Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        TDK Nasıl Yazılır? Neozoik Nasıl Yazılır? TDK ile Neozoik Doğru Yazılışı Nedir?

        Türkçe, kelime sayısı açısından en zengin dillerin başında gelir. Türkçede bu kadar çok kelime yer alırken bu kelimelerin doğru yazımları da zaman zaman karıştırılan bir konu olarak öne çıkmaktadır. Zira, bazı bitişik sanılan kelimeler ayrı; bazı ayrı sanılan kelimeler ise bitişik yazılmaktadır. Durum böyle olunca, kelimelerin doğru kullanımını hakkında bilgi sahibi olmak da önem arz eder.

        NEOZOİK NASIL YAZILIR?

        Kelime, yani sözcük açısından oldukça zengin bir dil olan Türkçede, birçok bitişik ya da ayrı yazılan kelime bulunur. Neozoik kelimesinin doğru yazımı da bu noktada merak edilmektedir. Peki, Neozoik nasıl yazılır? İşte, Neozoik kelimesinin doğru yazımı ile ilgili detaylar…

        NEOZOİK DOĞRU YAZILIŞI

        neozoik

        NEOZOİK KELİMESİNİN ANLAMI

        Neozoik yaş, Miozan yaşından sonra başlayan ve bu güne kadar devam eden jeolojik yaş dilimidir. Bu yaş dilimi karasal tektonik hareketler, biyoçeşitlilik ve insanların yoğun etkileriyle kendini göstermektedir. Neozoik, terimi, 1829’da Jules Desnoyers tarafından kullanılmış ve Yeni Zaman olarak anlamına gelmektedir. Bu zaman dilimini alt zaman dilimleri olarak klasige eder; Pleistosen (20 milyon yıl önce ile 11.700 yıl önce arasında), Holosen (11.700 yıl önce ile şu an arasında) ve Mezosen (65 milyon yıl önce ile 20 milyon yıl önce arasında). Neozoik yaşın başında, orta ve sonu boyunca karbon kaynaklarının arttırılması ve insanların yoğun etkilerinden dolayı çeşitli dönüşümler yaşanmıştır. Bu dönemde, tektonikleşme seviyesi artmış, mağaralar oluşmuş, iklimler değişmiş, deniz seviyesi veya karasal volkanik eylemlerinin etkisiyle çok sayıda göller oluşmuştur. Neozoik yaşı aynı zamanda biyoçeşitliliğin ve insanın yoğun etkisinin olduğu dönemi temsil etmektedir. Bu zaman diliminde insanlar tarafından tarım geliştirilmiş ve şehirler kurulmuştur. İnsanların bu etkileri ile neredeyse bütün ekosistemleri ve canlı türlerini etkilemişlerdir. Bu kelime genellikle neo zoik şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı neozoik şeklinde olmalıdır.

        CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIM ÖRNEĞİ

        Neozoik, bir jeoloji terimidir.

        YANLIŞ YAZIM ÖRNEKLERİ

        • neo zoik
        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa