Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Hatip Dicle hakim karşısında

        Kapatılan DEP'li eski milletvekili Hatip Dicle'nin ''Terör örgütü propagandası'' yaptığı iddiasıyla açılan davaya başlandı.

        Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Dicle ile avukatı Levent

        Kanat katıldı. Dicle, savunmasında, üzerine atılı suçu kabul etmediğini ifade etti.

        İddianamede yer aldığı şekilde, bir haber ajansına demeç verdiğini, ancak terör örgütünün propagandasını yapma kastı olmadığını anlatan Dicle, siyasi geçmişinden bahsetti. Milletvekilliğinin ardından haklarında verilen mahkumiyet kararı nedeniyle siyasi yasaklı olduğunu ifade eden Dicle, ''Kürt sorunuyla ilgili yasal zeminde bir şeyler yapmaya çalıştığını'' söyledi.

        Dicle, ''terör örgütünün propagandasını yapmayı amaçlamadığını'' savunarak, ''Bir analiz, bir tespit yapmak amacıyla 'örgüt de kendini savunuyor' demiştim'' şeklinde konuştu. Demecinin ''tamamı incelendiğinde, kastının savunmasını doğrular şekilde olduğunun görüleceğini'' savunan Dicle, beraatını istedi.

        Hatip Dicle, savunmasında, ifadelerinin tutanağa geçirilişine de itiraz ederek, ''İfademi zapta, 'PKK terör örgütü' diye geçirdiniz. Ben sadece 'PKK örgütü' diye geçmesini talep ediyorum'' dedi.

        Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığı takdirde, esas hakkındaki görüşün hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini istedi.

        Dicle'nin avukatı Kanat da konuşmanın bütün olarak incelendiğinde, ''terör örgütünü öven, yücelten bir beyanın, şiddeti çağrıştıran bir ifadenin olmadığının görüleceğini'' savundu. Olay tarihinde Dicle'nin siyasetçi olduğunu kaydeden Kanat, müvekkilinin sorulan sorulara verdiğini ifade etti.

        Duruşma, Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için

        ertelendi.

        Bir özel haber ajansına Ekim 2007'de verdiği demecinin bazı basın-yayın

        organlarında yer alması üzerine Hatip Dicle hakkında hazırlanan iddianamede, Terörle Mücadele Kanununun 7/2. maddesi uyarınca ''terör örgütü propagandası yapmak''tan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezalandırılması isteniyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa