Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Son dakika... Trump'tan ilk açıklama: Kuzey Kore'ye doğru zamanda gideceğim!

        Trump görüşmenin detaylarına dair, "Silahsızlanma gerçekleşmedi. Nükleer silahlanma için milyarlarca dolar harcandı ama karşılığı alınamadı. Bir kez daha aynısı olmayacak şeklinde taahhüt aldık. Kendisi güven vererek konuştu. Kendisi benden çok yapmak istiyor bunu. Kuzey Kore için parlak bir gelecek. Çok kapsamlı bir taahhüt verdik. Kim-Jong'un ülkeye döndüğü anda bu süreci başlatacağına eminim. Bu konuda yeni bir ekip oluşturulacak." dedi.

        "EMİN OLUNDUĞUNDA YAPTIRIMLAR KALDIRILACAK"

        Zirvede insan hakları konusunun da çok kısa bile olsa gündeme geldiğini, bu konuda gelecekte daha fazla görüşme yapmayı planladıklarını ifade eden Trump, zirveden önce "saygısızca" olacağı için geçen hafta Kuzey Kore'ye yönelik 300 yeni yaptırım planını durdurduğunu açıkladı. Trump, nükleer silahların "artık bir tehdit olmadığından" emin olunduğunda mevcut yaptırımların kaldırılacağını kaydetti.

        Zirvenin 5 yıl önce yapılmış olması gerektiğini vurgulayan Trump, "nükleer silahlardan tamamen arınmanın uzun zaman alacağını", Kuzey Kore'nin bunu "mekanik ve fiziki açıdan" olabildiğince hızlı yapması konusunda talepkar olacaklarını söyledi. Donald Trump, Kim ile "muhtemelen bir görüşmeye" daha ihtiyaçları olabileceğini görüşünü taşıdığını belirterek "Sandığımdan çok daha fazla yol kat ettik." dedi.

        Trump, Japonya ve Güney Kore'nin, Kuzey Kore'ye ekonomik yardım yapmaya hazır olduğuna inandığını, öte yandan ABD'nin "böyle bir zorunluluğu olmadığına" işaret etti. ABD Başkanı ayrıca görüşmede Kuzey Kore'deki emlak durumunu ve sahil kenarına otel inşası olanaklarını ele aldıklarını kaydetti.

        ZİRVEDE KANADA BAŞBAKANI AÇIKLAMASI

        ABD Başkanı, ABD'nin Kanada'dan ithal edilecek çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulamasını Kanada halkına "hakaret" olarak nitelendiren Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya ilişkin bir soru üzerine Kanada Başbakanının hatasını anladığı değerlendirmesini yaptı.

        Trump, Trudeau'nun kendisini eleştirerek hata yaptığını anladığını, ancak bunun Kanada'ya "çok fazla paraya" mal olacağını söyledi.

        ABD Başkanı, G7 zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer liderler ayakta, kendisi otururken çekilen fotoğraf karesine ilişkin "dostça görünmese de çok dostane bir ortam" olduğu yorumunu yaptı.

        "HARP OYUNLARI ÇOK MASRAFLI"

        ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile nükleer silahsızlanma müzakerelerini kolaylaştırmak amacıyla, Güney Kore ABD arasında yapılan "çok provokatif" ve "masraflı" harp oyunlarını durduracaklarını açıkladı.

        ABD ve müttefiki Güney Kore'nin düzenli olarak yaptıkları harp oyunları, eskiden beri bu askeri faaliyeti kendisini işgal etme hazırlığı olarak gören Kuzey Kore'yi kızdırıyordu.

        Trump düzenlediği basın toplantısında, "Harp oyunları çok masraflı, bunun çoğunu da biz ödüyoruz" dedi. "Kuzey Kore ile müzakereler yapmakta olduğumuz için bu koşullar altında... bence harp oyunlarını devam ettirmek uygun olmaz."

        Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşmanın ön şartının bu ülkenin nükleer silahlardan arınması olduğunu da belirten Trump, harp oyunlarına son verilmesi kararını Kuzey Kore'nin takdir edeceğine inandığını söyledi.

        Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması anlaşmasının ayrıntılarını görüşmek için zamanın yeterli olmadığını da ifade etti.

        Kuzey Kore verdiği sözleri tutmazsa ne olacağı sorusuna yanıt olarak Trump, "Tehditkâr olmak istemiyorum" dedi.

        ABD Başkanı Trump, Güney Kore ile askeri tatbikatları durduracaklarını, gelecekte de bu ülkede bulunan ABD askerlerini çekmeyi umduğunu açıkladı.

        İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

        İnsan hakları ihlallerini de konuştuk. Gelecek günlerde daha çok gündeme gelecektir. Çoğu kişi ailesinin cenazelerini istiyor. Bu da gündeme geldi. Bu süreç de başlatılacak. Çok fazla kişi bu kampanya sayesinde, bildiğiniz gibi yakın ailenin cenazeleri için kampanyalar yapıldı. Kendisi de bunu öğrendikten sonra tavrını değiştirdi. O da anlıyor. 6 binden fazla kişinin cenazeleri geri gönderilecek. Nükleer silah konusuna göre daha kısa ve öz konuşuldu ama mutlaka bir süreç başlatılacak.

        Kendisi çok zeki ve iyi bir müzakereci. Diyalogtan kaçma, sözler vermekten kaçınmak gibi bir şey söz konusu değil. Bildiğiniz gibi milyarlarca dolar verilmiş olsa da nükleerden vazgeçmemişlerdi. Şimdi durum farklı.

        REKLAM

        KORE SAVAŞI İÇİN BARIŞ ANLAŞMASI

        Onlar da bunu yapmak için dört gözle bekliyor. Ama doğru anı bekliyoruz. Beyaz Saray'a onu davet edeceğimi düşünüyorum. Ne zaman yapılacağına karar vereceğiz. Pek çok şey konuşuldu, tartışıldı. Henüz buna zamanımız olmadı. Eğer bu sözleşmeler imzalanırsa basınla paylaşacağız. Kuzey Kore'ye doğru zamanda gideceğim.

        ESİRLER

        ABD Başkanı Donald Trump, Kore Savaşı sırasında esir düşen ve kaybolan ABD'lilerin kalıntılarının iade edileceğini söyledi.

        Trump, Singapur'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yaptığı zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore'de 15 ay cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılan, ülkesine döndükten kısa süre sonra hayatını kaybeden Amerikan vatandaşı Otto Warmbier'e de değindi.

        Warmbier'in ölümünün, ABD ile Kuzey Kore arasındaki görüşmelere vesile olduğunu ifade eden Trump, Kore Savaşı sırasında esir düşen ve kaybolan ABD'lilerin kalıntılarının iade edileceğini ve sürecin hemen başlayacağını dile getirdi.

        Nükleer silahlar ana konumuz. İnsan hakları konusu dünyanın büyük kısmında sorun teşkil ediyor. Bu konuda da bir şeyler yapılacak.

        Bütün nükleer silahlardan arınmak çok uzun sürüyor. Zaman aralıklarını beklemek gerek. Süreç başladıktan sonra gerisinin geleceğini biliyorum. Yaptırımlar da tamamiyle nükleer silahlar arındırıldıktan sonra kaldırılacak.

        Farklı bir başkan, farklı insanlar var. Önceki yönetimler bunu öncelik olarak görmediği için bu zamana kaldı. Obama'nın zamanında veya 25 yıl öncesinde olması gerekiyordu. Gergin ve zorlu bir ortam bırakıldı bana ama çok iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyorum.

        İran'a gelecek olursam, İran artık daha farklı bir ülke. Onlar için de doğru zaman geleceğini düşünüyorum. Yaptırımlar uygulandıktan sonra müzakerelere başlayabiliriz.

        "KUZEY KORE EKONOMİSİNİN CİDDİ BİR POTANSİYELİ VAR"

        Trump, "Kuzey Kore ekonomik model olarak açılacak mı?" sorusunu yanıtlarken, Kim Jong Un'a Kuzey Kore'nin gelecekte olabileceği bir ekonomiye ilişkin video gösterdiğini ve Kuzey Kore ekonomisinin özellikle de gayri menkul ve turizm sektörünün ciddi potansiyeli olduğunu söyledi.

        Nasıl bir ekonomik model uygulayacaklarına Kuzey Kore'nin kendisinin karar vereceğini uygulayan Trump şu değerlendirmeleri yaptı:

        "Belki devasa bir ekonomi istemiyor olabilirsin, çılgın büyüklükte bir ekonomi, dedim Kim Jong Un'a.

        "Kuzey Kore'nin harika kumsalları var örneğin. Dünyanın en iyi otellerini de yapabilirsin. Emlak sektörünün potansiyelini düşünün" dedim.

        "Belki daha küçük bir versiyonunu istiyor olabilirsin dedim. Kim Jong Un o videoya baktı ve bence gerçekten hoşlarına gitti."

        "Yaptırımların insan hakları konusunda belirli bir ilerleme olmadan kalkmasını öngörmüyorum. Ama geriye doğru gidemeyiz fakat ilerleme olduğunda gelinecek nokta o."

        "Bence Güney Kore ve Japonya da Kuzey Kore'ye yardım edecek; ABD de yardım edecek. Güney Kore ve Japonya hemen yanlarında ve bence çok cömert ve harika bir iş yapıyor olacaklar."

        "Nükleer silahsızlanma olabildiğince hızlı olacak - mekanik ve bilimsel olarak. 15 yıllık süreçler var diye okudum ama bence bunlar yanlış. Ama bu süreç ne zaman başlayacağını bilmesem de çok hızlı başlayacağını söyleyebilirim."

        "Rusya müzakereler sürerken yaptırımların kaldırılması gerektiğini söyledi. Bence Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping ile de iyi bir ilişkim var - ki son iki aydır çok sert müzakereler yaşasak da, çünkü ciddi bir tiacret açığımız var Çin'e karşı. Birşeyler yapmak zorundayız."

        "Ne kadar nükleer silah üretmiş, bunları teslim edecek mi? İran anlaşmasındakiyle karşılaştırılacak olursa ne söyleyebiliriz? Bence Kim Jong Un konuyu çok iyi anlıyor."

        "Belki hepsi laf kalabalığıdır. Ama aldığımız istihbarat çok ciddi bir nükleer güçleri olduğunu gösteriyor."

        "Bir sonraki zirvenin nerede olacağına karar vermedik. Bundan sonra da toplantılar yapmamız gerekecek.

        "O kadar çok konu vardı ki, bazıları için 'Onu da sonraki görüşmede görüşeli' demek zorunda kaldık."

        "Bu kadar gazeteci bir araya geldiniz, tarihe tanıklık ettiniz, teşekkürler. Açıkçası huzursuzum da bu kadar gazeteci olmasından. Ama hepinize teşekkürler." açıklamasında bulundu.

        GÜNEY KORE'DEN TRUMP'IN AÇIKLAMALARINA YANIT

        Güney Kore Başkanlık ofisinden, Donald Trump'ın Singapur'da Kim Jong Un ile anlaşmanın imzalanmasının ardından Washington'un Güney Kore'deki askeri faaliyetleri durduracakları yönündeki açıklamasına, Trump'ın maksadının ne olduğunu açıkça görmeleri gerektiği yönünde bir açıklama geldi.

        Mavi Ev sözcüsü, "Bu noktada, Trump'ın yaptığı açıklamanın anlamının kesinliğini ya da maksadını anlamamız gerekiyor."

        GÜNEY KORE LİDERİ TELEVİZYONDAN İZLEDİ

        Güney Kore Devlet Başkanı Mun Jae-in, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong un arasında Singapur'da yapılan tarihi görüşmeyi, kabine üyelerini toplayarak canlı yayından takip etti.

        Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, Mun ve kabine üyeleri, başkanlık binasındaki sabah toplantısı öncesi Singapur'da yapılan zirveyi televizyondan canlı olarak izledi.

        Mun, toplantıda yaptığı konuşmada, "Ben de bütün gece uyumadım. Umuyorum bu zirve başarıya ulaşacak ve ABD, Kuzey Kore ve Güney Kore ilişkilerinde nükleer silahsızlanma ve barışın hakim olduğu yeni bir yüzyılın da başlangıcı olacak." diye konuştu.

        Başkan Mun, dünkü açıklamasında, bu zirvenin uzun bir diyalog sürecinin başlangıcı olduğunun altını çizerek, yıllara dayanan düşmanlık ilişkisinin ve Kuzey Kore'nin nükleer silah probleminin tek seferde çözülemeyeceğini vurgulamıştı. Mun, ayrıca Kore Savaşı'nın resmi olarak sona erdirilmesi için Trump ve Kim ile yakın gelecekte bir görüşme yapmayı planladığını söylemişti.

        Güney Kore ile Kuzey Kore arasında 1950'de başlayan Kore Savaşı, 1953'te bir ateşkeş ile durduruldu fakat resmi olarak henüz sona erdirilmedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, çarşamba günü zirvenin sonucunu bildirmek üzere Seul'u ziyaret edecek.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa