Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Şenol Güneş, Avrupa'da tarih yazıyor - Beşiktaş Haberleri

        Sezona UEFA Şampiyonlar Ligi'nde başlayan ve grupta 3. olarak Avrupa Ligi'nde mücadele hakkı elde eden siyah-beyazlı takım, final yolunda ilerlerken, Güneş de elde ettiği başarılarla kulüp tarihine şimdiden geçti. Beşiktaş 14 sezon sonra Avrupa kupalarında çeyrek finale yükselirken, ilk kez yerli bir teknik adamla bunu başardı.

        Tarihinde daha önce iki kez çeyrek finali yakalayan siyah-beyazlı ekip, bunları yabancı çalıştırıcılar yönetiminde gerçkleştirmişti. 1986-1987 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'nda mücadele eden Beşiktaş, Sırp teknik adam Milos Milutinovic ile çeyrek finale kadar yükselmişti.

        Siyah-beyazlı ekip, Rumen teknik adam Mircea Lucescu'nun görev aldığı 2002-2003 sezonunda yine UEFA Kupası'nda çeyrek finale kadar gelmeyi başarmıştı.

        REKLAM

        Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı çeyrek final olan Beşiktaş, bu sezon Şenol Güneş yönetiminde bu seviyeye geldi.

        LUCESCU'NUN REKORUNA ORTAK OLDU

        Şenol Güneş, ayrıca Şampiyonlar Ligi grup mücadelesi aşamasında Beşiktaş'a en başarılı sezonlardan birini yaşatan teknik adamlar arasında yer aldı. Avrupa futbolunun en büyük organizasyonunda 6 kez mücadele eden siyah-beyazlı takım, en başarılı sezonlarından birini yine Güneş yönetiminde ortaya koydu.

        Lucescu yönetiminde 2003-2004 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nde 7 puan toplayarak tarihinin en yüksek başarısını yakalayan siyah-beyazlılar, bu sezon aynı puana ulaşarak performansı yeniledi. Güneş, ayrıca Şampiyonlar Ligi'nde Beşiktaş'a en yüksek puanı kazandıran yerli teknik direktör unvanını elde etti.

        BEŞİKTAŞ'A İLKERİ YAŞATIYOR

        Tecrübeli teknik adam, takımına bu sezon ilkleri yaşattı. Tarihinde İtalyan takımlarını Avrupa kupalarında daha önce yenemeyen siyah-beyazlı takım, bu şanssızlığını Güneş yönetiminde sonlandırdı.

        REKLAM

        Önceki sezonlarda bu ülke takımlarıyla 11 kez mücadele eden ancak sadece 2 beraberlik alabilen ve 9 maçı mağlubiyetle tamamlayan Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde Napoli'yi mağlup ederek İtalya temsilcilerine karşı ilk galibiyetine imza attı.

        Beşiktaş, Yunan takımlarını da yine ilk kez bu sezon mağlup etti. 1958-1959 sezonunda Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası 1. turunda bu ülke takımlarından Olympiakos'un sahaya çıkmaması sonrası hükmen galip ilan edilen siyah-beyazlı takım, daha sonra Yunan temsilcileriyle 2 kez eşleşti. 2014-2015 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde Yunanistan'ın Asteras takımına rakip olan, iki maçı da 1-1 ve 2-2 beraberlikle tamamlayan Beşiktaş, bu sezon ilk karşılaşmada 1-1 berabere kaldığı Olympiakos'u 4-1 mağlup ederek bu ülke takımlarına karşı da ilk galibiyetine ulaştı.

        SON 5 SEZONUN EN GOLCÜ TAKIMI

        Son 6 sezonda 5 kez Avrupa kupalarında mücadele eden Beşiktaş, Güneş yönetiminde en yüksek gol ortalamasını da yakaladı. 2010-2011 sezonunda Alman çalıştırıcı Bernd Schuster yönetiminde UEFA Avrupa Ligi'nde 14 maçta 27 gol atarak 1,9 ortalama yakalayan siyah-beyazlı takım, bu sezon da aynı performansı gösterdi.

        REKLAM

        2011-2012 ve 2013-2014'te 1,5'er ortalama tutturan Beşiktaş, 2014-2015'te 1,3 ve geçen sezon da 1,1 oranda kalmıştı. Bu sezon 10 maçta 19 gol kaydeden siyah-beyazlı ekip, 1,9 oranına yükseldi.

        GÜNEŞ İLE İÇ SAHADA YENİLGİ YOK

        Beşiktaş, tecrübeli teknik adamın görev aldığı 2 sezonda Avrupa kupalarında şimdiye dek sahasında rakiplerine galibiyet şansı vermedi. İki sezonda rakiplerini 8 kez konuk eden siyah-beyazlı takım, 3 galibiyet ve 5 beraberlik aldı.

        UNUTULMAZ MAÇLARIN ADAMI

        Güneş, bu sezon takımına unutulmaz sonuçlar da yaşatan teknik adam oldu. Tarihinde ilk kez bir İtalyan takımını hem de deplasmanda yenen Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'nde tarihi sonuçlardan birini de Benfica karşısında aldı. İstanbul'daki karşılaşmada ilk yarıyı 3-0 geride bitiren siyah-beyazlı takım, ikinci yarıda 3 gol atarak maçtan 3-3 beraberlikle ayrılmayı bildi.

        Beşiktaş, Güneş yönetiminde Avrupa Ligi son 16 turunda Olympiakos ile yaptığı karşılaşmayı da unutulmazlar tarihine yazdırdı. Olympiakos karşısında 2-0 öne geçen ancak rakibinin golüne engel olamayan siyah-beyazlı takım, 39. dakikada Vincent Aboubakar'ın kırmızı kartıyla 10 kişi kaldı. 51 dakika boyunca 10 kişi mücadele eden Beşiktaş, buna rağmen ikinci yarıda 2 gol birden atarak tarihi bir skora daha imza attı.

        REKLAM

        16 MAÇTA 2 YENİLGİ

        Beşiktaş, 2 sezonda Güneş yönetiminde Avrupa kupalarında 16 maça çıkarken sadece 2 kez yenildi. Siyah-beyazlı takım, bu dönemde rakiplerini 6 kez mağlup edip, 8 karşılaşmadan beraberlikle ayrıldı. Beşiktaş'ın, Şenol Güneş ile Avrupa kupalarında yaptığı maçlar ve aldığı sonuçlar şöyle:

        Sezon Organizasyon Maç Sonuç

        2016-2017 Şampiyonlar Ligi Benfica (D) 1-1

        Dinamo Kiev 1-1

        Napoli (D) 3-2

        Napoli 1-1

        Benfica 3-3

        Dinamo Kiev (D) 0-6

        2016-2017 Avrupa Ligi Hapoel Beer-Sheva (D) 3-1

        Hapoel Beer-Sheva 2-1

        Olympiakos 1-1

        Olympiakos 4-1

        2015-2016 Avrupa Ligi Skenderbeu (D) 1-0

        Sporting Lizbon 1-1

        Lokomotiv Moskova (D) 1-1

        Lokomotiv Moskova 1-1

        Skenderbeu 2-0

        Sporting Lizbon 1-3

        HEDEF FİNAL

        Şampiyonlar Ligi'nden elendikten sonra Avrupa Ligi'nde yoluna emin adımlarla devam eden Beşiktaş, Şenol Güneş yönetiminde finali hedefliyor.

        Avrupa Ligi son 32 turunda Hapoel Beer-Sheva'yı iki maçta yenerek adını son 16 turuna yazdıran siyah-beyazlı ekip, bu turda da Olympiakos'u saf dışı bıraktı. Beşiktaş'ın önünde final yolunda 2 tur ve 4 maç kaldı. Siyah-beyazlı ekip, çeyrek finali geçerek önce yarı finale ve ardından İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilecek finale yükselerek bunu başaran ikinci Türk takımı olmaya çalışacak.

        REKLAM

        Türk takımları arasında şu ana dek sadece Galatasaray, 1999-2000 sezonunda Fatih Terim döneminde bu organizasyonda finale yükselmiş ve kupayı da kazanmıştı.

        BİR BAŞKA HEDEF LİGDE

        Spor Toto Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesi veren Beşiktaş'ın teknik direktörü Güneş, takımını sezon sonunda mutlu sona ulaştırarak bir başka başarının altına daha imza atmayı hedefleyecek.

        Tarihinde 14 kez lig şampiyonluğu yaşayan ve bu başarıyı üst üste 2 defa yabancı teknik adamlar yönetiminde yakalayan siyah-beyazlı takım, 2016-2017 sonunda mutlu sona ulaşırsa ilk kez bir yerli çalıştırıcıyla bunu gerçekleştirecek.

        1965-1966 ve 1966-1967 sezonlarında Ljubisa Spajic yönetiminde üst üste iki şampiyonluk yaşayan Beşiktaş, 1989-1990 ile 1991-1992 dönemleri arasında art arda 3 kez şampiyonluğa ulaşmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa