '300'ÜN ÜZERİNDE BİR RAKAMI YAKALAMAK LAZIM'

        (AK Parti'nin parlamento hedefi) Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak, o zaman güçlü hükümeti güçlü Meclis'le oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok çok önemli. Halkıma özellikle istirhamda bulunuyorum. Eğer güçlü bir cumhurbaşkanı istiyorsanız, güçlü bir Meclise de ihtiyacımız var. Onun için AK Parti'yi, Cumhur İttifakı'nı da güçlü kılmanız lazım. Artık cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yok, artık sadece kararname çıkarabilir. Kararname ile her şeyi çözemiyorsunuz. Güçlü parlamento aritmetiği içinde yasal düzenlemeyi çok daha seri yapalım. 300'ün üzerinde bir rakamı yakalaması lazım.

        'BİR VEYA İKİ BAŞKAN YARDIMCISI, 20'NİN ALTINDA BAKAN'

        - (Kaç başkan yardımcısı planlanıyor?) Yasal düzenlemede de bu ortaya çıkmıştı. Bu bir olabilir, iki olabilir, daha fazla olabilir. Şu anda hedef burada bir veya iki başkan yardımcısı bu işin ilk etabı.

        - (Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) Yani kesinlikle bir defa 20'nin altında olacağı malum. Zaten bu işi 25'e falan başbakanlığım döneminde düşürmüştük. Hatırlarsanız, 37-38'di. Biz bunları oraya kadar indirdik. Bunlar hem devletin, hükümetin hakikaten işlevini ciddi manada ağırlaştırıyordu. Biz bunları buraya indirdikten sonra bir canlanma, hareketlenme geldi. Şimdi de biz başkanlık sisteminde, bir bakanlar ki bu bakanlar 20'nin altında olacak, bu 13 olur, 15 olur, 17 olur böyle bir rakamlar kümesi, bir de bunların yanında bakan yardımcıları olacak. Bir de ofisler olacak ve bunlar aslında aynı bütün ama renkli. Böyle bir çalışmayla bunların bir kısmı zaten direkt Başkanla, Cumhurbaşkanıyla ilişkili olacak ve Cumhurbaşkanı istediği anda onları delege edeceği istihdam veya işle çok daha aktif hale getirebilecek.

        'AYAKLARIMIZDA, BİLEKLERİMİZDE PRANGALAR VARDI'

        - 16 yılda buraya geldik. Ayaklarımızda, bileklerimizde prangalar vardı. Biz buralara çok daha önce gelebilirdik. Maalesef bürokratik oligarşi kaynaklı gecikmeli oldu. Bunu yüzde 50+1 olarak ortaya koyalım. İtalya yüzde 40 ile başkanlığı getiren bir sistem geliştirdi ama hükümet kuramadı hâlâ kuramıyor. Yüzde 50+1'i aldı. Parlamentoda da çoğunluk olursa o ülkenin yönetimi çok başka olacak.

        - Bürokratik oligarşinin dünyada köşeye sıkıştırmadığı ülke yok. Dünyada en kıdemli liderlerden biri benim. Bu süreç içerisinde tanıdıklarımın hepsi bürokratik olirgaşiden yakınmışlardır. Bizde de sadece yargı olayı değil yürütme de de bu sıkıntılar yaşandı. Yargıda o kadar yaşandı ki geldi yürütmeyi de aldı.

        'AKAR VE FİDAN KABİNEYE GİRMEYECEK'

        (Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın kabineye gireceği iddiaları) Şu anda böyle bir düşünce söz konusu değil ama dünyada özellikle başkanlık sisteminin uygulandığı yerlerde, Genelkurmay Başkanları olsun, Milli İstihbarat Teşkilatları olsun çok büyük önem ifade ederler. Tabii ki şimdi bizim dönemimizde de bu birimler bu önemlerini koruyacaklar ama bunlar hangi sorumlulukları üstlenerek bunu koruyacaklar, şu anda yapılan çalışmalarla onların içeriğini de dolduruyoruz.

        'MUHARREM İNCE İSPATLAMAZSA NAMERTTİR'

        - (CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin 'Pensilvanya' iddiaları hakkında) Ben niçin Pensilvanya'dan izin alacağım ki? Eğer bunu ispat etmezse Muharrem İnce namerttir. Ben bu tür şeylerde konuştum mu ağır konuşurum. Ben madem ki Pensilvanya'ya gittim, kimle gittim? Bunu ispat etmesi lazım. Böyle hayal meyal şeyler istemem. Çıkıp bunu açıklayacak. Açıklamazsa namerttir. Veyahut da çekilip gitsin. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değildir. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. Altında da ezilip büzülmez. Öyle kalkıp sahnede el vurup savurmak, bunlar kabadayılık işi değildir. Onun da dersini almak istiyorsa, onun da yeri bellidir. Bizim yanımızda biraz eğitim alması lazım.

        İNCE'YE: HADİ SÖYLE, KİM SÖYLEDİ, HANGİ AMERİKALI

        (İnce'nin, FETÖ elebaşının ABD'den usulüne uygun istenmediği iddiası) Hadi açıkla, kim söyledi, hangi Amerikalı yetkili söyledi? Amerikanın Adalet Bakanı mı söyledi? Oradan herhangi bir güvenlik yetkilisi mi söyledi? Kim söyledi? Eğer sen Amerikadaki CHPnin oradaki ofis başındaki adamı söylediyse, bununla söylüyorsan bunu, hepten iflas ettin. Açıkla. İstihbarata mı açıklayacaksın, Adalet Bakanlığına mı açıklayacaksan, açıkla, Türkiyeyi karalama. Biz Adalet Bakanlığı olarak, 85 koliyi Sayın Obama döneminde bunlara gönderdik.

        'BU, GENCE GÜVENME İŞİDİR, BİZ GÜVENDİK'

        - Biz siyasi partimizi kurduğumuzda Türkiye'de seçilme yaşı 30, seçme yaşı 18 idi. Seçilme yaşını 18'e indiren kim? Biz... 30'dan 18'e indirdik. Bu, gence güvenme işidir, biz güvendik. 18 yaşa madem seçme yaşını veriyoruz neden seçilmeyi 18'e indirmiyoruz? Onu da yapalım dedik.

        'MHP İLE FİNAL MİTİNGİ İSABETLİ OLUR'

        - (MHP ile ortak miting) Ben aslında arzu ederim. En azından bir iki final mitingi müşterek yapsak, isabetli olur diye düşünürüm ama tabii bu benim yalnız başıma vereceğim bir karar değil. Bu konuda Sayın Bahçeli'nin de olumlu bir yaklaşımı olursa, müşterek bir iki final mitingini, örneğin İstanbul, Ankara gibi yapma durumumuz olabilir. Arkadaşlar görüşüyorlar. Eğer karşı taraftan da olumlu bir cevap gelirse bu adımı da atarız.

        'BÜYÜK USTALIK DÖNEMİNE GEÇTİK'

        - Biz denizin altından yüzen raylı Marmaray'ı yaptık. Yüz milyonlar Marmaray'dan geçiyor, Avrasya Tüneli'ni yaptık. İnce diyor ki 'Bunları neden yapalım, bunlara ihtiyaç yok, bütçede para yok'... Sayın İnce kaynakların çeşitlendirilmesi diye ekonomide bir şey vardır. Bu sistemi özel olarak da anlatırım. Bunu Türkiye'ye getirip uygulayan da biziz. Bunlar milli bütçe ile yapılabilir olsaydı bizden öncekiler de yapardı. Bunlar bu işi bilmez bunlar çırak bile değil. Biz ustalık dönemini yaşıyoruz. Şimdi de büyük ustalığa geçtik.

        'YASSIADA'YI 2019'UN BAŞLARINDA BİTİRİRİZ'

        (Yassıada'da yapılan çalışmalarla ilgili) Demokrasi ve Özgürlükler Adası olacak, gerçekten çocukluğum ile özellikle Adnan Menderes'in idama gidişi esnasındaki resmi unutmam mümkün değil. Yassıada'nın üzerine çok şeyler yazıldı. Üsteki resimler eski Yassıada, bu animasyondaki şu an ortaya koyduğumuz Yassıada. Bu idamın olduğu dönemdeki binalar, hal bu. Bizim bunu getirmekte olduğumuz hal bu. Hızla devam ediyor. Devam ediyor kısa sürede bunlar bitiyor. Fazla sürmeyeceğini tahmin ediyorum. 2019'un başlarında bunu bitiririz.

        AVRUPA AKIL TUTULMASI GEÇİRİYOR

        (Avrupa ülkelerindeki miting yasakları hakkında) Gerçekten Avrupa, bazı ülkeler dışında bir akıl tutulması geçiriyor. Hele hele Almanya, bu kadar güzel şeyler kendileriyle konuşuyoruz, ediyoruz vesaire... Başka şeyler konuşuyorlar ama bakıyorsunuz yine bu terör örgütlerine, başta PKK olmak üzere, FETÖ olmak üzere kapılarını açıyorlar. Bütün bunların hepsinin altında yatan gerekçe şu, bana göre. Güya bunlar Böyle yaparsak Türkiyeyi köşeye sıkıştırırız. Yahu sıkıştıramayacaksınız. Darbe yapıldı, ne oldu? Ne elde ettiniz? Biz, bir yerlerle nasıl bir kontak içerisinde olduğunuzu biliyoruz ama bunu size söylediğimiz zaman da rahatsız oluyorsunuz.

        ABD'YE SİLAH YANITI: BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKMAK DURUMUNDAYIZ

        (ABD'nin YPG'yi desteklediğine dikkat çekerek...) 5 bin TIR silah mühimmat, 2 bin kargo mühimmat getirmelerini doğru bulmadım. Orada 20 üsleri var. Bunları kim için veya kime karşı kuruyorsun, bu sınırlarda Türkiye var, Türkiye'nin buradaki illerine karşı YPG'yi destekliyorsunuz, biz sizden paramızla silah alamıyoruz onlara silah veriyorsunuz. Biz şu anda yine başımızın çaresine bakmak durumundayız. ABD ile olan NATO'daki stratejik ortaklığımızın kabul görmesi lazım.

        - Savunma sanayisine girmeyecek miydik Sayın İnce? Hâlâ biz bir yerlerden tanklar İHA'lar gelsin SİHA'lar gelsin bunu mu söyleyecektik. Bugün onları bekliyor olsaydık Afrin Operasyonu'nda yarı yolda kalabilirdik. Biz Amerika'ya İsrail'e muhtaç olmaktan kurtulduk. İsrail'den aldıklarımız arıza yapınca tamiri mümkün olmuyordu. Savunma sanayisini hafife alan hiçbir ülke iflah olmaz.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu