Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Liseye geçişte ulusal ve uluslararası sınavlar bir kriter olarak kullanılmalı

        TEOG yerine gelen liseyeyerleştirme sistemindeöğrencilerin yüzde 92’sioluşturulan eğitim bölgelerindeadreslerine en yakın okullara,yüzde 8’i ise sınavla öğrencialan okullara haziran ayındayapılacak sınavın sonucunagöre yerleştirilecek.

        Gazete Habertürk'ten Bürde Özçakır'ın haberine göre, sınavlaöğrenci alacak okulların 600 ile800 arasında olması bekleniyor.Proje Okullar diye tanımlanacakbu okulların seçim kriterleride eğitim bölgelerinin nasıloluşturulacağı ve bu bölgelerdehangi okul türlerinin yer alacağıda tartışma konusu. Biz de bukriterlerin ne olması gerektiğinieğitimcilere sorduk.

        REKLAM

        ‘ŞEFFAF BİR SÜREÇLEBELİRLENMELİ’

        Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Direktörü BatuhanAydagül:Eski ve köklü okullar mutlakayer alacaktır. MEB bu okulları belirlerken hangi kriterlerikullanırsa kullansın önemliolan şeffaf ve rasyonel bir süreçortaya koymasıdır. Okullarıbelirlerken katılımcı bir süreçtasarlanabilir. Çünkü bakanlıkbu süreçte bilinmezliği bilgiymişgibi ortaya koyuyor. Coğrafiboyutu ortaya koymalı. Örneğin 81 ilde hangi okul türündenkaç okul olacak? Sınav mutlakabaşarı kriteri olarak kullanılmalı.Çünkü okul notları sistemiişlemiyor.

        ‘KONTENJAN ÖNEMLİ’

        Eğitim-Sen 3. DönemGenel Başkanı ve Eğitimci AlaaddinDinçer:Okulları belirlerken kontenjanve bu kontenjanın nasıldağıtılacağı önemli. 1.2 milyonöğrencinin yüzde 10’ununbu okullara yerleştirileceğini düşündüğümüzde 120 binöğrenci okul sayısına da oranlafen ve Anadolu liselerini dekapsayan akademik lise türlerine84 bin, meslek liselerine 24bin ve imam hatip liselerine 12bin öğrencinin yerleşebileceğişekilde bir dağılım yapılmalı.İmam hatip liselerine ağırlıkveren sistem oluşturulmamalı.Üniversite sınav verileri olur.Ama okul notu etkisi de olmalı.

        ‘EN ÇOK TALEP GÖRENOKULLAR SEÇİLECEK’

        Türkiye Özel Okullar DerneğiBaşkanı Nurullah Dal:Bakanlık, okulları belirlerkenarz-talep meselesine bakacaktır.En çok talebin olduğu okullarınlisteye alınması söz konusu olabilir.Eski, köklü okullar, projeokullar, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve meslek ile Anadoluliselerinden proje okullar listedeyer alacaktır. Bunun için bütünistatistiklere bakılacaktır. Okullartalep görür hale getirilmeli.

        REKLAM

        ‘ULUSLARARASI SINAVSONUÇLARINA BAKILSIN’

        Doğu Akdeniz Ün. RektörYard. Eğitim Fak. Öğretimüyesi Prof. Dr. Yaşar Özden:Sınavla öğrenci alan okullarınbelirlenmesinde PISA gibiuluslararası veriler kullanılmalı.Bu okullar da öğrencilerinyüzde 10’u için. Yani 80-90 bin öğrenciye üst düzeyde eğitimsağlıyor olacaksınız. Bu imkântüm öğrencilere verilmeli.Sorunu gerçekten çözmekiçin farklı çözümler denemekgerekir. Öğretmen niteliğiniartırmaya yönelik çalışmalaryaparsanız eğitimi de niteliklihale getirebilirsiniz.

        ‘ADİL VE OBJEKTİFKRİTERLER OLMALI’

        MEF Üniversitesi EğitimFakültesi Dekanı Prof. Dr. MustafaÖzcan:Adil, objektif, ayırt edicikriterler konulmazsa doğacaksorunları önleyemeyiz.Uluslararası testler, ulusal sınavverileri kriter olarak kullanılabilir.Bakanlık, sendikalar ve mutlakaakademisyenler ile bir ortakçalışma yapılabilir, önemli olanne kadar objektif olunduğudur.İl milli eğitime danışmak vebunlara göre okul, eğitim bölgesibelirlemek de doğru değil.

        ‘OKUL TÜRÜNEDİKKAT EDİLMELİ’

        İstanbul Kültür ÜniversitesiEğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hasan Şimşek:600 okulun yarısının imamhatip olacağı konusu mevcut.Sınavla öğrenci alacak okullarbelirlenirken bence mevcut yerleştirmesisteminde en yüksekpuanla öğrenci kabul eden okullardırbunlar. Zaten ortaya çıkantablo yükseköğretime geçiş sınavlarıverilerinde ortaya konuyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa