Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trabzon Havalimanı'nda son durum! Pegasus'tan ilk açıklama

        Ankara-Trabzon seferini yapan ve Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pist başında manevra yaparken, pistten çıkan yolcu uçağı için kurtarma çalışması başlatıldı. Tedbir amacıyla hava trafiğine kapatılan Trabzon Havalimanı yeniden uçuşlara açıldı.

        Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait 'PC8622' sefer sayılı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, dün saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pist başında manevra yaparken, henüz belirlenemeyen nedenle kontrolden çıktı, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. 162 yolcu ile mürettebatın tahliye edildiği uçak, yamaca asılı kaldı. Trabzon Havalimanı, hava trafiğine kapatılırken, uçaklar da Erzurum, Erzincan, Ordu-Giresun ve Samsun havalimanlarına yönlendirildi.

        İHA'nın haberine göre, Trabzon Havalimanında pistten çıkan Pegasus Havayolları uçağının o inişi, amatör kamera tarafından saniye saniye görüntülendi.

        CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

        Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamımda 2 pilot ve 4 mürettebatın ifadelerine başvurulacağı öğrenildi. Öte yandan Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkan uçağın üzerinde drone uçurulması ile ilgili de ayrıca soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Havalimanının uçuşlara açıldığı sırada gerçekleşen drone uçuşu ile ilgili tespit yapıldığı belirtildi.

        "PİLOTTA ALKOL YOK"

        Gazete Habertürk'ün haberine göre; soruşturma kapsamında 2 pilot ve 4 mürettebatın ifadelerine başvurulacağı öğrenildi. Bu arada, yapılan testte pilotun alkollü olmadığının belirlendiği öğrenildi. Uçağın pistten çıkmasına fren arızasının neden olduğundan şüphelenildiği öne sürüldü. Ayrıca iniş takımlarının çökmüş, lastiğinin patlamış ya da uçağın yan rüzgâr yemesi nedeniyle pisti kaçırmış olabileceği ihtimalleri bulunduğu da ifade edildi. Olayın nedeninin belirlenmesi için Pegasus tarafından da Trabzon’a ekip gönderildi. Karakutunun ve uçağın incelenmesinin ardından olayın nedeninin tespit edileceği kaydedildi.

        KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

        Pistten çıkan uçağın denize doğru yönelmesini önlemek için önlem alındı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte uçağın kurtarılması için çalışma başlatıldı.

        DHMİ'NE AİT ÇEKİCİ BEKLENİYOR

        Trabzon Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkan uçak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) ait çekici ile bulunduğu yerden kurtarılacak.

        Alınan bilgiye göre, havalimanına indikten sonra pistten çıkan Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus'a ait yolcu uçağına yönelik başlayan çalışmalar kapsamında teknik ekipler pist üzerinde bir dizi çalışma yürüttü. Ekipler, uçağın pistten çıkış noktası olan alanda ve çevresinde incelemelerde bulunarak kazanın nedeniyle ilgili araştırma yaptı.

        Öte yandan, seferlerin tekrar başladığı havalimanında uçağın bulunduğu yerden çıkartılması amacıyla yetkililer, uçağın ağırlığı ve çıkarılışı sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için DHMİ'den çekici talep etti.

        "BENZİN KOKMAYA BAŞLADI, YANGIN ÇIKACAĞINI SANDIK"

        Yolculardan Fatma Gördü, uçakta yaşanan panik anlarını şöyle anlattı:

        "Piste indik, biraz gittik, müthiş bir gürültü oldu, sallanmaya başladık. Yan tarafa yattık, ön taraf aşağı, arka taraf havaya kalktı. Panik oldu, millet bağıran çağıran. Benzin kokmaya başladı. Yangın çıkacağını düşündük, ondan korktuk. Panik yaptı millet. Hamile kadınlar, çocuklar vardı.

        "HERKES BİRBİRİNİN ÜSTÜNDEN GEÇMEYE ÇALIŞIYORDU"

        Uyumuyorduk. Uçağın çakıldığını hissettim ben zaten. Ön taraftaydık, arka taraf tamamen arkaya kalktı. insanlar panik yapınca bir şeyler söylendi ama anlaşılmıyor gürültüden. Arka kapıdan çıkın diyor ama herkes birbirinin üstünden geçmeye çalışıyor. Berbat bir durum."

        "TARLAYA GİRDİK"

        Serdar Bali, uçağa bindiğinde genelde motor tarafına oturduğunu hatırlatarak "Ben Beşiktaş'a transferimden sonra devamlı Trabzon'a gidip-geldiğim için ben hep moturun yanında oturuyordum. Eşim de benimleydi. Dışarıyı baktığımda, daha önce normalde konduğumuz yerden ileriye konduk ve son hızla gidiyorsun, pist bitti zaten. Hanıma 'sıkı tutun pist bitti' dedim. Önümüzde yüksek bir toprak parçası gri bir şey vardı ama biz onun yanında tarlaya girdik. Şu anda olan Kazada ortak bir yön var. İki kazada da hava yağmurluydu ve toprak yumuşaktı. Ön tekerlekler çamura battık ve durduk. Ama biz denize doğru gitmedik. Karşıda kendin pişir kendin ye yerleri vardı" diye konuştu.

        ÇEKİCİ ANKARA'DAN TRABZON'A HAREKET ETTİ

        DHMİ'ye ait çekicinin Ankara'dan karayolu ile Trabzon'a hareket ettiği öğrenildi.

        Çekicinin havalimanına gelmesinin ardından uçak şirketi yetkilerinin de katılımıyla çalışmaların başlayacağı belirtildi.

        Öte yandan, uçağı görebilmek için Karadeniz Sahil Yolu üzerinde duraklayan çok sayıda vatandaşa, trafik polisi ekiplerince kazaya yol açılabileceği gerekçesiyle uyarılarda bulundu.

        TADİLATA ALINMIŞTI

        Trabzon Havalimanı, Kasım ayında iyileştirme ve pist genişletme çalışması için tadilata alınmıştı. Devlet Hava Meydanları İdaresi tarafından ihale edilen pist genişletme ve iyileştirme çalışmaları 2´nci etabı kapsamında havalimanı saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında uçuşlara kapatılmıştı. Pist, yapılan iyileştirme ve tadilat çalışmalarının ardından yeniden hava trafiğine açılmıştı.

        Olaydan sonra tedbir amacıyla hava trafiğine kapatılan Trabzon Havalimanı'nda sabah saatlerinde uçuşlar yeniden başladı. Havalimanı'nda seferler gecikmeli olarak yapılıyor.

        PEGASUS'TAN AÇIKLAMA

        Pegasus iniş sırasında pistten çıkan uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklama şöyle:

        "PC8622 Ankara - Trabzon uçağı hakkında!

        Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli 21:25 Ankara kalkışlı Ankara-Trabzon uçağının, bu akşam (14 Ocak 2018) Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır.

        Konuyla ilgili gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir.

        Saygılarımızla,

        Pegasus Hava Yolları"

        .png
        .png

        TRABZON VALİSİ YAVUZ: HAVALİMANI SABAH SAAT 8'E KADAR UÇAK TRAFİĞİNE KAPATILDI

        Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Ankara-İstanbul seferini yapan yolcu uçağının Trabzon Havalimanı'na indikten sonra pist başına ilerlerken pistten çıktığı kazayla ilgiliaçıklama yaptı.

        Mürettebat ve yolcuların sağlıklı bir şekilde tahliye edildiğini belirten ValiYavuz,"Trabzon-Ankara seferini yapan, özel bir havayoluna ait uçak, iniş yaptıktan sonra pist başına ilerlediği sırada henüz bilinmeyen nedenle pistten çıktı.

        Olayda ölen ya da yaralanan yok. Uçağın 162 yolcusu ve mürettebatı sağlıklı bir şekilde tahliye edildi. Havalimanını sabah saat 8'e kadar uçak trafiğine kapatıldı" dedi.

        REKLAM
        Harita

        UÇAĞIN İÇİNDE ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

        KTÜ´LÜ PROFESÖR HAVALİMANINDAKİ TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Atakan Aksoy, Trabzon Havalimanı´ndaki uçak kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu tür kazaların önlem alınmaması halinde yaşanabileceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Aksoy, "Havaalanı kaplamasının kuzey kesiminde yer alan zemin sathının darlığından ve şeve olan komşuluğundan dolayı bu tür kazalar yaşanabilir. Bu nedenle acil önlem alınmalıdır. Bölgenin yağışlı bir bölge olması dolayısıyla dolguda olan alanların dolgu mekanik analizlerinin yapılması, havaalanı kaplamasını da içine alabilecek şev kaymalarının olmaması için gerekli çalışmalar yürütülmelidir" dedi.

        "İKİNCİ PİST YAPILMALI"

        Trabzon Havalimanının şu aşamada bir pist ile hizmet verdiğini ifade Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi:

        "Uzun zamandan bu yana hizmet veren Trabzon Havaalanı asfalt kaplamasının mühendislik bozucu gerilmeleri olan su hasarı, tekerlek izi, düşük sıcaklık çatlaması, yorulma gibi bakımlardan irdelenmesi gerekmektedir. Eğer Trabzon Havalimanı asfalt kaplamasının yeniden yenilikçi bir asfalt kaplama ile kaplanmaması durumunda Trabzon Havalimanı önemli bir süre hizmet veremez duruma dönüşür ki bu durum son derece önemli görülmektedir. İkinci pistin yapımı hızlanmalı. Trabzon'un gelişme trendi ve açılım noktaları düşünüldüğünde ikinci pistin inşası ve alan modernizasyonu ivedi ele alınmalıdır. İkinci pistin, asfalt kaplamaların kenarlarındaki geometrik genişlik kriterleri de dikkate alınarak daha büyük açıklıklarda olmak üzere dolgu çalışmaları yürütülmelidir.İkinci pistin varlığı birinci pistin bakım ve onarım noktalarında önemli bir avantaj sağlayacağı ileriki süreç için önemlidir."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa