Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika SON DAKİKA HABERİ: CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel oldu!

        CHP 38. olağan kurultayında genel başkanlık için yapılan 2. tur oylamanın sonucu Özgür Özel, 812 oy alarak salt çoğunluğu sağlayarak genel başkan seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ise 536 oyda kaldı.

         CHP yeni genel başkanını seçti
        CHP yeni genel başkanını seçti Haberi Görüntüle

        ÖZGÜR ÖZEL'DEN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

        Hayatımın en büyük onurunu yaşıyorum. Oy birliğiyle hepimizin yürekten desteklediği şekilde şahsınızda bu onurlu görevi yerine getirdiğiniz için tüm CHP'liler adına size teşekkür ediyorum. Bugün ilk tur sonuçlandıktan sonra o daha önce pek az deneyimlenen ve 2 oy farkla ikinci tura kalan seçim sırasında 'ben oraya geleyim, Özgür başkanımızın elini kaldırayım' niyetini ifade eden, hepimizi duygulandıran şimdi bizimle birlikte, gönlü bizimle birlikte olan, bundan sonra başlattığı adalet yürüyüşüne hep beraber devam edeceğimiz sayın genel başkanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na. Sırtıma, omzuma yüklemiş olduğunuz sorumluluğun farkındayım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet Paşa, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, Altan Öymen'in ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğunda oturmak onların emanetine sahip çıkmak bundan sonra benimle birlikte hepinizin görevidir. Ben sizlere güveniyorum.

        REKLAM

        "1366 DELEGEMİZİ BANA OY VERMİŞ KABUL EDİYORUM"

        Bir teşekkürü kolay kolay siyaset sahnesinde görülmeyen, bu süreçte geçmişteki pratiklerinin aksine yanımda olan, beni yetiştiren, anneme, babama, kardeşime, sevgili eşim Didem'e, biricik kızım İpek'e ve Özel-Okay ve Menemenlioğlu ailelerine yürekten teşekkür ediyorum. İlkokul öğretmenimden yatılı okuldaki öğretmenlerime, beni yetiştiren öğretmenlerime, beni yalnız bırakmayan Bornova Anadolu Lisesi arkadaşlarıma, böylesi bir gecede bu büyük onuru benimle birlikte yaşayan tüm delegelerimize, tüm CHP'lilere yürekten teşekkür ediyorum. CHP'nin 130 milletvekilinden oluşan harika bir grubu var. Çok konuşuldu, buraya kim kaç milletvekilinin desteğiyle geldi diye. Bu salondan 130 milletvekilimizle el ele, omuz omuza çıkıyorum. Salona il başkanlarımızla girdik, bu salondan 81 il başkanımızla kol kola omuz omuza çıkıyorum. İmza sayıları çok konuşuldu. Ben seçim sonuçlarını sayın başkanım müsaade ederse 1366 delegemizi bana oy vermiş kabul ediyor, hepsine teşekkür ediyorum.

        "HEP BİRLİKTE OMUZ OMUZA KAZANACAĞIZ"

        Büyük bir üzüntünün, travmanın arkasından düşmüş omuzları dikleştirmek, yere bakan yüzleri havaya kaldırmak ve asılan suratları güldürmek, buna inandık, arkadaşlarımızla inandık, sizlere inandık, siz de inandınız, umudu yükselttiniz. Bu zor süreçte, bu salondan dışarıya hiçbir kırgınlık çıkarmayacağıma kendi adıma söz veriyorum. Benim süreç boyunca ve bugün istemeden kırdıklarımız olduysa affola. Grubumuz Pazartesi sabahından itibaren Plan Bütçe Komisyonu'ndaki mücadelesine büyük enerji ve tek yumruk olarak devam edecek. 5 ay sonraki çok önemli yerel seçim sürecine odaklanıyoruz. 1,5 milyon üyemize diyorum ki, biz Cumhuriyetin 100. yılında yaşadığımız büyük üzüntüyü telafi etmek, yüzleri güldürmek, ikinci yüzyıla zaferle girmek için örgütümüzle yarından itibaren seferberlik ilan ediyorum. Durmayacağız, çalışacağız, omuz omuza çalışacağız, elimizdeki belediyelerin tamamını yeniden kazanacak, yanlarına yenilerini ekleyecek ve hep birlikte büyük bir zaferi kazanacağız, buna inanıyorum, bunun için de sizlere güveniyorum.

        "İLK SÖZÜM, HATAY'A GİDİP KONUŞMA YAPMAK"

        Kendi adıma iki sözü tutacağımı ifade ederek sözlerimi sonlandırıyorum. Örgüte verdiğim bütün sözleri tutacağım. Yarın sabah 09.30'da 81 il başkanımla yarınki parti meclisi sürecini görüşmek üzere toplantı koydum, kendilerini davet ediyorum. Ön seçime, demokratik tüzüğe yönelik bu partiye yakışır her türlü iyileştirmede verdiğimiz sözlere hep beraber zaman kaybetmeden tutacağız. Benim bir sözüm var. Sayın Başkanın emeğinin çok olduğu Hatay. Hatay'a gittiğimde siyaset konuşmadım. Dedim ki, 'mazbatamı alacağım, ilk konuşmamı Hatay'da yapacağım, sürekli Hatay'ı gündemde tutacağım'. İkinci olarak Osmaniye'ye gideceğim. Söz verdim, geliyorum. Hep beraber büyük zaferler yaşayacağız. Bugün zafer bir adayın, bir ekibin değildir. Bir yarışmanın sonunda kazanılan zafer değildir. Bugünkü zaferin galibi bütün CHP'lilerdir. Türkiye'ye ve dünyaya parti içi demokrasi, çoklu yarışı, CHP'de genel başkanın demokratik seçimlerle değişebileceğini hep birlikte gösterdik. Şimdi önceki genel başkanlarımız, sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve bu partiye emek veren hep birlikte yerel seçime omuz omuza yola çıkıyoruz. Yolumuz açık olsun. Hepinizi çok seviyorum, saygılar sunuyorum.

        "KILIÇDAROĞLU'NUN BİRİKİMLERİNDEN YARARLANMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

        Özel, mazbatasını aldıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşülüp, devir teslim yapılacağını belirterek, "Türkiye'yi yönetmeye layık gördüğümüz ve her 2 kişiden neredeyse birinin desteğini almış Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun deneyimlerinden, birikimlerinden yararlanmayı sürdüreceğiz" dedi.

        DHA'da yer alan habere göre genel başkanlığa seçilen Özgür Özel, Ankara'daki bir otelde CHP il başkanları ile bir araya geldi. Özel, yaklaşık 2 saatlik toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özel, CHP'nin 3'üncü Genel Başkanı ve eski Başbakan Bülent Ecevit'i ölüm yıl dönümü nedeniyle anarak, toplumda CHP'ye olan ilgiyi ve güveni, 1975'lerde Ecevit ve arkadaşları tarafından sağlanan noktaya getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Özel, il başkanlarıyla buluşmasına ilişkin de "Kongreler sürecinde ve dün yaptığım konuşmada şunu taahhüt etmiştim; genel başkan seçildiğim takdirde salona kaç il başkanıyla girersem gireyim; 81 il başkanıyla çıkacağız. Partimizin terk edilmiş, unutulmuş bir geleneğini, seçilen genel başkanın 81 il başkanıyla hemen o gün toplanarak, ertesi günkü Parti Meclisi yapısını konuşacağını taahhüt etmiştim. Ve tabii dün çok beklenmedik bir şey oldu; sadece 2 oy farkla seçim tüzüğümüz gereği salt çoğunluk sağlanması gerektiği için ikinci tura kaldı. Öyle olunca o ilerleyen saatlerde toplantı yapmak yerine bugün birlikte ilk kahvaltıyı tercih ettik" dedi.

        "CHP, ÖRGÜTÜNE GÜÇ VEREN ANLAYIŞLA YÜRÜYECEK"

        Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının ilk CHP Genel Başkanı olarak il başkanları ile bir demokrasi şöleni yaşadığını belirten Özel, basın açıklamasının ardından Bülent Ecevit'in mezarını ziyaret edeceklerini kaydederek, "Yine bugün öğleden sonra il başkanlarımdan aldığım görüşlerle, onların talepleriyle, önerileriyle bölgesel dağılıma dikkat ederek, cinsiyet kotasına uyarak, gençlik kotasına uyarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne yakışır bir Parti Meclisi oluşturmak üzere çalışmalarımızı yapıp, ilerleyen saatlerde örgütümüzün, 81 il başkanımızı sahiplendiği bir anahtar listeyi örgütümüze sunacağız" diye konuştu.

        Anahtar listenin bir anlamı ve önemi olduğunu ancak bir dayatması olmadığını bildiren Özel, "Örgütümüz, il başkanlarımız, anahtar listemize hep birlikte sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Ancak bu anahtar listenin kamuoyu tarafından bir blok liste gibi anlaşılmamasını tercih ederiz. Adaylıkların önünü kesmeyen, dayatmayan ve tüm örgütü kapsayan bir anahtar liste ile karşınızda olmayı ümit ediyoruz. Bugün, burada sabahın erken saatlerinde neredeyse eksiksiz olarak bulunan bütün il başkanlarıma teşekkür ediyorum. Bundan sonraki süreçte Cumhuriyet Halk Partisi; örgütüne güç veren ve örgütünden güç alan bir yönetim anlayışıyla yol yürümeye devam edecek" dedi.

        "MAZBATADAN SONRA GENEL BAŞKANIMIZLA GÖRÜŞECEĞİZ"

        Özel, Kılıçdaroğlu ile devir teslim yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Şimdi bugün kongreyi tamamlayacağız. Bugün Parti Meclisi'nden sonra 48 saatte itiraz süresi doluyor. Ona göre, mazbatanın ne zaman verileceği belirginleştikten sonra Sayın Genel Başkanımız ile görüşeceğiz. Elbette bir devir teslim olacak. Sayın Genel Başkanımızın biriktirdiği tecrübesi, bize sürekli bir iletişim kanalı olarak her zaman açık olacak. Türkiye'yi yönetmeye layık gördüğümüz ve her 2 kişiden neredeyse birinin desteğini almış Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun deneyimlerinden birikimlerinden yararlanmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

        KILIÇDAROĞLU: ÖZEL'İ KUTLUYOR, BAŞARILAR DİLİYORUM

        Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum.

        EKREM İMAMOĞLU'NDAN TEBRİK MESAJI

        CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Divan Başkanlığı yapan Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet Halk Partisi 38. Olağan Kongresi'nde Genel Başkan seçilen Sayın Özgür Özel'i tebrik ediyor, kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Değişim sırası Türkiye'de." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Mehmet Şimşek
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa