Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Son Dakika! Fotoğrafın efsanesi Ara Güler hayatını kaybetti - Ara Güler kimdir?

        Fotoğrafçılığın Türkiye'de ve uluslararası alanda ün kazanmış en önemli isimlerinden Ara Güler, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde 90 yaşında vefat etti. Ara Güler'in ölüm haberini alan ailesi, yakınları ve gazeteciler hastanaye akın etti. Doktor Zafer Gökay, Güler'in yakınlarına yaptığı açıklamada, "Serviste 3 kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği." dedi.

        Başhekim Dr. Okan Özçeker:
        Başhekim Dr. Okan Özçeker: Değerli fotoğraf sanatçısı Ara Güler, konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik arter hastalığı nedeniyle tedavileri Şişli Florance Nightingale Hastanesi'nde devam ederken, saat 22.10 sıralarında kalp ve solunum durması sebebiyle müdahale edilerek yoğun bakım ünitesine alınmıştır. Yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken saat 23.05'te kalp atımı ve solunumu tekrar duran Sayın Güler, yapılan tüm müdahalelere yanıt vermemiş ve saat 23.20'de vefat etmiştir. Ülkemizin, yakınlarının ve tüm sevenlerinin başı sağ olsun.

        ARA GÜLER KİMDİR?

        Ara Güler, 16 Ağustos 1928 yılında Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. Çocukken sinemadan çok etkilendi. 1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalıştı. Muhsin Ertuğrul'un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi almaya başladı. Amacı rejisör veya oyun yazarı olmaktı. 1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Bu yıllarda Ermenice gazete ve edebiyat dergilerinde öyküleri yayınlandı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam ediyordu. Ancak gazeteci olmaya karar verdi.

        1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961'de Birleşik Krallık'ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye'den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD'de, Almanya'da, Paris'te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

        1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

        1989'da Hil Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve Birleşik Krallık'ta Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.

        Picasso, fotoğrafını çektiği onlarca tarihi isimden biri.
        Picasso, fotoğrafını çektiği onlarca tarihi isimden biri.

        Ara Güler'in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya'da çeşitli müzelerde sergilenmekledir. Fotoğraflarında Leica makinasını kullanmıştır. Fotoğrafın sanat dalı olmadığını düşünmüştür. Ara Güler kendisini: "Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım" şeklinde tanımlamıştır.

        Gazeteci Nezih Tavlaş'ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler'in hayatını anlattığı Foto Muhabiri adlı 343 sayfalık kitapta Ara Güler'in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olaylar kronolojik bir sırayla anlatılırken bir yandan da Türkiye'nin 80 yıllık tarihi yer alıyor. Kitabın sonunda Ara Güler ile yapılan bir nehir söyleşi ve aile albümünden fotoğraflar yer alıyor.

        ARA GÜLER'İN BAZI ÖDÜLLERİ

        1979 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü (foto muhabirliği dalında)
        2000 Fransa Légion d'honneur nişanı
        2004 Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı
        2005 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü
        2008 İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü
        2011 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
        Image Title 1 Image Title 2
        Description

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HAYIRLA YAD EDİLECEK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taziye için yakınlarıyla telefonda görüştü. Erdoğan, kendisinin de fotoğraflarını çekmiş olan Ara Güler ustanın geriye bıraktığı eserleriyle hep hayırla yad edileceğini vurguladı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında Ara Güler'in objektifinin karşısına geçmişti.

        Unuttuğumuz huzuru onun fotoğraflarında bulurduk
        Unuttuğumuz huzuru onun fotoğraflarında bulurduk Murat Bardakçı

        Haberi işitince hem “sanatçı” unvânını hakkı ile kazanmış büyük bir fotoğrafçı aramızdan ayrıldığı, hem de babamın arkadaşı olan, çocukluğumdan itibaren tanıdığım, daha doğrusu benim çocukluğumu bilen bir dost göçüp gittiği için üzüldüm.

        Ara Ağabey’in ardından şimdi çok şeyler yazılacak, “Şöyle büyük sanatçı idi, ah ne güzel resimler çekmişti, fotoğraf şimdi öksüz kaldı” gibisinden sözler edilecek. Belki de bir caddeye yahut sokağa isminin verilmesi yahut adına fotoğraf yarışmaları düzenlenmesi teklif edilecek ve tabii fotoğrafçılıktaki maharetinden de bol bol bahsedilecek…

        Hattâ, bundan üç sene önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki evine gidip ailesi ile fotoğraflarını çektiği için hakkında utanmaz bir linç kampanyası başlatanlar bile, eminim, bugünden itibaren rakkaseden de mükemmel şekilde dönüp “Amam, ne büyük sanatkârdı!” diyecekler…

        Bu övgüleri ve ağıtları erbâbına bırakarak Ara Ağabey hakkında kendi kanaatimi söyleyeyim: Biz, Ara Güler ile beraber imparatorluk renklerinin en önemli sanatkârlarından birini kaybettik.

        MURAT BARDAKÇI'NIN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

        COŞKUN ARAL: EVRENSEL BİR DEĞER

        Ünlü fotoğraf sanatçısı Coşkun Aral: “Ben açıkça söylemek gerekirse bir ustamı, bir babamı kaybettim diyebilirim. 17 yaşından itibaren onu tanıdım ama onun yaşında onun fotoğraflarıyla dünyayı ve Türkiye’yi keşfetmeye başlamıştım. Bende çok emeği geçti Allah Rahmet Eylesin. Gariptir, dün bana mesaj verir gibi beni aramasını söylemiş. Londra’daydım. Uçak bugün akşam piste değdiğinde haberler geldi bende doğru olmadığını öğrendim. Ama hastaneye geldiğimde acı haberi aldım. Ara Güler sadece Türkiye’nin bu coğrafyanın değil, dünyanın kaybettiği bir değerdir. O evrensel bir değerdi”

        İLBER ORTAYLI: ÇOK GÜZEL BİR MİRAS BIRAKTI

        Prof. Dr. İlber Ortaylı: "Hepimizin başı sağolsun. Onun fotoğraflarının döneminde büyüdüm. O dönem benim aklımdan çıkmıyor. O İstanbul beni çok etkilemişti. Yaşatan ve hepimize hatırlatan odur. Asi bir çocuk olduğunu söylemek mümkün. Anadolu ve İstanbul kökenli bir Ermeni seçkin ailesinden geliyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden. O düzenli bir ticaret ve iş yerinin başında oturmaktansa ve ya tahsiline devam edip yurt dışına gidip çalışmayı tercih etmemiştir. Fotoğraf makinesinin peşinden koşan asi bir çocuk, zor bir delikanlıydı. Çok güzel bir miras bıraktı."

        Ara Güler kendisini "fotoğraf sanatçısı" olarak değil, "fotomuhabiri" olarak tanımlardı.
        Ara Güler kendisini "fotoğraf sanatçısı" olarak değil, "fotomuhabiri" olarak tanımlardı.

        ARA GÜLER'İN KİTAPLARI

        Fotoğraflar (Karacan Yayınları, 1980, İstanbul)

        Ara Güler'in Sinemacıları (Hil Yayınları, 1989, İstanbul)

        Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, 1992, Paris; Thames and Hudson,1992, Londra ve New York)

        Living in Turkey (Albin Michel, 1993, Paris; Thames and Hudson, 1993, Londra ve New York; Archipelago Press, 1993, Singapur)

        Eski İstanbul Anıları (Dünya Yayınları, 1994, İstanbul)

        Bir Devir Böyle Geçti,Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, 1994, İstanbul)

        Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, 1995, İstanbul)

        Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık,1995, İstanbul)

        Ara Güler’e Saygı (YGS Yayınları 1998, İstanbul, Hamburg)

        Babilden Sonra Yaşayacağız (Kısa hikâyeler, Aras Yayınevi, 1996, İstanbul)

        İstanbul des Djinns (Fata Morgana, 2001, Montpellier, Fransa)

        Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, 2002, İstanbul)

        100 Yüz (Yapı Kredi Yayınları, 2003, İstanbul)

        Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (YGS Yayınları, 2004, İstanbul, Bremen)

        Ara Güler (Antartist Yayınları, 2005, İstanbul)

        Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 2005, İstanbul)

        Beyaz Güvercinli Adam (Fotografevi Yayınları, 2007, İstanbul);

        Ara Güler (Hachette, 2007)

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa