Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Türkiye ile Bombardier arasında iş birliği söz konusu olabilir - İş-Yaşam Haberleri

        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay gündemdeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

        Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasının ardından gündeme gelen Kanada'nın da Türkiye'ye karşı aynı tutumu sergileyeceği iddialarına ilişkin Okyay, Türkiye ve ABD'nin eskiye dayanan müttefikliği bulunduğunu ifade ederek, "Bu tip krizlerin geçici olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda bir çözüme ulaşacağını tahmin ediyorum." dedi.

        Okyay, diğer ülkelerin de aynı tutumu sergileyeceğine yönelik bir duyum almadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        Dün konferansımıza katılan Kanada'nın Ankara Büyükelçisi (Chris Cooter), yaptığı konuşmada son derece pozitif mesajlar verdi. Hatta Türkiye'yi bizden daha çok methetti. Bunlar önemli sinyaller ve Kanada gibi bir ülke Türkiye'nin geleceğine güveniyorsa bu son derece olumlu bir gelişme. Kanada ve Türkiye bir araya gelerek çok güzel işler yapabilecek ülkeler. Coğrafi uzaklık etkili oluyor. Kanada'nın dış ticaretinin yüzde 70'den fazlası ABD ile oluyor. Hemen sınırında dünyanın en büyük ekonomisi var. O ekonomi ile ticaret yapmak işlerine geliyor. Aslında Kanada'nın bu noktada tek ülkeye bağımlılık gibi ciddi sıkıntısı bulunuyor. Kanada dışarıda başka ülkelerle iş birliklerini artırmak zorunda, bunu biliyorlar.
        Dün konferansımıza katılan Kanada'nın Ankara Büyükelçisi (Chris Cooter), yaptığı konuşmada son derece pozitif mesajlar verdi. Hatta Türkiye'yi bizden daha çok methetti. Bunlar önemli sinyaller ve Kanada gibi bir ülke Türkiye'nin geleceğine güveniyorsa bu son derece olumlu bir gelişme. Kanada ve Türkiye bir araya gelerek çok güzel işler yapabilecek ülkeler. Coğrafi uzaklık etkili oluyor. Kanada'nın dış ticaretinin yüzde 70'den fazlası ABD ile oluyor. Hemen sınırında dünyanın en büyük ekonomisi var. O ekonomi ile ticaret yapmak işlerine geliyor. Aslında Kanada'nın bu noktada tek ülkeye bağımlılık gibi ciddi sıkıntısı bulunuyor. Kanada dışarıda başka ülkelerle iş birliklerini artırmak zorunda, bunu biliyorlar. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Osman Okyay
        DEİK Türkiye - Kanada İş Konseyi Başkanı
        DEİK Türkiye - Kanada İş Konseyi Başkanı

        KANADALILAR ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE ORTAKLIK ARIYOR

        Osman Okyay, Kanada'nın, yüzünü başka ülkelere çevirdiğinde, ticaret yapacağı ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu, Türkiye'nin önemli bir potansiyeli bulunduğunu, bu potansiyelin dışarıdan bakıldığında daha iyi görüldüğünü söyledi.

        Türkiye ile Kanada ilişkilerinin daha iyi olacağına inandığını ifade eden Okyay, şunları kaydetti:

        REKLAM

        "Kanada'daki toplum çok hijyenik. Hijyenden kastım; hiçbir sosyal problemi olmayan, terörün görülmemesi... O ortama o kadar alışmışlar ki bir terör olayının, patlamanın ismi bile geçtiğinde hemen çok negatif etkileniyorlar ve içlerine kapanıyorlar. Ama artık böyle bir lüksleri yok. ABD'nin son yapmış olduğu hareketler, sinyaller Kanadalıları fevkalade tedirgin etmiş vaziyette. Kanadalılar üçüncü ülkelerde iş birlikleri üzerine çalışıyorlar."

        Kanadalıların Türkiye'de yatırım yaptığı en büyük sektörün madencilik olduğunu vurgulayan Okyay, "Şu anda Kanadalı şirketler Türkiye'de çok memnun ve hepsi işlerini büyütmeyi düşünüyor." ifadesini kullandı.

        HAVACILIK SANAYİSİNDE ENTERESAN BİR İŞ BİRLİĞİ OLABİLİR

        Türkiye-Kanada İş Konseyi Başkanı Okyay, havacılık sanayisinde enteresan bir iş birliği olabileceğini belirterek, "Bombardier' diye Kanadalıların çok önemli bir sivil uçak üreticisi var. Onlarla iş birliği söz konusu olabilir. Bu iş birliği satın alma değil, olası bir ortaklık, beraber üretim vesaire... Ayrıca, uzay, nükleer gibi alanlarda da iş birlikleri olabilir. Burada her iki ülkenin iş dünyasının ne kadar aktif olacağı çok önemli. Birlikte üçüncü ülkelerle iş birlikleri yapılabilir. Biz bunu başka ülkelerle yapıyoruz." şeklinde konuştu.

        REKLAM

        Kanada'nın dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayan Okyay, Türkiye'deki eğitim sistemi açısından fikir alışverişi yapılabileceğini söyledi.

        Okyay, Kanada'dan ithalatın yüksek olmadığını ancak serbest ticaret anlaşmalarının her zaman ikili ilişkilerin güçlenmesine fayda sağladığını da kaydetti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa