Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Fatih Terim tacize savaş açtı - Futbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR ÖZEL RÖPORTAJ | FATİH KUŞÇU

        İngiltere’de BBC’deki bir programda dört eski futbolcu, çocukken antrenörleri tarafından cinsel tacize maruz kaldıklarını anlatınca, geçen haftadan bu yana konu spor kamuoyunun öncelikleri arasında. İngiltere’de Wayne Rooney çağrıda bulunup, “lütfen, yaşadıklarınızı anlatmaktan çekinmeyin, cesur olun” mesajları verirken, ülkemizdeki durumu Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim’e sorduk. Maçlar, skorlar, oyuncular üzerinden eleştirilirken Türkiye Futbol Direktörlüğü unvanı da sorgulanan Terim, 103 sayfalık faaliyet raporunun ilk maddesini koydu ortaya: Esenlik ve Çocuk Koruma Programı!

        Terim'in açıklamaları şöyle:

        "Çocuklarımızın fiziksel ve duygusal zarar görmeden, düzgün bir kişilik ve sağlam bir karaktere sahip olarak gelişmelerini sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. Spor’da hakaret, aşağılama, dışlama, küfür ve dayak gibi uygulamaların çocukların tüm hayatını etkileyip mutsuz olmalarına sebep olduğu, toplumda hak ettikleri yere gelmelerini bile olumsuz etkilediği açık. Genel felsefemiz çocuklarımızın yıldız futbolcu olmasından önce, iyi bir birey, iyi bir vatandaş ve iyi bir insan olması üzerine kurulmuştur. Genç sporcuların gelecek hedefleri, onları istismar tehlikesine açık hale getiriyor.TFF’de göreve gelir gelmez, bu konuyla ilgili bir birim oluşturulması talimatını verdim. Bu projeyi uygulamaya başladığımızda çok daha zor, büyük ve derin bir sorun ile karşı karşıya olduğumuzu gördük. Fiziksel ve duygusal istismardan daha önemlisi cinsel istismarın da bir hayli fazla…Kulüplerdeki teknik adam ve yöneticiler için 4 temel ilke koyduk.Sporculara saygın ortamlar sunmak / Sorumlu antrenörlük anlayışı / İinsanlar arası ilişkilerde saygınlık / Sporun kendisine saygı..."

        EĞİTİCİLERE İSTİSMAR EĞİTİMİ

        "Üç yıldır her antrenör düzeyi için çocuk koruma dersleri veriliyor. Türkiye’nin her yerinde temel farkındalık oluşturduk. En büyük desteği bize yine teknik adamlar verdi.UEFA A ve B kurslarına katılan antrenörlerin tamamına, çocuk koruma eğitimlerinden sonra mesleki davranış kodu bildirgesi dağıttık ve 420 anrenörün tamamının bu bildirgeyi imzalaması sürecini takip ediyoruz."

        "Coca-Cola Gelişim Ligleri Statüsü’nde de belirtildiği üzere katılımcı kulüplere bir Esenlik ve Çocuk Koruma Programı oluşturmalarını zorunlu kıldık.Yerli futbolcu teşvik projemize bile 25’inci sırada yer verdiğimiz faaliyet raporu’nun 1.bölümüne ‘esenlik ve çocuk programı’nı koyduk. Sizden önce hiçbir medya mensubu da bu konuyla ilgili soru sormadı."

        "Futbolda istismarın her türlüsünün daha en başta, henüz vahim bir duruma gelmeden bildirilebilecek bir birim kurduk. Bu birime en fazla antrenörler ile ilgili şikayetler geliyor. Buraya ulaşanlar, kulüplerine yakışmayan istismarcıları şikayet ediyor ve yardım istiyorlar. Önceleri üzeri kapatılan olaylar artık bize ulaşabiliyor."

        "Bazen çocuklar için değil antrenörleri, ağabeyleri ve amcaları bile tehlike arz edebiliyor. Bunları içimizden ayıklamak için hepimize görev düşüyor."

        TACİZCİ ANTRENÖR FİRARDA!

        "Türkiye’nin çeşitli yerlerinde meydana gelen birçok olaydan haberimiz oldu. Ayrım gören çocuk sporcular… Cinsel içerikli sohbetler… Fiziksel, duygusal ve hatta cinsel taciz olaylarına el koyduk. Adli makamlara intikal eden vakalar bile oldu. Yargıya intikal etmiş 10’dan fazla olay var, soruşturulan davalar var. Bir ihbarda adı geçen bir antrenör şu an firari durumda, yurtdışına kaçtığını duyduk. Bu bilgiler, çalışma ve gayretimizi de yükseltti."

        "Çocuk istismarının gizli kalması artık daha zor. Bilgi akışı yalnızca kulüp üzerinden değil çocuk koruma birimi üzerinden de gelebiliyor. Genel hukuka yansıyan yasal süreçleri bile yakından takip ediyoruz. Kulüpler, bakanlıkların yanısıra İstanbul Üniversitesi ile de işbirliğimiz var. Spor alanı çocuklara bu tür istismarlar için çok korunaksız bir alandı. Artık bunun böyle olmayacağını herkesin bilmeli. İstismara meyilli tüm antrenör, idareci ve yöneticileri takip edip sistemin dışına almaya, çocuklarla ortak alanlarını ve ortak zamanlarını engellemeye kararlıyız."

        "Federasyonun bu kapsamda yargılama yapması mümkün değil. Haklarında kesinleşmiş mahkeme kararları bulunmalı. Çocuk istismarı, taciz gibi suçları yargılama yetkisi mahkemelerindir. Cezayi takibat başlatılmalı ve bu kişiler yargılanmalıdır.Türk futbolunda çocuk korumanın standartlaştırılması için kulüplere bir kılavuz yazıyoruz."

        "Yatılı spor kurumlarında çocukların doğru şekilde korunması için bir ‘Spor Eğitimi Veren Yatılı Kurum Kılavuzu’ hazırladık. Bu belge izinler, mekanlar, genel güvenli yaşam konularını içeriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilgili mevzuatı ile uyumludur."

        VELİLERE DE EĞİTİM VERİLİYOR

        "Sporcu yetiştirme konusunda velilerin rolü tartışılmaz. ‘Olumlu Sporcu Velisi’ modeli adı altında E-Öğretim şekliyle velileri de eğitime alacağız. Çocuk koruma birimi, hafta sonlarında bile maçlara gidip gözlem yapıyor; Türk futboluna ait riskleri ve davranış biçimlerini tespit ediyor.Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Çocuk esenliği ve çocuk koruma bir devlet politikası olana kadar emek vermek niyetindeyiz."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa