Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Fenerbahçe - Atromitos maçının yazar yorumları - Fenerbahçe Haberleri

        SERDAR ALİ ÇELİKLER | MİNİ ETEĞE TAV OLMAYAN ADAM

        AYKUT Kocaman, bilhassa İsmail Kartal döneminde sıkça duyduğumuz bir istatistik vardı: “Topa sahip olma oranı..”

        ‘Topa sahip olma yalanı’ Kartal tarafından sıklıkla olumlu oyuna örnek olarak gösterilirdi. Hatırlayın, puan kayıplarından sonra Kartal, ”Topa sahip olduk”; “tüm istatistiklerde rakiplerden öndeyiz” falan derdi. Heynckes’in Bayern’i ve Klopp’un Dortmund’u ile sarsılan; özellikle 2014 Dünya Kupası’ndan sonra tamamen iflas eden “Önemli olan topa sahip olma oranı değil, sahip olduğun top ile ne kadar hızla gol aramaya çıktığın’ düsturu bizim Türk hocalara uğramadı. ‘İyi oyun’ anlayışını istatistiğe indirgeyen bu anlayıştan F.Bahçe bıkmıştı. Çünkü açıkça geveleme futbolu olan bu ‘benden sana, senden bizim oğlana’ futbolu güvenli ama kabızdı. Sonra bir adam geldi; Sir Alex Ferguson’un “İstatistik mini etek gibidir. Birçok şeyi gösterir ama asıl görülmesi gerekeni gizler” lafını benimsemişçesine bu nakıs oyun anlayışını reddetti.

        Türk hocaları kollama yarışına giren yorumcuların saldırısına karşın daha güvenli olan defansif anlayışı ön planda tutan; 2 kazma ön libero ile oynama zorunluluğu varmış gibi ezber futbol yorumlarına başvuranlara inat akışkan oyunu tercih etti. Ve artık F.Bahçe nihayet pas futbolunu terk etmeye karar verdi. Dün Pereira, Rize’de eleştirilen 11’ini sürdü. (Alves-Ba değişimini saymıyorum) Rakip sette iken Persie’yi sağ önde gördük 4-3-3 gibi göründüler, kendileri hücumdayken sağ kanadı tamamen Şener’e bırakan çift santrforlu düzen benimsediler. İlk düzgün kanat organizasyonunda gol de geldi tur da. Atromitos’un kaleyi bulan şutu olmadığı gibi bu rakibe 3 gol atıldı; 1 penaltı verilmedi; 2 top direkten döndü ve 2 de net pozisyonda kötü vuruşlar geldi.

        Daha hızlı oynamalılar, yapacaklardır. Diego her topu 4 kere dürtmeden pas atmıyor, vazgeçmelidir, öğreteceklerdir. Caner’in bindirmelerinin verimini Şener henüz sağlayamıyor ya yapacaktır ya Gökhan gelip yapacaktır. Topal hala hücuma istenen desteği vermiyor; akıllıdır becerecektir. Sağ öne yapılacak transfer ile Nani de rahatlayacaktır. F.Bahçe daha iyi olacaktır. Kötü bile olsa, düzelme bile olmasa bu zihniyet devrimi lazımdı. Nakıs ‘güvenlikçi’ anlayıştan gerekirse risk alan dikey oyun anlayışına geçerken kazalar da olacaktır. Ama İstatistik mini eteğinin cazibesine tav olmayan adam önünde sonunda başaracaktır.

        VOLKAN ŞEN:

        İlk topla buluşmasında asist yapması, özgüvenli oynaması artı puan. Açıkçası “Fener’de yapar mı?” sorusunu sorduğum bir oyuncu. Özgüvenini korur buranın Fenerbahçe olduğunu aklından çıkarmazsa soru işaretlerini siler.

        SANTRFOR ŞART

        Sow’un gidişi sıkışık zamana geldi kabul. Ama sağ ön oyuncusundan önce bile bir santrfor şart. Hele ki 2 santrfor oynamayı planlayan teknik adamınız varsa. Bu sıkışık dönemde kiralık bir fırsat transferi düşünülmeli.

        FAİK ÇETİNER | MALZEME İYİ OLUNCA

        İLK maçta cebine koyduğu galibiyetle Kadıköy’deki rövanşa çıkan Fenerbahçe’nin, turu kolay geçeceğini düşünüyorduk. Atromitos vasat bir takım. Gücü ve kapasitesi belli. Hadlerini bilerek ama gönülden oynuyorlar. Sow’un gidiş harekatı yüzünden, Pereira forveti yine Van Persie- Fernandao ikilisine teslim etti. Orta alanda toplar Diego’da toplanıyor, dağıtım ondan yapılıyordu. Mehmet Topal ve De Souza emniyet görevlisi gibiydiler. Serbest oynayan hareketli Nani ise, forvete destek veriyordu. Şener ve Caner kanat bindirmeleri yapıyorlardı. İlk 10 dakika dolmamıştı ki, Şener’in sağdan getirdiği topa Fernandao kaleciden önce topa dokununca Fenerbahçe öne geçiyordu. İnsan ister istemez F.Bahçe’nin bu golle daha da rahatlayacağını, daha da hareketleneceğini ve daha çok pozisyon üreteceğini düşünüyordu. Ama enteresandır, aynen Rize maçındaki gibi F.Bahçe golü bulunca frene basıverdi. Dün de golden sonra ilk 45 dakika içinde F.Bahçe çok iyi futbol oynayamadı. Fazla da pozisyon üretemedi. Rakip ani çıkışlarla F.Bahçe’yi yoklarken, inanın bir gol bulsa ‘kolay rövanş’ kabusa dönerdi.

        Pereira devre arasında futbolcularını ciddi şekilde uyarmış olacak ki, F.Bahçe ikinci yarıya hızlı ve hırslı başladı. Bilhassa Caner’in sol kanat bindirmeleri çok etkili oldu. Baskı, ilk 60 dakika dolmadan ikinci golü getirdi. Bu gol aynı zamanda turun da müjdesiydi... Rahatlayan F.Bahçe ile demoralize olan Atromitos arasındaki mücadelenin son bölümü de bizi yanıltmadı. Skor ve sonuç belli olunca, futbol da biraz daha haraketlendi ve renklendi. Hele oyuna girer girmez Volkan Şen’in getirdiği topla Fernandao’nun kafasına adrese teslim attığı topla gelen gol tribünleri de çok keyiflendirdi. Maç bittiğinde F.Bahçe istediğini elde etmişti. Şimdi sıra grup maçlarında. F.Bahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde büyük hedefler kovalayacaksa, futbolunu da temposunu da daha yukarılara taşımak zorunda. Bu kalite, kapasite ve malzeme F.Bahçe’de var.

        VOLKAN ŞEN

        Oyunun son 15 dakikasında forma şansı bulan Volkan Şen’i çok hırslı ve arzulu gördüm. Volkan bu sezonun da flaşları arasına girebilir.

        GÜLE GÜLE SOW

        Görünen o ki, Webo ve Emenike’den sonra Sow da F.Bahçe’den gidecek. Bir zamanlar tribünlerin sevgilisi olan bu üçlü bakalım kendilerini aratacaklar mı? Ne dersiniz?

        BÜLENT YAVUZ | KIRMIZIYI VERMEDİ, PENALTIYI ES GEÇTİ

        NOTUM 6.9 ZAYIF

        Fenerbahçe güle oynaya UEFA Avrupa Ligi’nde gruplara kaldı. Kariyeri başarılarla dolu olan hakem Ivan Bebek, eğer F.Bahçe galip gelmeseydi çok konuşulurdu. 44. dakikada, De Souza’nın önündeki topa ceza alanı dışında koluyla müdahale eden Atromitos kalecisinin kırmızı kart görmesi gerekirdi. Hakem tereddütte kaldığı için düdük bile çalamadı. Ne faul, ne sarı, ne de kırmızı... Hiçbirini vermeyerek notunu hayli düşürdü. Oysa pozisyon buz gibi bariz gol şansıydı. 78. dakikada, Fernandao’nun kaleci tarafından düşürülmesine, hakem Bebek sanki fırsat yakalamış gibi aldatmaya yönelik hareket nedeniyle sarı kart çıkardı. Bu tam anlamıyla skandal bir karardı. Rize’de Volkan’ın müdahalesine penaltı veriliyorsa, bu harekete 10 defa verilmeliydi. F.Bahçe’nin güzel oyunu ve golleri Ivan Bebek’i kurtardı. Yatsın kalksın dua etsin.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa