Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Video Doğum bildirimi sistemi kuruldu! 5 gün içinde bildirilecek

        Nüfus hizmetleri yasasında bulunan "doğum bildirim sistemi uygulaması" için pilot çalışma başlıyor.

        Doğum bildirim sistemi kuruldu. Artık, her ildeki doğumlar sisteme kaydedilecek. Bu kayıtlar, sağlık kuruluşlarında ilgili personel tarafından yapılacak.

        İstanbul'da bir devlet hastanesine 18 yaş altı 115 çocuğun doğum yaptığı, ancak bildirimlerin yapılmadığı ifade edilmişti. İddialar üzerine İçişleri ve Sağlık Bakanlığı harekete geçildi. Nufüs hizmetleri yasasında düzenleme yapıldı. İçişleri Bakanlığı da illere genelge gönderdi. 'Doğum raporu', sağlık personeli nezaretinde yapılan ölü veya canlı doğumlar için düzenlenecek.

        Rapor, güvenli elektronik imzalı ve barkodlu olacak. Güvenli elektronik imza, elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki değeri taşıyacak. Sistemin pilot çalışması da, Ankara’dan başlayacak. Sağlık personelinin 5 iş günü içinde nufüs müdürlüklerine doğum bildirimi yapması gerekecek. Düzenlenen rapor; nüfus müdürlüklerince doğum tesciline esas dayanak belgesi olarak kabul edilecek. Sağlık personeli nezaretinde gerçekleşmeyen doğum bildirimi ise, gebelik sırasında anneyi takip eden doktor ya da ebe tarafından yapılacak. Bu beyanlar sözlü olacak. Doğruluğu aile hekimlerince araştırılacak.

         

        BAKMADAN GEÇME

        Yazı Boyutu