Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Son dakika: Fed faiz kararını açıkladı - Para Haberleri

        Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz kararını açıkladı. Buna göre FOMC beklentilere paralel bir şekilde politika faizini yüzde 5.25-5.50 aralığında sabit tuttu.

        Mart 2022-Temmuz 2023 arasında toplamda 525 baz puanlık faiz artırım kararı alan FOMC bugünle beraber 3 toplantı üst üste faize dokunmamış oldu.

        FOMC tarafından yayınlanan karar metninde son göstergelerin, ekonomik aktivitenin 3. çeyrekteki güçlü büyümenin ardından, yavaşladığına işaret ettiği ifade edildi. İstihdam artışının yavaşlasa da güçlü kalmaya devam ettiği belirtilen metinde "İşsizlik oranı düşük seyrediyor. Enflasyonda gevşeme olsa da yüksek kalmaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

        REKLAM

        BÜYÜME TAHMİNLERİ REVİZE EDİLDİ

        Fed faiz kararının yanında 2023 ve 2024'e yönelik büyüme tahminlerinde de revizyona gittiğini bildirdi. Buna göre 2023 için büyüme tahmini yüzde 2.1'den yüzde 2.6'ya yükseltilirken 2024 büyüme tahmini yüzde 1.5'ten yüzde 1.4'e düşürüldü.

        75 BAZ PUANLIK İNDİRİM BEKLENTİSİ

        Piyasalar açısından dikkat çeken bir diğer tahmin ise gelecek yılki politika faizine yönelik oldu. Buna göre Fed yetkilileri 2024'te ortalama 75 baz puanlık bir faiz indirimine gidilmesini bekliyor. 2025 için ise toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi öngörülüyor.

        POWELL: ENFLASYON BEKLENTİLERİ ÇIPALANMIŞ GÖRÜNÜYOR

        Kararın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell enflasyon beklentilerinin çıpalanmış göründüğünü söyledi. Para politikasının kısıtlayıcı bölgede olduğunu söyleyen Powell "Sıkılaştırmanın etkileri muhtemelen henüz tamamen görülmedi" ifadelerini kullandı.

        Powell "Sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğunu düşünüyoruz" dedi.

        FED YETKİLİLERİ FAİZ ARTIRIM İHTİMALİNİ MASADAN KALDIRMAK İSTEMİYOR

        Son aylardaki düşük enflasyon verilerini memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Powell, ancak enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru ilerlediğine dair güven oluşturmak için daha fazla kanıt görülmesi gerekeceğini vurguladı.

        Powell, enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesi sürecinin biraz zaman alacağının öngörüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

        "Sıkılaştırma döngüsünde politika faizimizin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inanırken, ekonomi pandemiden bu yana tahminleri birçok yönden şaşırttı ve yüzde 2'lik enflasyon hedefimize doğru devam eden ilerleme garanti değil. İhtiyaç olması halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazırız. Enflasyonu zaman içinde sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlıyız."

        Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin faiz oranının seyrine ilişkin değerlendirmelerine değinen Powell, "Yetkililer faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak da istemiyor." dedi.

        "ZAFER İLAN ETMEK İÇİN HENÜZ ÇOK ERKEN"

        Powell, ABD ekonomisinin bu yılki dayanıklılığına rağmen resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğuna dikkati çekerek, "Ekonominin şu anda resesyonda olduğunu düşünmek için çok az temel var. Gelecek yıl resesyon yaşanma ihtimalinin her zaman olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

        Fed Başkanı Powell, zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu kaydetti.

        Komite'nin bu toplantısında faiz indirimlerini tartıştığını belirten Powell, ancak verilerin gerektirmesi halinde faiz artırım olasılığının da göz ardı edilmediğini ifade etti.

        NE ZAMAN İNDİRİM BEKLİYOR?

        Powell basın toplantısının soru-cevap kısmında toplantıda faiz indiriminin zamanlamasının konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine "Faizleri ne zaman indireceğimiz sorusu, dünya genelinde ve bugünkü komite toplantısında da gündeme gelen bir tartışma konusu oldu" cevabını verdi. Powell, cevabında belirli bir tarihe işaret etmemeye özen gösterdi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa