Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Beyaz Saray: İsrail Gazze'de her gün 4 saat ara verecek

        Beyaz Saray yaptığı açıklamada, İsrail'in, Perşembe gününden itibaren insanların çatışmalardan kaçmasına izin vermek amacıyla Kuzey Gazze'de 4 saatlik 'duraklamalara' başlayacağını söyledi.

        Beyaz Saray açıklamasında kararı 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak nitelendirdi.

        Açıklamada insanların Gazze'de kaçmasını sağlayacak iki insani koridora izin verileceği belirtilirken "Ateşkesi hala desteklemiyoruz" denildi.

        3 SAAT ÖNCEDEN DUYURULACAK

        Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin bölgeden ayrılması için saldırılara verilecek her 4 saatlik aranın İsrail tarafından 3 saat önceden duyurulacağını belirtti.

        REKLAM
         Gazze'deki hükümetten çağrı: Çok geç olmadan Gazze'yi kurtarın
        Gazze'deki hükümetten çağrı: Çok geç olmadan Gazze'yi kurtarın Haberi Görüntüle

        İSRAİL'E GÖRE BEYAZ SARAY'IN 'İNSANİ ARA' AÇIKLAMASINDA YENİ BİR DURUM YOK

        Araların insani yardımların ihtiyacı olan bölgelere ulaştırılmasına ve Filistinlilerin "zarar görmeden bölgeden ayrılmalarına" olanak tanıyacağını savunan Kirby, "Bu aralar, özellikle de sivillerin çatışmalardan uzakta daha güvenli bölgelere ulaşmalarına yardımcı olmak açısından doğru yönde atılmış bir adım." dedi.

        Kirby ayrıca, İsrail'in bugün başlaması planlanan 4 saatlik aralar boyunca bu bölgelerde herhangi bir askeri operasyon yapmayacağını kendilerine ilettiğini ifade etti.

        İsrail yönetimi, ABD’nin “çatışmalara insani ara” verilmesi yönündeki açıklamasının ardından, saldırıların sürdürüleceğini ve yalnızca (zorla göç ettirdiği) sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyinden çıkması için açtığı koridorun işlemesine izin verildiğini duyurdu.

        İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Gazze'de çatışmaların devam ettiğine dikkati çekilerek, "Rehinelerimiz serbest bırakılmadan ateşkes olmayacak." ifadelerine yer verildi.

        Açıklamada, İsrail'in, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden güneyine uzanan ve sivillerin güneye geçmesi için açılan "güvenli koridorlara" izin verdiği vurgulandı.

        Dün 50 bin Gazzelinin bu koridordan geçtiğine işaret edilen açıklamada, Gazze sakinlerine güneye gitmeleri yönündeki çağrı yinelendi.

        İsrail Başbakanlık Basın Ofisinin açıklaması, Beyaz Saray'dan yapılan ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için "saldırılara günde 4 saat ara vermeyi" kabul ettiğini bildiren açıklamanın ardından geldi.

        Beyaz Saray, açıklamasında "çatışmalara insani ara" verilmesinden bahsederken, İsrail Başbakanlığının açıklamasında ise çatışmalara ara verilmeyeceği vurgulanarak sadece "insani koridor" açıldığının belirtilmesi dikkati çekti.

        İsrail ordusu, pazar gününden bu yana, şiddetli bombardımanlarla yerinden ettiği Gazzelilerin kuzeyden güneye zorla göç ettirmek için Salaheddin Yolu üzerinde günlük dört saatlik bir insani koridor açıyor.

        ABD ve Batılı bazı ülkeler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durması anlamına gelecek bir ateşkese destek vermezken, saatlerle sınırlı olan duraklamalar anlamına gelen "çatışmalara insani ara verilmesi"ni gündemde tutuyor.

        BM: BASINDAKİ HABERLEDEN ÖĞRENDİK

        Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'de saldırılara 4 saat ara vereceğini basındaki haberlerden öğrendiğini, insani amaçlarla verilecek araların kendileriyle koordine edilmesi gerektiğini bildirdi.

        Sözcü Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Dujarric, Beyaz Saray'ın İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan sivillerin çıkışı için saldırılara günde 4 saat ara vermeyi kabul ettiğine ilişkin duyurusunun sorulması üzerine açıklama yaptı.

        "Biz de biraz önce haberleri gördük. İnsani amaçla Gazze'de çatışmaya verilecek aralar BM ile koordine edilmeli. Özellikle zaman ve yer konusu." diyen Dujarric, bu "insani araların" gerçekten etkili olması için tüm tarafların da onay vermiş olması gerektiğini vurguladı.

        Dujarric, BM'nin insani yardımları ulaştıran kurum olduğu için söz konusu kararların koordine edilmesi gerektiğinin altını çizerek, kendilerinin de daha fazla bilgi toplamaya çalıştığına işaret etti.

        Güvenli bölgelerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Dujarric, "Bunun tam ne anlama geldiğinin netleştirilmesi lazım" diyerek, güvenli bölge kararını çatışmaya dahil olanlardan tek tarafın alamayacağını, yoksa bunun hem sivilleri hem de insani yardım çalışanları için risk teşkil edeceğini söyledi.

        "GAZZE'NİN BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI"

        Dujarric, AA muhabirinin, "Dün Gazze'de ateşkes hangi bölgeyi kapsamalı diye sorulduğunda siz 'Gazze'nin bütünlüğüne saygı duyulmalı' demiştiniz. Bugün Beyaz Saray'ın açıklaması sadece kuzeyi kapsıyor, buna tepkiniz nedir?" sorusunu da yanıtladı.

        Görüşlerinin bir günde değişmediğini kaydeden Dujarric, "Gazze'nin bütünlüğüne saygı duyulmalı." ifadesini kullandı.

        BM BAYRAKLARI YARIYA İNDİRİLECEK

        Dujarric, 13 Kasım Pazartesi günü New York'taki BM merkezi ve diğer ülkelerdeki BM kurumlarında bayrakların Gazze'de öldürülen BM personelini anmak için yarıya indirileceğini bildirdi.

        Hayatını kaybeden BM personeli için 1 dakikalık saygı duruşu da yapılacağını söyleyen Dujarric, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de BM Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) bağlı 99 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa