Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Akaryakıta ÖTV zammı!

        Akaryakıtta, mayıs ayından bu yana eşel mobil sistemi uygulanıyor. Yani petroldeki ve döviz kurundaki artış nedeniyle ortaya çıkan zam ihtiyacı, ÖTV'den düşülüyor. Bu yolla da, benzin ve motorinde pompa fiyatları sabit tutuluyor. Devlet, bu yolla yaklaşık 2 milyar TL'lik vergi gelirinden özveride bulundu. 

        Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, 3 ay sonra akaryakıtta ÖTV tutarları artırıldı. Buna göre 95 oktan kurşunsuz benzin için daha önce litre başına 1 TL 49 kuruş olarak uygulanan ÖTV, 1 TL 99 kuruşa yükseltildi. Motorinde, yaklaşık 90 kuruştan 1 TL 36 kuruşa çıktı. ÖTV artış, benzine 50, motorine 45 ve LPG'ye 30 kuruş olarak yansıdı. Ancak, pompaya daha yüksek tutarlı zam geldi. Çünkü, pompa fiyatı belirlenirken yüzde 18 KDV uygulanıyor. Buna göre benzin 59, motorin 54 ve LPG 34 kuruş arttı.

        Eşel mobil sisteminde bir değişiklik olmadı. Bundan sonra da gelecek zamların ÖTV'den karşılanması bekleniyor. Sistemin, 9 günlük Kurban Bayramı tatili sonrasında piyasa koşullarına göre yeniden gözden geçirilebileceği belirtiliyor.

        Ayrıntıları Habertürk TV Muhabiri Olcay Aydilek aktardı.

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu