Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Nizamname Nasıl Yazılır? TDK ile Nizamname Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        NİZAMNAME NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Nizamname kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Nizamname nasıl yazılır? İşte, Nizamname kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        NİZAMNAME DOĞRU YAZILIŞI

        nizamname

        NİZAMNAME KELİMESİNİN ANLAMI

        Osmanlı Devleti’nin son dönemdeki yönetim biçimi olarak tanımlanan nizamname, Türkçe”de idarenin tasnif ve düzenlenmesi anlamına gelir. Nizamname, Osmanlı Devleti için 16. yüzyılda ilk kez kullanılmış olan bir terimdir. Nizamname, bir idari ve yönetici yapı için bir prensip olarak tanımlanır ve kurallarının yerine getirilmesi için bağlayıcı bir etkiye sahiptir. Osmanlı Devleti'nin çöküşüne kadar, nizamname kurallarından sıkça yararlanılmış ve hemen hemen her alanda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Nizamnameler, herhangi bir konu hakkında genel kurallar, hükümler veya bilgileri içeren, kamu hizmeti amacıyla kayıtlara geçirilen resmi ve yasal özellik taşıyan belgelerdir. Geleneksel olarak, nizamname konuları tarım, eğitim, askeri, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda bütünüyle kapsayıcı olup, toplumun gelişmesi, güvenliği ve kalkınması için kullanılırdı. Bu kelime genellikle nizam name şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı nizamname şeklinde olmalıdır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        “Olsa olsa, bu şirketin nizamnamesinde yazılı olacak.” – Nazım Hikmet

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • nizam name
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa