Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mobil telefon pazarında daralma - Makro Ekonomi Haberleri

        GFK Türkiye araştırma şirketinin ''2009 yılı Birinci Çeyrek Mobil Telefonlar Pazar Değerlendirmesi''ne göre, krizin etkisini gösterdiği kategorilerden biri olan mobil telefon pazarı, 2009 yılında da küçülmeye devam etti.

        2009 yılına operatör kampanyaları ile başlayan sektör, bu desteğe rağmen yılın ilk çeyreğini, 2008'in ilk çeyreğine göre adetsel olarak yüzde 20, ciro bazında da (Avro) yüzde 41 kayıpla kapattı.

        Cep telefonu pazarının payı, geçen yıl bir önceki yıla göre adetsel bazda yüzde 7 ciro bazında da yüzde 21 oranında gerilemişti.

        Pazarda, Çin markalarının payında ise bir artış gözlemlendi. Buna göre ''diğer'' olarak adlandırılan global markaların dışında kalan markaların ağırlıklı olarak Çin'den ithal edilen markaları kapsadığı tespit edildi. Buna göre bu kategorideki markaların adetsel payı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10'lara yükseldi.

        KANALDA ORGANİZE PERAKENDECİLER PAY KAZANMAYA BAŞLADI

        Araştırmaya göre, 2008'e göre en önemli değişiklik, kanal yapısındaki gelişmeler oldu. Önceki yıllarda toplam pazarın yüzde 80 gibi büyük bir kısmı geleneksel telekom mağazalarından oluşurken, bu oran 2008'in ikinci yarısından itibaren azalmaya başladı.

        2008'in ilk çeyreğinde adetsel oranı yüzde 81 olan telekom mağazaları, 2009'un ilk çeyreği ile beraber yüzde 77'ye geriledi. Ciro olarak da bu oran yüzde 79'dan yüzde 74'lere düştü.

        Oranını artıran kanallar ise teknoloji marketleri ve zincir marketler oldu. Operatör kampanyaları bu kanallar üzerinden yapılan satışları kapsamamasına rağmen organize kanalda gerçekleşen satışlarda artış gözlendi.

        Çeyreksel bazda 2008-2009 analizinde ize pazar adetsel olarak yüzde 20 daralırken zincir marketler yüzde 7,5 büyüme gösterdi. Teknoloji Marketleri ise yüzde 4,4 daralmaya rağmen, pazar ortalamasının altında kaldıklarından toplam içindeki payları büyüdü.

        DÜŞÜK FİYATA TALEP ARTTI

        2008 yılında başlayan yoğun operatör kampanyaları ile fiyatları oldukça düşen cep telefonlarına ilgi arttı.

        Geçen yılın ilk çeyreğinde payı yüzde 15,7 olan ve fiyatı 50 Avroya kadar olan cep telefonlarına talep, 2009'un ilk çeyreğinde artarak yüzde 28,6 seviyesine ulaştı.

        Bu artış daha çok, operatör kampanyalarında cihazla birlikte verilen ücretsiz konuşma süresinin, cihaz fiyatına oranlamasından doğan fiyat indiriminden kaynaklandı. Bu da, fiyatı tüketiciye cazip gelen modellere olan talebi artırdı.

        Geçen sene payı yüzde 24,4 olan ve fiyatı 200 Avro ve üstü segmente talep ise, bu yıl yüzde 10,3'e geriledi.

        3G UYUMLU TELEFONLARIN ORANINDA ARTIŞ

        Araştırmaya göre, 2009'da sıcak bir gelişme de üçüncü nesil teknolojiye sahip (3G) telefonlarda yaşanacak. Operatörlerin 3G lisanslarını A/B/C diye farklı tiplerde paylaşmalarının ardından artık alt yapı yatırımlarına başlamaları bekleniyor. Daha önce Türkiye'de teknolojisi yokken bile satılan 3G uyumlu telefonların oranı yüzde 13'ten yüzde 15'e yükseldi.

        Son dönemlerde oldukça popüler olan ''DUAL SIM'' uygulamasına sahip telefonlar da 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 8'lik adetsel bir paya sahip oldu.

        Kamera özelliğine sahip olması nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilen kameralı telefon oranı da yüzde 78'den yüzde 72'ye düştü. Bu düşüşte, ucuz telefonlara olan yoğun talep etkili oldu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa