Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tokat'ın Kemalpaşa köyünde yetiştirilen “ziraat 0900” cinsi ceviz büyüklüğünde iri taneli kiraz, ihraç edilen kiraz çeşitleri arasında ön sırada yer alıyor.

        Tokat merkeze bağlı Kemalpaşa köyü kiraz üretimi ile yurt içi ve yurt dışında önemli bir pazar oluşturuyor. Yüzde 90'ın geçimini meyvecilikten sağladığı köyde 59 bin 870 dekar alanda kiraz üretimi yapılıyor. Erkenci ve geç dönem kiraz meyveleri arasında ise iri taneli ceviz büyüklüğünde olan "ziraat 0900" cinsi kiraz dikkat çekiyor.

        En çok ihracatı yapılan “Türk kirazı”

        Eski Belde Belediye Başkanı ve Komisyoncu Erdal Kiran, "ziraat 0900" toplandıktan sonra tazeliğini ve dayanıklılığı koruması, iri taneli olması ile diğer kiraz çeşitlerinden farklı bir ürün olduğunu kaydetti. Ziraat 0900 cinsi kirazın en çok ihracatı yapılan Türk kirazı olduğunu ifade eden Kiran, "Normal bir kiraz 1820 kalibre iken ziraat 0900 kirazlar 2830 kalibre. İhracatın özellikle 0900 tercih etmesinin nedeni şoklamaya girdikten sonra çatlamaması. Diğer çeşitler şoklamada çatladığı için o çeşitleri ihracatçılar almıyor. Ziraat 0900 ana vatanı Türkiye olan dünyanın en kaliteli kiraz çeşidi" dedi.

        Fiyatı da diğer kirazlara göre iki katı

        İri taneli kirazın fiyatı ile de diğer çeşitlerden ayrıldığını belirten Kiran, "Hem ihracatın hem iç piyasanın 0900 kirazı alması nedeniyle çok ciddi fiyat farkları var. Şu an iç piyasada topladığımız bazı kiraz çeşitleri 1.5 2 lira iken ziraat 0900 kiraz çeşidi 34 lira arasında değişiyor. İhracat aldığında bu fiyat daha da yükseliyor. Bu sene Türkiye genelinde hava şartlarının yeterli derece soğuklamayı almaması baharın erken gelmesi nedeniyle kirazda aşırı yoğunluk oldu. Bu nedenle fiyatlarda geçen yıla oranla yüzde 30 civarında düşüş var. Geçen yıl ihracat kiraz 55 buçuk lira iken bu sene 33 buçuk liraya verdik. Ziraat 0900 çeşidi diğer kiraz çeşitlerine göre üretimi az. Bunun nedeni de verim miktarının düşük olması. 10 yaşında aynı standartlarda bir kiraz 100 kilo meyve verirken, 0900 çeşidi 2025 kilo meyve veriyor. Tek bir tanesi yaklaşık 20 gram gelir. Diğer kiraz çeşitleri ise 910 gram gelir" ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Tokat İlçeleri
        Tüm Tokat Haberleri
         Tokat

        Tokat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa