Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Semahane Nasıl Yazılır? TDK ile Semahane Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        SEMAHANE NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Semahane kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Semahane nasıl yazılır? İşte, Semahane kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        SEMAHANE DOĞRU YAZILIŞI

        semahane

        SEMAHANE KELİMESİNİN ANLAMI

        Semahane kelimesinin doğru yazılışı “sema hane” şeklindedir. Semahane kelimesi Farsça kökenli olup, “sema” ve “hane” kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. “Sema” kelimesi, Arapça “semaa” kökünden gelir ve yüksek sesle söylenen, nakaratlanan, ezgiyle ilgili anlamlara gelir. Sema, Müslüman tasavvuf geleneğinde, dönerek Allah’a ulaşmayı simgeleyen bir ritüeldir. Dervişlerin dönerek dualarını, zikirlerini yapmaları sema olarak adlandırılır. “Hane” kelimesi ise, Arapça “han” kökünden türetilmiştir ve “ev” anlamına gelir. Semahane kelimesi bu anlamıyla “sema ritüellerinin yapıldığı yer, sema salonu” olarak kullanılır. Semahane kelimesi Türkçe dili içinde özellikle tasavvuf müziği ve sema ritüelleriyle ilişkili kullanılan bir terimdir. Semahane, geleneksel olarak dervişlerin sema yapmak için toplandığı, tasavvuf musikisi eşliğinde sema törenlerinin gerçekleştirildiği mekanları ifade eder. Bugün Türkiye ve diğer İslam ülkelerinde hala semahane olarak adlandırılan yapılara rastlamak mümkündür. Semahaneler, Osmanlı döneminde çeşitli medreseler, tekke veya dergah gibi müslüman ibadet ve eğitim merkezlerinin içerisinde yer alır. Bugün semahane kelimesi, genellikle sema törenlerinin yapıldığı alanları tanımlamak için kullanılmaktadır. 

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • semahane
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa