Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: İhracat rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre mayıs ayı ihracatı yüzde 12.2 artışla 14 milyar dolaroldu.

        REKLAM

        Nisan ayında da ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükselmiş ve 4 ay üst üste rekor kırılmıştı.

        Mayıs ayı da Türkiye ihracatında rekor tazelenmesine sahne oldu ve aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Miktar bazında ihracat ise mayısta yüzde 3,8 artarak 10,5 milyon ton oldu.

        YILLIK İHRACAT 161.7 MİLYAR DOLAR OLDU

        İhracatta artış Kasım 2016 tarihinden itibaren, son bir buçuk yıldır kesintisiz sürerken, son 8 aydan bu yana da çift haneli olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında ihracat yüzde 9,3 artışla 69 milyar dolara çıkarken, son 12 ayda ise bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artışla 161,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

        Türkiye’nin mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’deki Menderes Tekstil tesislerinde açıklandı. İhracat rakamları basın toplantısına İhracatçı Birliklerden 30’a yakın Başkan, İnovaTİM üyeleri ve Denizli Girişim Evi girişimcileri de katıldı.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zeybekci'nin açıklamaları şöyle:

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tarım ürünlerinde hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanındayız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçılarımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz
        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Tarım ürünlerinde hasat zamanı, turizm için kazanç zamanı, memlekette de demokrasi zamanındayız. Bu tatlı telaş içerisinde ihracatçılarımız ekonomiyi sırtlamaya, Türkiye’yi büyütmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ihracat ve büyüme seferberliği başlattık, ihracat desteklerimizi 3 kat artırdık ve başarılı bir yıl geçirdik. Bu yıl da her ay rekorlar kıracağız demiştik ve ihracatçılarımız her ay rekorları yeniliyor. Tasarımı, markası başkasına ait ürünlerin üreticisi olarak buralara kadar geldik fakat artık yeni şeyler söyleme zamanı. 2018 yılı son çeyreğinde daha da güzel rakamlar açıklayacağız, ihracatçılarımıza her türlü desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz

        İhracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi’yi 4 yıllık süreçte iyi bir yol arkadaşı olmasıve mevzu bahis memlek olduğunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmaması sebebiyle tebrik eden Bakan Zeybekci, "TİM’de 2 dönem kuralı var ve sektörün önünü açmak, yenilenmek lazım. Mehmet Büyükekşi’ye de bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyor, Türkiye’de bu konuda ilk ve tek olmaları sebebiyle de tebrik ediyorum” dedi.

        SON AÇIKLAMAMIZIN REKOR OLMASI GURURLANDIRIYOR

        Haziran ayında yapılacak TİM Genel Kurulu nedeniyle ihracat rakamlarını Başkan sıfatıyla son kez açıklayan Mehmet Büyükekşi, yaptığı değerlendirmede "Türkiye’de 71 bin ihracatçının temsilcisi olan ve 3,1 milyon kişiye istihdam sağlayan TİM olarak ihracatımızı ivmeli bir performansla artırmaya çalışıyoruz. Ülkemiz için ter dökerek bayrağımızı tüm dünyada gururla dalgalandırıyoruz.

        Genel Kurul ile 10 yıldır ülkem adına ve ihracatçılarımız adına onur ve şerefle yürütmüş olduğum TİM Başkanlığı görevimi devredeceğim. Son açıklamamızın da bir rekor açıklaması olması bizleri hem sevindiriyor hem de gururlandırıyor. Umuyorum ki, yeni seçilecek TİM Başkanımız da önümüzdeki aylarda nice rekorları açıklamaya devam edecek” dedi.

        REKOR DÖNEMİNDE DÖVİZDEKİ GELİŞMELER MANİDAR

        Büyükekşi, Mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle Euro Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyledi.

        Son dönemde döviz kurları üzerinde ciddi bir spekülatif ortam oluştuğuna da değinen Büyükekşi, "Türk Lirası çok hızlı bir değer kaybı süreci yaşadı. İhracatçılar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoruz. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni Hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle birlikte, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleriyle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer şekilde birçok ülkeyi geride bıraktık. Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle asla bağdaşmıyor. Beklentimiz ekonomimiz üzerinde bu denli spekülatif hareketlere girenlere bu fırsatın bir daha verilmemesi yönünde” dedi.

        OTOMOTİV YİNE LİDER

        Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,8 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivde artış bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 oldu. Bu sektörü 1,49 milyar dolarla Hazırgiyim ve Konfeksiyon ile 1,46 milyar dolarla Kimyevi Maddeler sektörleri takip etti.

        Mayıs ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65,8 ile Yaş Meyve ve Sebze, yüzde 44,3 ile Savunma ve Havacılık Sanayii ve yüzde 25,8 ile Demir ve Demir Dışı Metaller oldu. Genele bakıldığında tarım ihracatı yüzde 13,6 sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12,6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3,3 azaldı.

        154 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACAT ARTTI

        İhracat pazarlarına bakıldığında mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10,2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23,8, İspanya’ya yüzde 51,8 ve Fransa’ya yüzde 20,3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ise en yüksek artış ise yüzde 56 ile Rusya’ya oldu.

        Ülke grubu bazında bakıldığında mayısta AB’ye ihracat yüzde 18,8 artarken, AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 51,6 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 27,7; Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 14,1 artarken, Orta Doğu’ya yüzde 6,7, Kuzey Amerika Ülkelerine ise yüzde 9,9 azaldı.

        İSTANBUL LİDER, DENİZLİ'DEYÜZDE 19,7 ARTIŞ

        Mayısta 52 il ihracatını artırırken, 28 ilde ise ihracat geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 5 ilin ihracatları şu şekilde oldu: İstanbul 6,2 milyar dolar, Bursa ve Kocaeli 1,2 milyar dolar, İzmir 833 milyon dolar ve Ankara 685 milyon dolar. İlk 10’da en yüksek ihracat artışını yüzde 27,9 ile Ankara gerçekleştirdi. İhracat rakamlarının açıklandığı ve en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında olan Denizli ise ihracatını mayısta yüzde 19,7 yılın ilk beş ayında ise yüzde 20,4 artırdı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa