Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel KAYIP DENİZCİLER| Son dakika haberleri: Zonguldak Ereğli'de kahreden bekleyiş: 11 denizci aranıyor! Geminin yeri tespit edildi
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Doğudan batıya hafta sonu tüm yurdu vuran sağanak ve fırtına Batman'da bir babaannne ile 3 torununun, Diyarbakır'da ise bir vatandaşın sele kapılarak hayatını kaybetmesine neden oldu. Zonguldak'ta sele kapılan araçta da 3 kişi yaşamını yitirdi.

        KURU YÜK GEMİSİ BATMIŞTI

        Fırtına, Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında ise Türk bayraklı 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisinin mendireğe çarpıp batmasına neden olmuştu.

        KAYIP DENİZCİLER ARANIYOR

        12 mürettebatından, gemide aşçı olarak çalışan 62 yaşındaki Metin Usta'nın cansız bedeni balıkçı kayıklarının arasında bulunurken, diğer 11 denizciyi bulmak için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

        HAVADAN ARAMAYA İHA İLE DESTEK

        Liman içerisinde sahil güvenlik botları, havadan ise uçak, helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) ile aranan kayıp mürettebatın cesetlerinin kıyıya vurması ihtimaline karşı ise sahil bandında AFAD ekipleri devriye attı.

        EĞİTİME 2 GÜN ARA VERİLDİ

        Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Kuvvetli yağış ve fırtınadan olumsuz yönde etkilenin Karadeniz Ereğli ilçe genelinde 21 Kasım Salı ve 22 Kasım Çarşamba günü tüm resmi-özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında (rehabilitasyon merkezleri ve özel kurslar dahil) eğitim öğretime 2 gün süreyle ara verilmiştir." ifadesi kullanıldı.

        "ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR"

        İçişleri Bakanı Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesi açıklarında batan "Kafkametler" adlı kuru yük gemisindeki kayıp 11 denizciyi arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

        "EKİPLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

        Bakan Yerlikaya, "Ekiplerimiz gün boyu çalışmalarını sürdürdü, gece boyunca da karadan çalışmalarımız devam edecek. Olumsuz hava şartlarına rağmen arama kurtarma faaliyetlerini gerçekleştiren ekiplerimizin her birine teşekkür ediyorum. Allah, tüm afetlerden ülkemizi ve milletimizi korusun." ifadesini kullandı.

        İŞTE ARANAN 11 MÜRETTEBAT

        Gemide Kaptan Cemal Turan, 2’nci Kaptan Hıfzı Tarhan, Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2’nci Makinist Göksel Özel, Güverte Ustası Tamer Özer, Usta Gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar, Usta makinist Cüneyt Aygen, ve Yağcı Ömer Hebip'in olduğu öğrenildi.

        "GEMİNİN YERİ TESPİT EDİLDİ"

        Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında batan 'Kafkametler' isimli gemiyi arama çalışmalarına ilişkin AFAD Başkanı Okay Memiş, açıklamada bulundu: "Bu saate kadar yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, geminin konumunu tespit ettik. Tam da bizim uzman arkadaşlarımızın tahmin etmiş olduğu bölgede, geminin battığını biliyoruz.

        "KASIRGA, TORNADO BİÇİMİNDEYDİ"

        Orada, dalgıçlarımız şu anda arama-tarama faaliyetlerini yoğunlaştırmış bulunmaktalar. 2 gündür bölgemizde çok yoğun bir yağış ve aşırı bir fırtına vardı. Hatta fırtınanın üzerinde bir kasırga ve ülkemizde görmeye alışık olmadığımız 'tornado' denilen aşırı bir rüzgar olarak tanımlayabileceğimiz bir doğa olayıyla karşı karşıya kaldık.

        "11 KİŞİ İÇİN ARAMA ÇALIŞMAMIZ SÜRÜYOR"

        Geminin konumunu, daha önceden tahmin etmiş olduğumuz limanın uç tarafında tespit ettik. Bildiğiniz üzere 12 mürettebatı vardı. Bu mürettebattan 1 kişinin maalesef cansız bedenine ulaşmıştık. 11 mürettebatımızın arama-tarama ve kurtarma çalışmalarına da devam ediyoruz.

        "159 KİŞİLİK BİR EKİPLE ARIYORUZ"

        159 kişiden oluşan bir arama, tarama ve kurtarma ekibimiz var. Bu faaliyetlerimizde AFAD, Sahil Güvenlik, Kıyı Emniyeti, Jandarma SAK, Emniyet Dalgıç ve gönüllü dalgıçlarımız ile 4 tane de su altı robotu kullanıyoruz. Şu anda hava muhalefeti yok. Ancak deniz çalkantılı olduğu için dipte görüş seviyesi, 25 santimetreye kadar düşüyor. Dronlarımızı da uçuruyoruz. İnşallah geriye kalan 11 mürettebatımızla ilgili olarak da ilerleyen süreçte bilgi vereceğiz" dedi.

        TELSİZCİ AİLESİNDEN HELALLİK İSTEMİŞ

        Geminin telsizcisi Mustafa Nacar'ın olay anında ailesine mesaj atarak helallik istediği ortaya çıktı. Bugün ilk kez bot ve dalgıçlarla gerçekleştirilen gemi ve mürettebatı arama çalışmalarında, gemi batığını yerinin tespit edildiği belirtildi.

        AFAD BAŞKANI MEMİŞ'TEN YENİ AÇIKLAMA

        Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle mendireğe çarptıktan sonra batan Türk bayraklı geminin kayıp 11 kişilik mürettebatını arama kurtarma çalışmalarının 169 personelle sürdüğünü bildirdi.

        Memiş, Karadeniz Ereğli sahilinde gazetecilere, 19 Kasım Pazar günü saat 10.30 sıralarında batan "Kafkametler" adlı kuru yük gemisinin kayıp personelini arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi.

        Bugün hava şartlarının pazar gününe oranla daha iyi olduğunu, yağışın kesildiğini, denizdeki aşırı dalgalanmanın durulduğunu belirten Memiş, şöyle devam etti:

        "Toplamda 169 arama kurtarma personelimizle çalışmalarımızı artırdık. Geminin yerini tespit ettik ve orada çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Dalgıçlarımız sürekli o bölgede yoğunlaştı. İnşallah ilerleyen saatlerde daha farklı bilgiyi sizlerle paylaşacağız. Arama tarama faaliyetleri neticesinde gündüz paylaştığımız verilerden farklı bir bilgi henüz yok. Bununla birlikte yoğunlaştığımız bölge var, orada çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa