Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Kocaman'ın kaderi Kartal'ın pençesinde mi? - Beşiktaş Haberleri

        HTSPOR.COM / ÖZEL HABER

        Ve 2010-2011 sezonunun ilk derbisi geldi çattı...

        19 Eylül Pazar günü Süper Lig'in iki devi Fenerbahçe ile Beşiktaş bir kez daha kozlarını paylaşacak. Nefeslerin tutulduğu dev derbide Türk futbolunun kalbi Kadıköy'de atacak.

        Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi bir anlamda bir çok soruya adeta cevap olacak cinsten. 'Derbilerin favorisi olmaz' derler ama kuşkusuz herkesin dilinde Beşiktaş bir adım önde. Yaptığı transferlerle 'Yıldızlar topluluğu' olarak adlandırılan siyah-beyazlı ekip, sezona büyük bir revizyon yaparak başlayan ve kötü bir gidişat sergileyen Aykut Kocaman yönetimindeki Fenerbahçe'ye konuk olacak.

        Fenerbahçe yönetiminin her seferinde destek verdiği genç teknik adamın kaderini Beşiktaş derbisinin çizeceğini söyleyenler hatta Fenerbahçe'nin kendisini kanıtlamasının tam zamanı olduğunu dile getirenler bile var.

        Peki derbinin sonucu ne olacak? Herkesin merakla beklediği soruları HTSPOR.COM olarak Türk Spor Medyası'nın ve iki camianın önde gelen isimlerine sorduk.

        KİMLER NELER SÖYLEDİ?

        İlhan EKŞİOĞLU – F.BAHÇE YÖNETİCİSİ

        Mete DÜREN – BJK YÖNETİCİSİ

        Tahir KIRAN - F.BAHÇE ESKİ YÖNETİCİSİ

        Şansal BÜYÜKA - SPOR YAZARI

        Halil ÖZER - HTSPOR YAYIN YÖNETMENİ

        Serdar Ali ÇELİKLER - HTSPOR.COM YAZARI

        Gürcan BİLGİÇ - SPOR YAZARI

        Senad OK - HTSPOR YAZARI

        Kartal YİĞİT - HTSPOR YAZARI

        İŞTE GÖRÜŞLER...

        İlhan EKŞİOĞLU – F.BAHÇE YÖNETİCİSİ

        DERBİ AYKUT HOCANIN KADERİNİ ETKİLEMEZ

        Beşiktaş’ın derbinin kesin favorisi olduğuna inanmıyorum. Bunlar suni gündemler olduğu için inanmıyorum. Kimseyi aşağılamak hor görmek içinde ben bu tür şeylere inanmam. O gün sahada oynanır ve biter.

        Beşiktaş çok iyi nasıl gidiyor veya Fener niye çok kötü gidiyor? Benim ikisine de itirazım var. Biz bir geçiş sürecindeyiz. Hiçbir endişem yok, takımımıza gayet güveniyoruz.

        Derbinin Aykut hocanın kaderini belirleyeceğine dair düşüncelere katılmıyorum. Aykut hoca için bir mana taşıyor çünkü ilk derbisi. Ama bizim takıma veya Aykut hocaya bakış açımızda hiçbir şey değiştirmiyor. Derbinin sonucu ne olursa olsun bu kadar gündeme gelecek bir konu değil. Biz takımada Aykut hocayada futbolcularada taraftarımıza da güveniyoruz.

        Mete DÜREN – BJK YÖNETİCİSİ

        DERBİNİN FAVORİSİ OLMAZ

        Fenerbahçe karşısında futbol kamuoyunun Beşiktaş’ı favori olarak göstermesine karşılık Siyah-Beyazlı yönetici Prof. Dr. Mete Düren, “Hiçbir derbinin favorisi sürprizi olmaz. Her maç kendi içinde şekillenir. 90 dakikanın sonunda belli olacak” dedi.

        Beşiktaş’ın kazanması durumunda Aykut Kocaman’ın gönderilmesi veya istifa etmesi şeklinde gündem oluşturulmasına karşılık görüş ifade etmek istemeyen Düren, bu durumun kendilerini sıkıntıya sokup sokmadığı şeklindeki sorumuza ise “Bizi hiçbir konu sıkıntıya sokmaz” diye cevap verdi.

        Şansal BÜYÜKA – SPOR YAZARI

        BANKO BEŞİKTAŞ DERİM AMA...

        Futbolun gerçeklerine bakarsan Beşiktaş'ın maçı çok rahat kazanması gerekiyor. Ama şöylede bir gelenek var, Fenebahçe ne zaman dibe vurduysa önüne çıkan büyük maçı kazanıp düzlüğe çıkmıştır bugüne kadar. Yani Fenerbahçe ye şans vereceğim tek nokta burası. Her kötü gidişte bir büyük maçı kazanıp düzlüğe çıkması ama futbol olarak baktığımda Kayseri karşısındaki Fenerbahçe'yi düşünürsen, sezon başından bu yana Beşiktaş'ı düşünürsen, Fenerbahçe'ye beraberlik şansı bile vermem banko Beşiktaş derim ama Fenerbahçe'ninde böyle bir alışkanlığı var. Bir büyük maç kaybetmiyor, iki her kötü gidişte bir büyüğü yeniyor ve düzlüğe çıkıyor. Fenerbahçe'nin bu maçtaki tek şansı budur.

        BEŞİKTAŞ'I YENSE BİLE DÜZLÜĞE ÇIKMAZ

        Ama Fenerbahçe Beşiktaş'ı yenerse düzlüğe çıkmaz. Yoğun bakımdaki gibi destek gibi, geçici bir iyilik olur. Aslında Fenerbahçe'nin radikal çözümlere ihtiyacı var. Beşiktaş galibiyeti Fenerbahçeliler'i mutlu eder ama bu galibiyetin Fener'e zararı da dokunabilir.

        Aykut hocanın kafasından istifa geçmese bile yani Beşiktaş maçını kazanırsam çoğu şeyi hallederim ve düzlüğe çıkarım diye mutlaka düşünüyordur. Bunu normal bir derbi gibi kabul etmesi veya sıradan bir maç gibi kabul etmesi mümkün değil. Mutlaka bunu bir kader maçı olarak Aykut kabul ediyordur.

        AZİZ YILDIRIM KOCAMAN'IN ARKASINDA DURUR

        Kaybederse bana göre bir şey olmaz. Camiadan yoğun tepki olur ama Aziz Yıldırım durabildiği kadar arkasında durur diye düşünüyorum. Çünkü Fenerbahçe'de sürekli hoca değişiyor. Yarın öbür gün Fenerbahçe'de şu sorgulanacak. Hep gelen giden hocalarda mı kabahat. Onun için durabildiği kadar Aykut kocamanın arkasında durur.

        RIDVAN DİLMEN-AYKUT KOCAMAN

        Aradan 10 yıl geçti. 10 yıl önce Aziz Yıldırım, 10 yıl sonra Aziz Yıldırım. 10 yıl önceki Fenerbahçe'yle 10 yıl sonraki Fenerbahçe, yarışma açısından baktığında da çelişki orada çok farklı yerde değil bana göre. Zico dönemindeki o Avrupa kupalarındaki ilk 8, efsanevi başarı dışında baktığında, zaten Fenerbahçe lig başladığından kurulduğundan bu yana istersen kendi başına bırak ortalamada 3 senede bir şampiyon olmuş. Yani Aziz başkan olmuş, başkası başkan olmuş, o hoca olmuş, transfer yapmış yapmamış, baktığında Fenerbahçe'nin ortalaması 3 yılda bir Şampiyonluk. Ama Aziz Yıldırım döneminde tarihinin en büyük paralarını harcamış gene 3 yılda bir şampiyonluk. Fenerbahçe 10 yılda tesisleşme olarak çağ atladı ama sportif sonuçlar dersen bana göre bir adım ileri gidemedi.

        BEŞİKTAŞ'IN BAŞARISI SUNİ DEĞİL

        Ben Beşiktaş'ta suni bir başarı olduğunu düşünmüyorum. Gerçi çok dişe dokunur takımlarla bugüne kadar oynamadı. Ama şurası kesin sahada keyif veren bir Beşiktaş var. Yani bu bakımdan Fenerbahçe'ye yenilse bile Beşiktaş'ın lig sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğine ve keyif veren futboluna devam edeceğine düşünüyorum.

        PABUC PAHALI

        Maçı merakla bekliyorum. Neden merak ediyorum? Beşiktaş aynı etkin oyununu oynayabilecek mi Kadıköy'de, Fenerbahçe kötü gidişe dur diyebilecek mi? Şuna çok inanıyorum, sahada kalite olur olmaz ama mutlaka iyi bir mücadele olacak. Fenerbahçe'nin bugüne kadar temposuz, yavaş, mücadeleden uzak futbolundan hep şikayet ediyoruz ama bana göre Pazar günü herhalde futbolcularda papucun pahalı olduğunu anlayacaklardır Aykut hoca gibi, sanıyorum o herkese yılgınlık veren boşvermişliğin üstüne çıkacaktır. Kendi sahası, kendi seyircisi, artık o kadar vurdumduymaz olamaz. Seyirci izin vermez buna.

        DİKKAT ÇAKIR KOLAY KART ÇIKARIR

        Artık UEFA yarı finalleri verdiğine göre bizde Fenerbahçe-Beşiktaş maçına niye Cüneyt Çakır verildi diye bir sorgulama çok abesle iştigal olur yani. Madem ülkenin 1 numaralı hakemi bu maça verilmiştir. Bana göre doğru bir karar. Ama doğru yönetir yönetemez orasını bilemem yalnız futbolculara bir tavsiyem var, Cüneyt Çakır çok kolay kart çıkarır, ona dikkatli olsunlar.

        Tahir KIRAN – F.BAHÇE ESKİ YÖNETİCİSİ

        FAVORİLER KAYBEDER

        Beşiktaş derbi maçın favorisi ama biliyorsun ki derbi maçların favorisi olmaz. Favori olanlar kaybetmiştir. Tarih öyle diyor. Derbide şans her zaman % 50 %50’dir. Şu kazanır bu kazanır denemez. Ama tarihte baktığın zaman hep favori olanlar kaybetmiştir.

        AYKUT GİTSİN DEMİYORUM AMA RIDVAN'IN KABAHATI NEYDİ?

        Rıdvan’ın kabahati neydi? Rıdvan MTK maçında elendiğinde ligde 2 galibiyet 2 beraberliği vardı. Niye gitti Rıdvan? Veya ikinci soru, neden Aykut 2 galibiyet 2 mağlubiyetle hala takımda, Avrupa arenasından elenmiş bir Fenerbahçe’de. Hem Şampiyonlar Ligi’nde hem UEFA Avrupa Ligi’nden elenmiş.

        Bu yeni bir yönetim olmuş olsaydı, yeni bir teknik direktör, yeni bir sinerji, yeni bir takım olmuş olsaydı bunlara göğüs gerilirdi. Ama artık burada göğüs gerilecek bir şey yok. Bu yönetimin 13. senesi ve kaçıncı hoca olduğunu ben hatırlamıyorum. Ben o kalsın, bu gitsin falan demiyorum. Ben sadece şunu soruyorum: Rıdvan Dilmen gönderildiği zaman ligdeki durumu neydi kaç maç yapmıştı, kaç puanı vardı, hangi ligden elendi, Aykut Kocaman’la kıyasla bakalım. Ben bunu soruyorum. O zaman Rıdvan için bu şans verilmiş olsaydı, arkasında durulmuş olsaydı, Rıdvan bugün Fenerbahçe'yle beraber çok daha fazla şampiyonluklarla belki Avrupa'da çok daha iyi yerlerde olabilirdi.

        Ben bunları Aykut Kocaman gönderilsin diye söylemiyorum. Ben sadece bunu soruyorum, 13 yıldır Fenerbahçe'yi idare eden aynı yönetim Rıdvan'ı niye gönderdi, Aykut'u niye tutuyor.

        Halil ÖZER – HTSPOR YAYIN YÖNETMENİ

        İNTİHAR

        Şu anda kağıt üstünde favori gibi gözüküyor. Ancak Fenerbahçe’nin şu hali olmasa, devrim diye tutturulup takım perişan edilmese, havası bozulmasa, bu kadrosu ile Beşiktaş’ı kendi sahasında kolaylıkla yenebilirdi. Ancak ben Aykut Kocaman’dan bir haftada gerçeklere dönmesini ve takımı toparlayıp ona göre Beşiktaş önüne çıkmasını hiç beklemiyorum. O yüzden Fenerbahçe’nin Beşiktaş önünde bu havası ile çok başarılı olacağını sanmıyorum. Ve üstelik seyircisi de şu anda neredeyse küsmüş ve takıma olan inancını tamamen kaybetmiş durumda.

        Normal şartlarda Aykut Kocaman’ın yaptığı hataları her hangi bir yabancı ya da yerli hoca yapsaydı görüntü çok farklı olabilirdi. Elbette sabır göstermek gerekir. Ancak sabır gösterirken size verilen bazı ışıklar ve görüntüler ileride her şeyin çok farklı olacağını göstermesi gerekir. Ancak Fenerbahçe’de şu anda böyle bir ışık sızıntısı bile yok. Üstelik yapılan yanlışlar açıkca intihar boyutuna giriyor. Bir Fenerbahçe teknik direktörünün Kayserispor teknik direktörünün kendisini tuzağa düşürdü diye şikayet etme lüksü yoktur. Adama gülerler. Bir teknik direktör zor bir maça yedek defans oyuncusuz gidemez. Stoperini İstanbul’da bırakamaz. Bir teknik direktör Şampiyonlar Ligi ön eleme maçının devre arasında “devrim yapacağım” diye çuvallama yoluna giremez. O yüzden Aykut Kocaman’ın bu maçta öne çıkacağını hiç sanmıyorum. Eğer Fenerbahçe Beşiktaş’ı yenecekse bu sadece futbolcuların o günkü ruh hali ile ilgili olabilir. Tabi seyircinin de.

        Aslında daha önce bu işin sonlanması gerekirdi.. Zorlamanın hiç anlamı yok. Olmuyorsa olmuyor. Olmaması dünyanın sonu değil elbette. Tarafların daha fazla şey kaybetmeden bu işi çözmesi gerekirdi. Ama beklediler. Hiç kimse Fenerbahçe’nin kötü olmasını istemez. Ama burada bir inat var. Neyin inadı anlamadım. İnşallah onlar haklı çıkar. İnşallah biz yanılırız. Yanılmayı çok istiyorum.

        Serdar Ali ÇELİKLER – HTSPOR.COM YAZARI

        İSTİFASI SÖZKONUSU OLMAZ, AZİZSİLİN YAPILIR

        Öncelikle kağıt üzerinde Beşiktaş favori. Ama F.Bahçe'nin de son yıllarda derbilerin genel kazananı olduğu da bilinen bir gerçek. Beşiktaş sistem ve mentalite açısından bu maçı diğer maçlardan çok da ayrı düşünmeyecektir. Keza Türkiye'ye gelen yabancı hocalar bu tür derbi atmosferlerini genellikle ilk yıl çok anlamıyorlar. Dolayısıyla Schuster'in de derbiye 'klasik bir derbi maçı' ötesinde bir anlam ifade ettiğini sanmıyorum. Oysa BJK camiası için F.Bahçe maçları en önemli karşılaşmalardır.

        Bu rahatlık bazen avantaj olur. Daha oturmuş bir sistem ve havası yerinde bi takımla Kadıköy'e rahat geliyor siyah beyazlılar. F.Bahce içinse bu müsabaka 'bir 90 dakikadan fazlasını ifade ediyor. Takımın ve hocanın geleceği için bu maç çok önem arz ediyor. Bence F.Bahceli oyuncular varlarını yoklarını ortaya koyacaklar. Ancak BJK ilk golü atarsa takımın zaten sallantıda olan morali iyice düşer. Ancak F.Bahce golü bulursa o zaman direnç ve performans da artar.

        Ben maçın ilk golü atan takımın lehine gelişeceğini tahmin ediyorum. BjK 2 farklı öne geçerse tribün de takim, hoca ve yönetim aleyhine döner ki bu durumda maç BJK açısından tarihi farkla biter. Yok ev sahibi 2 farkı bulursa yönetim, takim, teknik adam ve taraftar arasında geçici bir baris sağlanacak bir galibiyet alınır. Sonuç mağlubiyet olursa da Aykut Kocaman'ın istifa etmesi söz konusu olmaz. Ancak bu maç sezon başındaki Aykut Kocaman'ın sonu olur. Bu haftadan itibaren oyuncular hocanın aleyhine döner, Azizsilin yapılır. Özetle Aykut Kocaman fiziken takimin basinda olsa da ruhen ve fikren teknik adamlık dönemi biter. Sonra "F.Bahce'nin yeni dönemi kimin eseri?" sorusunu sorarız.

        Gürcan BİLGİÇ – SABAH GAZETESİ SPOR YAZARI

        SORUN KRİZDEN ÇIKMAK DEĞİL, KRİZİ UZAK TUTACAK SİSTEME DÖNMEK

        Fenerbahçe Saracoğlu'nda oynadığı her maçın favorisidir. Şampiyonlar Ligi'de buna dahildir. F.Bahçe kadrosu sonuçta değişmedi, daha zayıflamadı, futbolcular daha kötü olmadı, bir kriz dönemi geçiriyorlar ve bu karşılaşma Beşiktaş'tan iyi olmalarını göstermeleri için en önemli fırsat.

        Bu maçı Fenerbahçe'nin kazanması çok şey değiştirmez. Çünkü sezon başında Galatasaray’ı yendiler. Ne krizde nede çekilen sancılarda bir değişiklik olmadı. Fenerbahçe'nin sorunu krizden çıkmak değil krizi takımdan ve camiadan uzak tutacak sisteme dönmek. Ama bu galibiyet elbette iyi bir moral ve kredi olacaktır. Hem Aykut Kocaman hem yönetim önüne daha güçlü bakacaktır.

        Aragones'in arkasında duran bu yönetim Aykut Kocaman’ında arkasında duracaktır, durmalıdır. Aykut hoca belli bir felsefeyi getirmeye çalışıyor. Fenerbahçe takım yapısında köklü değişiklikler yapmaya çalışıyor. Ve bunun olmasınıda isteyen bir yönetim var. Aykut Kocaman'ın yöntemlerinde ve organizasyon yeteneğinde bazı sıkıntılar var buda doğaldır takımda çok egosu yüksek oyuncu var. Buda doğal olarak bazı sürtüşmeler getiriyor ve görev anlayışında olması gereken değişiklikleride geciktiriyor. Beşiktaş maçı oynanan futbol olarak Fenerbahçe’nin sınav maçıdır, sonuç olarak değil. Bu karşılaşmada Fenerbahçe takımı kendi gücünü karakterini taraftarının istediği performansı gösterirse sonuç kimse için önemli olmaz.

        Senad OK– HTSPOR F.BAHÇE MUHABİRİ

        KOCAMAN'A BAĞLI

        Aykut Kocaman sahaya doğru kadro ve taktik ile çıkarsa Fenerbahçe bu maçı alır. Bu kadar net söylüyorum bunu. Çünkü Fenerbahçe tartışmasız Türkiye'nin en iyi oyuncularına sahip. Beşiktaş'ta Guti, Quaresma var ama iki takımın 18 kişilik kadrosunu elinize aldığınızda farkı net şekilde göreceksiniz.

        Fenerbahçe hiç bir mevkii de geri kalmıyor. Hatta bir çok bölgede daha üstün. O yüzden "normal şartlar" altında maçı kazanan takım Fenerbahçe olur. Ancak burada yine Aykut Kocaman faktörü devreye giriyor. Eğer "Amerika'yı keşfetme"ye kalkarsa o zaman işi zor.

        Derbi, Fenerbahçe için krizden çıkış maçı. Eğer bu maç kaybedilirse, takım ve teknik direktörü daha da zor günler bekliyor. Destek açıklamaları ve mesajlar veriliyor doğal olarak. Ama herkes olayın farkında. Bu maçın kazanılması gerekiyor. Yoksa ne Kocaman'a ne takıma güven kalır. O yüzden Beşiktaş maçı Fenerbahçe teknik heyeti, futbolcular ve hatta yönetim için hayata dönüş maçı.

        Bu maçta, takımı ve teknik direktörü kurtaracak tek bir isim var. O da Alex De Souza...

        Kocaman'nın ne yapıp edip maça Alex'le başlayıp yine maçı onunla bitirmesi gerekiyor. Sonuç olarak maçı kazanmak ve rahat bir nefes almak Kocaman'nın eli ve iki dudağı arasında. Doğruları yaparsa kazanır. Yok yine faklı bir şeyler yapmaya kalkarsa sonuç yine hüsran olur.

        Kartal YİĞİT – HTSPOR BJK MUHABİRİ

        SCHUSTER'E BAĞLI

        Schuster'in gelişiyle kimlik değiştiren ve geçen yılın aksine tamamen ofansı düşünen Beşiktaş, Alman teknik adamla ilk derbisine çıkacak. Lige ve Avrupa'ya iyi bir başlangıç yapan siyah beyazlılar, Trabzonspor, Bursaspor ve Kayserispor ile birlikte bu sezonun en hazır, en keyif veren takımı. Hele Ankaragücü önündeki dört farklı galibiyetten sonra Beşiktaş, seriyi sürdürmek için Kadıköy'e gidecek.

        Hücum yönü itibariyle Kartal'ın kadrosu bu yıl özellikle Queresma ve Guti'nin gelişiyle iyice zenginleşti. Oyunun her bölümünde gol atacak bir takım görüntüsü veren Beşiktaş, her ne kadar favori gözükse de karşısında Kayserispor önündeki gibi bir Fenerbahçe bulmayacaktır. Belki Schuster'in takımı için çok da önemli olmasa da Fenerbahçe'nin kaybetmesi sarı lacivertliler de bir çok şeyin değişmesi anlamına gelecek. Bu yüzden Aykut Kocaman da işin bilincinde olacağı için savunma ve orta sahada daha tedbirli, Beşiktaş'ın gerideki açıklarını değerlendirecek motive olmuş bir Fenerbahçe'yi sahaya sürecektir. Rotasyonu seven Bernd Schuster, derbi de en azından 2-3 dinlenmiş oyuncusunu oynatacak. Eğer Queresma, Guti, Bobo ve Nobre dörtlüsü gününde olursa Beşiktaş'ın kazanma yüzdesi daha da artar.

        Tabi ki Schuster'in sahaya nasıl bir anlayışla çıkacağı da önemli. Eğer her maç yaptığı gibi savunmayı önde kurup çizgi defans yaparsa Alex'in atacağı ara pasların Niang ile buluşmasında büyük sıkıntı yaşar. Yok kontrollü oynayayım derse Beşiktaş, Kadıköy'den istediğini alıp çıkar. Şu an ki tablo ile ileride izleyene tat veren ancak buna karşın savunmasında da korku dakikaları yaşanmasına neden olan Beşiktaş ile kazanmaktan başka çaresi olmayan demorilize olmuş yine her hattında kriz olan bir Fenerbahçe'nin mücadelesine tanık olacağız. Şu bir gerçek ki gollü bir doksan dakika görme şansımız yüksek. Derbilerin favorisi olmaz ama kalan 4 haftaya baktığımızda Beşiktaş'ın artılarının Fenerbahçe'ye göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa