Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Protein Nasıl Yazılır? TDK ile Protein Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        PROTEİN NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Protein kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Protein nasıl yazılır? İşte, Protein kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        PROTEİN DOĞRU YAZILIŞI

        protein

        PROTEİN KELİMESİNİN ANLAMI

        Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, oksijen ve karbon ögeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuş, yumurta akı, et, süt vb. yiyeceklerde bulunan, karmaşık yapılı doğal madde. Protein, hayvansal veya bitkisel doğal kaynaklarda bulunan büyük moleküllerdir. Aslında, bir protein, amino asitlerin birkaç grubunu bir araya getirerek oluşturulmuş özel bir biyokimyasal yapıdır. Proteinler protein sentezi olarak da adlandırılır. Protein sentezi, DNA tarafından kodlanan genler aracılığıyla gerçekleşir ve özellikle amino asitlerin bir araya getirilmesi ile meydana gelir. Proteinler vücutta çok çeşitli işlevleri yerine getiren birçok farklı proteinlerin kombinasyonuyla oluşur. Proteinler, hücre duvarı oluşturmak, enzimleri oluşturmak, hormonları salgılamak ve daha fazlasına kadar hayati öneme sahiptir. Proteinler, kalp, kas, akciğer, karaciğer, böbrek, sinir hücreleri gibi önemli organları ve dokuları oluşturmak için çok önemlidir. Proteinler, vücudun metabolizmasını düzenlemek için de çok önemlidir. Protein metabolizması, gut, beyin, karaciğer gibi birçok organ veya dokuda oluşturulan hücrelerin yenilenmesi ve yeni proteinlerin oluşturulmasıyla gerçekleşir. Proteinler, insanların iyi bir beslenme alışkanlığıyla sağlanan gıda maddelerinden elde edilir. Proteinler, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi besinlerin yanı sıra insan vücudunda önemli bir karbonhidrat kaynağıdır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Proteinler, çoğu hayvansal veya bitkisel kaynaklardan elde edilen öğelerdir; ancak, besinlerdeki proteinlerin kalitesi, kaynağından elde edilir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • pırotein
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa