Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Hawaii'de lavlar okyanusa ulaştı! Yanardağdaki kül patlaması depreme neden oldu

        Amerika Birleşik Devletleri'nin ada eyaleti Hawaii yine bir depremle sarsıldı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre 5.3 büyüklüğündeki sarsıntı, Kilauea Yanardağı'nın 5 kilometre güneybatısında meydana geldi ve yerin 500 metre altında kaydedildi. Depremin, Kilauea Yanardağı'nın Halema'uma'u kraterinde, yerel saatle 04.43'te meydana gelen kül patlamasıyla ilişkili olduğu açıklandı. Bunun, kül bulutlarının 3 kilometreye kadar yükseldiği önceki olaylara benzediği ifade edildi.

        Yanardağdan püsküren kül bulutları 3 kilometreye kadar yükseldi. Görüş mesafesini düşürdü. Bölgede 600'den fazla ev, lavların altında kaldı. Yanardağdan çıkan alev nehri, önüne ne çıktıysa yakıp kavurdu. Ülkenin turizm cennetinde 40 gündür ateş püsküren yanardağdan akan lavlar okyanusa ulaştı. Yaklaşık 2 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi. 

        DÜNYANIN EN AKTİF VOLKANLARINDAN

        Hawaii'de Kilauea Yanardağı'nın mayıs başında faaliyete geçmesinden bu yana bölgede 9 bin 900 deprem meydana geldi. En büyük deprem 6.9 şiddetinde 4 Mayıs'ta gerçekleşmişti. Aynı gün, halen kül ve lav püskürtmeye devam eden Kilauea Yanardağı faaliyete geçmişti.

        Dünyanın en aktif volkanlarından Kilauea Yanardağı'nda 1983'ten bu yana patlamalar oluyor.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu