Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik Üretilen parçanın hangi 3D yazıcıdan çıktığı bulunabiliyor - Girişimcilik Haberleri

        Yazıcıların 3 boyutlu hale gelmesi üretim sektörü başta olmak üzere birçok alanda hayatı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Amerikalı bir girişimin 3D yazıcılardan tabanca üretmeye başlaması ise, şimdilik bu risklerin başında geliyor. Fiyatları her geçen gün ucuzlayan 3 boyutlu yazıcıların, imalat sanayiinden çıkarak yavaş yavaş evlere girmeye başlaması da bu riskleri tavana taşıdı.

        Öyle ki, kamuoyunda bir süredir bu şekilde üretilen bir tabancanın herhangi bir adli olaya karışması halinde izinin bulunamayacağı belirtiliyordu. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ınhaberine göre, Buffalo Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacının keşfi ise bu durumu değiştirdi. Uzmanlar, farklı 3D yazıcılarda üretilen aynı cisimlerin dizaynınında aynı olamayacağı tezinden hareket etti. Böylece, üretilen parçanın katmanlarından hangi makinede üretildiğini bulmanın mümkün olduğunu keşfedildi.

        REKLAM

        HATA ORANI YAKAYI ELE VERİYOR

        3D yazıcıların parçayı basma işlemi sırasında ortalama yüzde 1'lik hata oranına sahip olduğu ve bu oranın marka ve modele göre değişkenlikgösterdiği kaydediliyor. Söz konusu hata ise parçaların katmanlarında tespit edilerek yazıcının modeli belirleniyor.

        Araştırmacılar, bu hataların insanların parmak izine benzediğini ve tekrar edilemedikleri için de parçaların üzerinde bıraktıkları izlerin sadece o parçayaözelolduğunuifade ediyor. Söz konusu araştırmaya imza atanlardan Wenyao Xu, "Her ne kadar 3D yazıcılar aynı üretimi yapacak şekilde tasarlansalar bile, yazdırdıkları her nesnede benzersiz, kaçınılmaz ve değiştirilemez küçük farklılıklar meydana getiriyorlar" dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa