Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Sporda şike soruşturması - Futbol Haberleri

        Savcı Mehmet Berk’in soruşturması; iddialar, sızdırma belgeler, emniyetin geri dönülmez biçimde ‘topa girmesi’, Federasyon’un kararı, Galatasaray’ın açıklamaları, ‘UEFA ne der?’ soruları derken kafalar sürekli yeni sorularla doluyor. Şu ana kadar ulaşıp konuşabildiğim hukukçular ve karar vericilerin anlattıkları ile gazeteci olarak sürecin nasıl işleyeceğine dair fikirlerimi toptan paylaşayım istedim.

        1- TEMİZLİK Mİ OPERASYON MU?

        - Geçen hafta bu köşede Zekeriya Öz ve Mehmet Berk’in futbol tarihine geçebileceklerini belirtip tek çekincemin “Bu iş, temizlikten çıktı, Fenerbahçe’ye operasyona doğru gidiyor” imajının güçlenmesi olduğunu belirtmiştim. Bir hafta içinde yaşanan 2. dalga ile işin operasyon falan olmadığını ve gerçek bir temizlik harekatına doğru gittiği kanaatim kuvvetlendi.

        2- F.BAHÇE’Yİ CEMAAT Mİ ELE GEÇİRECEK?

        - Özellikle Fenerbahçe taraftarlarının bir kısmının dillendirdiği bu iddia şimdilerde en popüler soru. Benim kanaatim şimdilik net: Cemaat Beşiktaş’ı da; Trabzonspor’u da Sivasspor’u da; Eskişehir-Giresun’u da mı ele geçirmeye çalışıyor? Bu ortaya atılan tevatür ilgi çekici olsa da cevabım: ‘Geçiniz’ şeklinde...

        3- F.BAHÇE CUMHURİYETİ’NE DARBE Mİ?

        - Can Dündar’ın yazısı ile ‘hit’ olan bir başka teori. Ancak aynı yazıda Fenerbahçe’nin zaten ezelden beri ‘iktidar’ takımı olduğu açıkça belirtiliyor. Dündar, 27 Mayıs’a kadar DP’li başkanı olan kulübün bu tarihten hemen sonra CHP’li başkana geçtiğini yazmış. 12 Eylül’den sonra Kenan Evren’in emriyle ortaya çıkarılan ve Fenerbahçe oynasın diye ‘üretilen’ Başbakanlık Kupası’nı atlamış mesela. Tansu Çiller-Doğan Güreş-Mehmet Ağar dönemi Türkiyesi’nde Fenerbahçe’nin başına ülkücü rahmetli Güven Sazak’ın getirildiğini de hatırlatalım. Yani bu kulüp tarihi boyunca iktidarın en sevdiği kulüp olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır. O nedenle ‘darbe’ yerine eğer böyleyse bile ‘olağan durum’ demek doğrudur.

        Yine de iktidarın böyle bir planı varsa bile tribünlerin Sazak döneminde “Ne sağcıyız ne solcu, Fenerliyiz biz” tezahüratı yaptığını ve bu tür yönetimlerin ömrünün çok uzun olmadığını hatırlatayım.

        4- BEŞİKTAŞ VE TRABZON’A NE OLDU?

        - Her iki kulübün taraftarları da “Temiz futbol” yerine “Fener düşsün de ne olursa olsun” diyordu. Şimdi özellikle Trabzonlular, “Fener kurtulsun diye işi sulandırıyorlar” demeye başladı. Bunu yazan, söyleyen bilhassa Trabzonspor yerel medyası, savcıya ve soruşturmaya karşı suç işliyor farkında değil. Rakibe olunca “Gördünüz mü, şikecisiniz”; kendilerine olunca “Sulandırma” diyenler bir haftadır şokta.

        5- DÜŞERLER Mİ?

        - Kurallara göre bu iddialar delillendirilirse, İbrahim Akın’ın itirafları da varken hem Fenerbahçe hem Beşiktaş küme düşer. Mevcut iddialar ışığında Sivasspor da düşer. Eskişehir’de ve Gençlerbirliği’nde yönetimsel bir bağlantı olmadığından düşürülmez ancak federasyon başka bir ceza belirler. Gelelim Trabzonspor’a. Trabzon’un 2 maçta şike, 2 maçta teşvik girişimi olduğu emniyet raporunda var. Bu teşebbüsler eksik kalsa dahi küme düşme cezası kaçınılmaz. Trabzonspor için şike ya da teşvik girişimi yapan şahıs kulüple bağlantılı ise Bordo-Mavi de Bank Asya 1. Lig’e. Yok şikeci/teşvikçi şahıs kendi kendine bu işe girdiyse federasyon başka bir ceza belirler. Her şekilde şampiyonluk yok.

        6- TFF DÜŞÜRMEZ Mİ?

        - Eski başkan “Gereğini yapmadın” diye sorgudayken bu yönetim “Gereğini yapmayalım” diyebilir mi?

        7- UEFA NE YAPAR?

        - Haberini de yaptım. Futbolun patronu mektubu yazdı, uyardı. “Gereğini yapmazsan seni komple atarım” dedi. Hadi TFF için ‘Fenerasyon’ diyorsunuz UEFA’da mı Fenerli be kardeşim? UEFA varken kanun ve talimatların dışına çıkılamaz.

        8- BU ACELE NİYE?

        - Onu ben de anlamadım. Hemen küme düşme kararı verilse kime ne faydası olacak? TFF’nin iddianameyi beklemesi bence doğru. Sonrasını bekleyemez. Ama ortada resmi iddia bile yokken bu acele neden? Yok “Geciken adalet adalet değildir” diyorsanız size geciken 10 tane dava sayarım.

        9- GALATASARAY NE YAPTI?

        - Galatasaray soruşturmada kendileriyle ilgili hiç bir şey olmadığına kanaat getirince konuşmaya başladı. Ali Dürüst’ü taca atmak pahasına taraftarının gönlünü okşadı. Ancak bu tür davaları takip etmiş bir gazeteci olarak söyleyeyim: Bu iş Galatasaray’a bir şekilde sıçrayabilir. Evet geçmişte Spor’da Şiddet Yasası yoktu ama soruşturmanın sadece ‘kamu vicdanını tatmin’ amacıyla bile geçmiş yıllara uzanmayacağını kim garanti edebilir?

        10- BUNDAN SONRA NE OLUR?

        - 2-3 yıl kaos yaşarız, sonra tertemiz bir futbol ortamına ilk adımı atarız. Bu sezondan itibaren kimsenin kıpırdayamayacağını bildiğimiz gibi hakemlerin daha sağlıklı kararlar vereceğini göreceğiz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa