Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe SON DAKİKA! Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü resmen açıklandı | 3 yıllık imza - İşte ilk sözleri - Fenerbahçe Haberleri

        Fenerbahçe, teknik direktör Phillip Cocu ile 3 yıllık anlaşmaya vardığını duyurdu.Cocu'nunyarın İstanbul’da olması bekleniyor. Fenerbahçe'den borsaya yapılan açıklama şöyle:

        "Futbol A Takımı Teknik Direktörlüğü için Phillip Cocu ile 3 sezon için anlaşmaya varılmıştır.

        Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

        COCU'NUN İLK SÖZLERİ: PLANLARDAN ÇOK ETKİLENDİM

        Fenerbahçe'yle3 yıllık anlaşmaya varan Phillip Cocu, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Kulübün yakın gelecek için hazırladığı planlardan çok etkilendiğimi söylemeliyim. Fenerbahçe harika bir kulüp, Ali Koç ve Damien Comolli’nin bana anlattığı vizyon, fikirler çok ümit verici. Böyle önemli bir kulübün parçası olmaktan gurur duyuyorum. Oyuncularla çalışmayı ve Şükrü Saracoğlu Stadı’nda taraftarlarımızın önünde takımımıza liderlik etmeyi dört gözle bekliyorum. Bu yolculuğa başlamak için sabırsızlanıyorum.” İfadelerini kullandı.

        Phillip Cocu ile yapılan anlaşmanın ardından Başkan Ali Koç ise “1 yılı aşkın bir süredir, Sportif Direktörümüz Damien Comolli kendisine verilen vizyon ve hedefler çerçevesinde araştırmalarını sürdürüyordu. Yapılan araştırma kapsamında Phillip Cocu öne çıkan adayların başında geliyordu. Teknik Direktör kriterlerimiz arasında, Phillip Cocu’da öne çıkan özellikler heyecan verici atağa dayalı bir futbol stili, birlikte çalıştığı oyuncuların performansını geliştirme özelliği, münferit oyuncuların performansından ziyade takım performansına verdiği öncelik, bugüne kadar yaptığı çalışmalar içerisinde altyapılara verdiği önem, saha içi ve saha dışındaki güçlü liderlik yapısı ve bütün bunlarla birlikte, PSV’de çalıştığı süre içerisinde 4 yılda 3 şampiyonluk elde etmesiydi. Phillip Cocu’nun hem Fenerbahçe camiasına, hem de Türk Futbolu’na hayırlı olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

        Phillip Cocu, takımla çalışmalara, takımın sezon öncesi hazırlık kampı için toplanacağı 28 Haziran Perşembe günü Samandıra Can Bartu Tesisleri'nde başlayacak.

        ŞAMPİYONLAR LİGİ VE BARCELONA'DAN MESAJ

        Fenerbahçe'nin Cocu'yu açıklamasının ardından Şampiyonlar Ligi resmi hesabından ve Barcelona'nın resmi Türkçe hesabından mesaj geldi. Şampiyonlar Ligi hesabı, Cocu'nun Fenerbahçe'yle 3 yıllık anlaştığını duyurdu. Barcelona ise "1998-2004 arası formamızı giyen, Barça efsanelerinden Phillip Cocu'ya kariyerindeki bu yeni sayfada başarılar dileriz!" mesajını paylaştı

        PSV RESMEN AÇIKLADI

        PSV Eindhoven, teknik direktörü Phillip Cocu'nun Fenerbahçe ile anlaştığını resmen açıkladı. PSV, uluslararası hesabından da bir Türkçe tweet paylaştı: "Beş sezon ve altı kupa. Phillip; öncelikle bize yaşattığın başarılarla dolu yıllar için sana teşekkür eder Fenerbahçe'de başarılar dileriz."

        Öte yandan PSV, Phillip Cocu'dan boşalan teknik adamlık koltuğuna şu anda Avustralya Milli Takımı'nda kayınpederi Bert van Marwijk'in yardımcılığını yapan Mark van Bommel'i getirdi.

        28 HAZİRAN’DA TOPBAŞI YAPILIYOR

        Teknik direktör konusunun Phillip Cocu ile çözümlenmesinin ardından Fenerbahçe’nin de yeni sezon hazırlık kampı yavaş yavaş netleşmeye başladı... Buna göre de Comolli ve Hollandalı çalıştırıcı yaptıkları görüşmeler sonunda hazırlık kampının 28 Haziran’da başlamasına karar verildi. Samandıra’da başlayacak olan idmanların ardından Topuk Yaylası’na gidilerek kamp sürdürülecek. Yurt dışı kampı için karar ise daha sonra verilecek.

        DAMİEN COMOLLİ 1 YIL TAKİP ETMİŞ

        Sportif Direktör Damien Comolli’nin yaklaşık bir yıldır teknik direktör Philip Cocu’yu yakın takibe aldığı öğrenildi. Başkanlık yarışı hazırlıkları içerisindeki Ali Koç’un görüşüp anlaştığı Comolli daha o dönemlerde Philip Cocu’nun tüm maçlarını izlemiş ve gerekli tüm notları toplamış. Bunun sonucunda da Ali Koç’un başkanlığa seçilmesinin ardından da Comolli’nin Cocu ile görüşüp anlaşması fazla uzun sürmedi.

        > BİR BAKIŞTA COCU

        ADI SOYADI: Phillip Cocu

        DOĞUM YERİ: Eindhoven (Hollanda)

        YAŞI: 29.10.1970 (47)

        ÇALIŞTIRDIĞI KULÜP: PSV

        TEKNİK DİREKTÖRLÜK DÖNEMİ

        3 Eredivise şampiyonluğu

        1 Hollanda Kupası

        2 Hollanda Süper Kupası

        FUTBOLCULUK DÖNEMİ

        1 UEFA Süper Kupa

        1 La Liga şampiyonluğu

        4 Eredivisie şampiyonluğu

        2 Hollanda Kupası

        2 Hollanda Süper Kupası

        HOLLANDALI 3. TEKNİK DİREKTÖR

        Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Phillip Cocu, sarı-lacivertlilerin tarihindeki 3. Hollandalı çalıştırıcı oldu.

        Sarı-lacivertlilerin 47 yaşındaki yeni teknik direktörü Cocu, Guus Hiddink ve Dick Advocaat'tan sonra Fenerbahçe'yi çalıştıracak 3. Hollandalı isim olarak sahaya çıkacak.

        Fenerbahçe Futbol Takımı'nın, ilk Hollandalı teknik direktörü 1990-1991 sezonunda Guus Hiddink olmuştu. Hiddink'le tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşayan Fenerbahçe, ligi 6. sırada tamamlamıştı.

        Fenerbahçe, 2016-2017 sezonunda da bir Hollandalı çalıştırıcıya emanet edildi. Advocaat yönetiminde sarı-lacivertliler, söz konusu sezonu 3. sırada tamamladı.

        Her iki Hollandalı teknik adamla da kupa kazanamayan ve sadece birer sezon çalışan Fenerbahçe, Cocu'yla bu kötü istatistiği tersine çevirmeye çalışacak.

        > PSV'yle önemli başarılar

        Cocu, teknik direktörlük kariyerine başladığı ülkesinin takımı PSV'yle yakaladığı başarılarla dikkati çekti.

        Hollandalı teknik adam, PSV'yi çalıştırdığı 5 sezonda 3 kez lig şampiyonu yaptı. Son 4 sezonda takımını 3 kez zirveden indirmeyen Cocu, PSV'yle 1 kez Hollanda Kupası, 2 defa da Hollanda Süper Kupası zaferi olmak üzere 6 kupa elde etti.

        PSV'yi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2015-2016 sezonunda 2. tura çıkaran Cocu, Atletico Madrid'e penaltılarla elenerek çeyrek finalin kapısından döndü.

        Cocu'nun çalıştırdığı PSV, geride kalan sezonun başında ise UEFA Avrupa Ligi ön eleme turunda Hırvatistan ekibi Osijek'e elenerek şok yaşamıştı.

        > Sadece PSV'yi çalıştırdı

        Cocu, teknik direktörlükteki tek deneyimini PSV'de yaşadı.

        PSV'de Mart 2012'de Fred Rutten'in görevine son verilmesiyle o dönem Hollanda ekibinin altyapısında görev alan Cocu, geçici olarak göreve getirildi.

        PSV, Cocu yönetiminde çıktığı 9 maçta 7 galibiyet almasına rağmen 3.'lükle yetindi. Cocu, teknik direktörlük kariyerindeki ilk kupasını aynı sezon aldı. Hollanda Kupası finalinde Heracles'i 3-0 yenen PSV, Cocu'yla kupa zaferine uzandı.

        Hollanda temsilcisi, sonraki sezonda takımın başına Dick Advocaat'ı getirdi ve Cocu, 19 Yaş Altı Takımı'nın başına geçti.

        Cocu ve PSV için başarıların başladığı sezon ise 2013-2014 sezonu oldu. Advocaat'la yollarını ayıran PSV, takımın başına 43 yaşındaki Cocu'yu getirdi.

        Cocu, sağlık sorunları yaşadığı ilk sezonunda PSV'yi 4. yapabildi.

        Phillip Cocu, PSV'nin başına birinci sezonunda ciddi bir sağlık sorunu yaşadı. Sırtında bulunan iyi huylu tümör nedeniyle Mart 2014'te ameliyat edilen Cocu, kısa süreli bir tedavi sürecinden sonra bir sonraki sezon tekrar takımın başına geçti. Hollandalı teknik adam sağlık sebepleri nedeniyle o sezonun son 6 haftasında takımın başında yer alamadı.

        Cocu, daha sonra 2014-2015, 2015-2016 ve 2017-2018'de PSV'yi Hollanda Ligi şampiyonluğuna taşıdı. PSV, 2016-2017 sezonunda ise ligi 3. sırada tamamladı.

        > Cocu'yla 4 sezonda 335 gol

        PSV, Cocu yönetiminde 3 kere şampiyon olduğu son 4 sezonda oldukça golcü bir performans ortaya koydu.

        Söz konusu 4 sezonda 136 lig maçında PSV, rakip fileleri 335 kez havalandırdı ve 2,4 gol ortalaması yakaladı.

        PSV, şampiyon olduğu 2014-2015'te 92, 2015-2016'da 88 ve 2017-2018'de ise 87 kez gol sevinci yaşadı. PSV, 2016-2017'de ise 68 gol kaydetti.

        > Hollanda Milli Takımı'nda antrenörlük

        Cocu, 2008-2012 döneminde Hollanda Milli Takımı'nın teknik heyetinde yer aldı.

        Milli takımda teknik direktör Bert van Marwijk'le çalışan Cocu, 2010 FIFA Dünya Kupası'nda final oynayan takımın yardımcı antrenörlüğünü üstlendi.

        > Futbolculuk döneminde önemli kariyer

        Cocu, Hollanda'nın önemli futbolcuları arasında da bulunuyor.

        Aktif futbol hayatına 2008'de son veren Cocu, özellikle İspanya temsilcisi Barcelona'da oynadığı yıllarda dünya futboluna ismini duyurdu. Barcelona'yla 1998-2004 yılları arasında forma giyen ve bir lig şampiyonluğu kazanan Cocu, futbolculuk döneminde PSV'yle de 4 kez lig şampiyonluğu elde etti.

        Hollanda Milli Takımı'yla da 100'ün üzerinde maçta sahaya çıkan Cocu, 2 kez FIFA Dünya Kupası, 3 defa da Avrupa Futbol Şampiyonası'nda boy gösterdi.

        Fenerbahçe'de teknik direktörlüğe getirilen Hollandalı Phillip Cocu, sarı-lacivertli ekibin 72. teknik adamı oldu.

        Sarı-lacivertlilerin 111 yıllık tarihinde futbol takımında bugüne dek 37 yabancı, 34 de Türk teknik direktör görev yaptı.

        Ali Koç'un başkanlığa seçilmesinin ardından sarı-lacivertli kulüpte futbol şubesi Fransız sportif direktör Damien Comolli'ye emanet edildi. Teknik direktör Aykut Kocaman ile yola devam etmeme kararı alınan Fenerbahçe'de Kocaman'ın yerine 47 yaşındaki Hollandalı Cocu getirildi.

        > Cocu, 38. yabancı teknik direktör

        Phillip Cocu ile Fenerbahçe'de 38. yabancı teknik direktör göreve getirildi.

        Sarı-lacivertlilerde Cocu öncesinde 13 değişik ülkeden toplam 37 yabancı teknik adam görev yaptı. Bu süreçte toplamda 7 Macar, 6 Yugoslav, 5 Alman teknik adam görev alırken, dörder İngiliz ve Brezilyalı, ikişer Hırvat, Rumen ve Hollandalı, birer İskoç, İtalyan, Slovak, İspanyol ve Portekizli teknik adam sarı-lacivertli takımın başına geçti. Phillip Cocu, Fenerbahçe tarihinde görev alan üçüncü Hollandalı teknik adam olarak görev alacak.

        Fenerbahçe'nin 111 yıllık tarihindeki yabancı teknik direktörleri sırasıyla şöyle:

        Josef Swenk (Macaristan), James Elliot (İngiltere), Nemettz (Macaristan), John Prayr (İngiltere), İgnace Molnar (Macaristan), Peter Molley (İngiltere), James McCormick (İskoçya), Laszlo Szekely (Macaristan), Zarko Mihailovic (Yugoslavya), İmre Markoş (Macaristan), Miroslav Kokotovic (Yugoslavya), Oscar Hold (İngiltere), Abdullah Gegic (Yugoslavya), Traian İonescu (Romanya), Constantin Teasca (Romanya), Waldeira Parreira Didi (Brezilya), Tomislav Kaleperovic (Yugoslavya), Friedrich Rausch (Almanya), Branko Stankovic (Yugoslavya), Todor Veselinovic (Yugoslavya), Karlman Mezsöly (Macaristan), Pal Csernai (Macaristan), Guus Hiddink (Hollanda), Josef Venglos (Slovakya), Holger Osieck (Almanya), Tomislav İvic (Hırvatistan), Carlos Alberto Parreira (Brezilya), Sebastiao Lazaroni (Brezilya), Otto Baric (Hırvatistan), Joachim Löw (Almanya), Zdenek Zeman (İtalya), Werner Lorant (Almanya), Christoph Daum (Almanya), Zico (Brezilya), Luis Aragones (İspanya), Vitor Pereira (Portekiz), Dick Advocaat (Hollanda).

        > Son 15 yılda 6. yabancı teknik adam

        Cocu, Fenerbahçe'de son 15 yılda göreve getirilen 6. yabancı teknik adam oldu.

        Fenerbahçe'de 2003'te Alman Christoph Daum'un göreve gelmesiyle başlayan süreçte 2006'da Brezilyalı Zico, 2008'de İspanyol Luis Aragones, 2009'da yeniden Daum görev yaptı.

        2010-2015 yılları arasında Aykut Kocaman, Ersun Yanal ve İsmail Kartal'ın görev yaptığı sarı-lacivertlilerde 2015-2016 sezonunda takımın başına Portekizli Vitor Pereira getirildi.

        Bir sezon kalan Pereira'nın ardından Hollandalı çalıştırıcı Dick Advocaat ile anlaşan Fenerbahçe'de geçen sezon ikinci Aykut Kocaman dönemi yaşandı.

        > Yerli teknik adamlar

        Sarı-lacivertli takımın tarihinde görev alan 34 yerli teknik adam şunlar:

        Dalaklı Hüseyin, Galip Kulaksızoğlu, Fuat Hüsnü Kayacan, Mustafa Elkatip, Sami Coşar, Zeki Rıza Sporel, Lebib Elmas, Reşat Erte, Hikmet Mocuk, Necmettin Çakar, Fikret Arıcan, Cihat Arman, Reşat Nayır, Necdet Erdem, Selahattin Torkal, Basri Dirimli, Sabri Kiraz, Necdet Niş, Nedim Günar, Şükrü Ersoy, Enver Katip, Ziya Şengül, Yılmaz Yücetürk, Ömer Kaner, Tınaz Tırpan, Erol Togay, Rıdvan Dilmen, Turhan Sofuoğlu, Mustafa Denizli, Oğuz Çetin, Tamer Güney, Aykut Kocaman, Ersun Yanal, İsmail Kartal.

        > En uzun ve az süre görev yapanlar

        Sarı-lacivertli takımda en uzun süre görev yapan teknik direktör unvanının toplam 6 dönem takımı çalıştıran Ignace Molnar elinde bulunduruyor.

        Macar teknik adam, 1947-1948 sezonunun yanı sıra, 1957-1960 ve 1967-1969 yılları arasında 6 sezon sarı-lacivertli takımın başında bulundu ve 2 kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

        Fenerbahçe’de en az süre görev yapan teknik direktörler üçer maçla Ömer Kaner ile Erol Togay oldu. Rıdvan Dilmen 5, Tamer Güney 9, Oğuz Çetin ve Zdenek Zeman ligde takımın başında onar maçta bulunurken, Tınaz Tırpan ve Enver Katip ikişer ay, İngiliz James Mc Cormick ise 3 ay ile en kısa çalışan teknik adamlar olarak dikkati çekti.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa