Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Azerbaycan: Karabağ'da antiterör operasyonu başlatıldı

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Üçlü deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde işlenen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, kurtarılmış topraklara dönen sivil nüfusun yanı sıra yeniden inşa ve imar çalışmalarında yer alan sivil işçilerin ve askeri personelin güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla bölgede yerel nitelikte anti-terör tedbirleri başlatılmıştır" denildi.

        Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, Azerbaycan güçlerinin Dağlık Karabağ'da Ermeni güçleriyle çeşitli yerlerde temas hattını kırdığını ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmeye kararlı olduğunu söyledi.

        "ERMENİ GÜÇLERİ SİLAHSIZLANDIRILMALI"

        Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Haciyev, “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni Silahlı Kuvvetleri silahsızlandırılmalıdır. Azerbaycan meşru askeri hedefleri hassas güdümlü mühimmatla vuruyor ve kesinlikle sivillere zarar vermekten kaçınıyor” dedi.

        Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonu devam ederken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Haciyev operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Hacıyev, Karabağ’daki Ermenistan yanlısı yasa dışı bölücü kukla rejimin kendisini feshetmesi gerektiğini vurgulayarak, “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni Silahlı Kuvvetler silahsızlandırılmalıdır. Azerbaycan meşru askeri hedefleri hassas güdümlü mühimmatla vuruyor ve kesinlikle sivillere zarar vermekten kaçınıyor” dedi.

        Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenliklerinin Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde sağlanacağını açıklayan Hacıyev, Karabağ’da Ermenistan yanlısı sözde rejimin askeri ve sözde hükümet yapılarının feshedilmesi ve yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerin silahsızlandırılması çağrısını yineledi.

        "SİVİLLER VE ALTYAPI TESİSLERİ HEDEF ALINMAMIŞTIR"

        Bakanlık, başlatılan operasyonda sivillerin ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığını vurgulayarak, "Alınan tedbirler çerçevesinde, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin ön cephe ve derin mevzilerinin yanı sıra muharebe araçları ve askeri tesisleri de yüksek hassasiyetli silahlar kullanılarak devre dışı bırakılıyor.

        Sivillerin ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığını, yalnızca meşru askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğini yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Başkanlığına devam eden faaliyetlerle ilgili bilgi verildiği belirtildi.

        AZERBAYCAN ORDUSU, ERMENİSTAN ORDUSUNA AİT RADAR İSTASYONUNU VURDU

        Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Karabağ’da başlatılan operasyon kapsamında Ermenilere ait radar istasyonunu vurdu.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Azerbaycan topraklarında Hocavend bölgesi yönünde Ermenistan silahlı kuvvetleri birliklerine ait P-18 radar istasyonu (RLS) birliklerimizin isabetli atışıyla imha edildi” denildi.

        AZERBAYCAN, ERMENİSTAN ORDUSUNA AİT MÜHİMMAT DEPOSUNU VURDU

        Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında “Ağdara istikametinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin 5'inci savunma tugayına ait mühimmat depolarından biri imha edildi” denildi.

        1 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

        Azerbaycan Başsavcılığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin Şuşa'ya düzenlediği havan topu saldırısında 1 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

        Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerce Şuşa'ya havan toplarıyla saldırı düzenlendiği belirtildi.

        Açıklamada, saldırı sonucu Şuşa Devlet Korusunda mühendis olarak görev yapan Vidadi Ferhadov'un yaşamını yitirdiği bildirildi.

        BAKAN GÜLER AZERBAYCANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

        Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı operasyonun ardından Azerbaycanlı mevkidaşı Zakir Hasanov ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu belirtti.

        Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Hasanov'un Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde başlattığı terörle mücadele faaliyetleri hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

        Bakan Güler ise Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu kaydetti.

        PAŞİYAN'DAN AÇIKLAMA

        Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesini, büyük ölçekli askeri operasyonlara dahil etmek isteyen iç ve dış güçler olduğunu belirterek, "Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri bir gerilime dahil etme girişimleri bizim açımızdan kabul edilemezdir." ifadesini kullandı.

        Paşinyan, Karabağ bölgesinde Azerbaycan'ın başlattığı antiterör harekatı sonrasında sosyal medyadaki hesabından açıklamalarda bulundu.

        Halihazırda Ermenistan-Azerbaycan şartlı sınır hattında durumun sakin olduğunu belirten Paşinyan, Azerbaycan'ın başlattığı antiterör harekatıyla Ermenistan'ı savaşa çekmek amacında olduğunu iddia etti.

        Paşinyan, "Önceden söylediğim ve şimdi de söyleyeceğim üzere bu operasyonun asıl ve temel hedefi ile amacı Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri operasyonlara dahil etmektir. Ermenistan Cumhuriyeti'nin askeri operasyonlara karışmadığını ve Dağlık Karabağ'da Ermenistan Cumhuriyeti'nin ordusunun bulunmadığını bir kez daha kaydetmek istiyorum." iddiasında bulundu.

        "RUSYA BİLGİ VERMEDİ"

        Paşinyan, Azerbaycan'ın bu harekat konusunda Rusya'yı haberdar ettiğini ancak Rusya'nın kendilerine bilgi vermediğini öne sürdü.

        Ermenistan'ı büyük ölçekli askeri operasyonlara dahil etmek isteyen bir dizi iç ve dış güç olduğu iddiasında bulunan Paşinyan, "Ermenistan Cumhuriyeti'ni askeri bir gerilime dahil etme girişimleri bizim açımızdan kabul edilemez." ifadesini kullandı.

        "KARABAĞ'DAKİ OPERASYONUN HEDEFİ YASA DIŞI ASKERİ OLUŞUMLARDIR"

        Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı güçlerin bir dizi geniş çaplı askeri provokasyona ve terör saldırısına başvurduğu hatırlatıldı.

        Ermeni istihbarat ve sabotaj grupları tarafından Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yoluna önceden terör amaçlı döşenen mayınların patlaması sonucu sivil ve askeri personelin hayatını kaybettiği ve yaralandığına dikkati çekilen açıklamada, Azerbaycan ordusu birliklerine havan topu ve hafif silahlardan ateş açıldığı, iki askerin yaralandığı belirtildi.

        Açıklamada, bu tür provokasyonların devam etmesi için Ermeni silahlı güçlerin muharebe mevzilerini güçlendirdiği ve birliklerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

        "Ermenistan silahlı güçlerin Karabağ bölgesinde beklediği büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, ayrıca üçlü deklarasyon hükümlerinin uygulanmasının sağlanması, Ermeni silahlı güçlerin birimlerinin silahsızlandırılması ve topraklarımızdan çekilmesi, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, bölgedeki imar çalışmalarında görev alan sivil işçiler de dahil olmak üzere sivillerin, askeri personelimizin güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla bölgede yerel terörle mücadele tedbirleri başlatılmıştır."

        Operasyon ile Ermeni silahlı güçlerinin ön cephe ve derin mevzileri ile uzun süreli ateş noktaları, savaş araçları ve askeri objelerinin yüksek hassasiyetli silahlarla imha edildiği aktarılan açıklamada, "Alınan tedbirlerin hedefi tamamen yasa dışı askeri oluşumlar ve askeri altyapıdır. Azerbaycan tarafı hiçbir durumda sivil halkı hedef almıyor. Bu bakımdan Ermeni sivil halkının askeri hedeflerden uzak durması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

        Azerbaycan tarafının, 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiri hükümlerine aykırı olarak, Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin bölgesel barış ve istikrara ciddi bir tehdit oluşturduğunu defalarca dile getirdiği hatırlatılan açıklamada, "Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerinin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız ve tamamen çekilmesi ve sözde rejimin serbest bırakılmasıdır." ifadelerine yer verildi.​​​​​​​

        ERMENİSTAN: AZERBAYCAN SINIRINDA DURUM STABİL

        Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Azerbaycan sınırında durum stabil, Karabağ'da askerimiz yok" ifadeleri kullanıldı.

        AB'DEN OPERASYONLARIN DURDURULMASI ÇAĞRISI

        Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, diyalog çağrısı yaparak operasyonun durdurulmasını istedi.

        RUSYA'DAN AÇIKLAMA

        Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Azerbaycan'ın Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek üzere başlattığı antiterör operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

        Karabağ'daki durumun aniden gerginleşmesinden ötürü Moskova'nın endişeli olduğunu belirten Zaharova, "Rus tarafı, ısrarla çatışmanın taraflarını kan dökülmesini durdurmaya, hızla askeri eylemleri sona erdirmeye, siyasi ve diplomatik çözüm yoluna dönmeye çağırıyor." ifadesini kullandı.

        Karabağ sorununun çözümüyle ilgili bütün adımların Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin üçlü bildirisinde yazılı olduğunu kaydeden Zaharova, son zamanlarda Rusya ve uluslararası aracıların bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak için çabalar ortaya koyduğunu vurguladı.

        Zaharova, bölgedeki Rus askeri güçlerinin "barış gücü" görevini yerine getirdiğini söyleyerek, bu güçlerin komutanlarının sürekli taraflarla temas halinde olduğunu bildirdi.

        KARABAĞ'DAKİ AYRILIKÇI REJİM: AZERBAYCAN'I MÜZAKERE MASAINA ÇAĞIRIYORUZ

        İHA'nın haberine göre, Karabağ’daki Ermenistan yanlısı ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan açıklamada, “Sorunun çözümü için Azerbaycan’ı müzakere masasına çağırıyoruz” denildi.

        Azerbaycan ordusunun Karabağ'da başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından Karabağ’daki Ermenistan yanlısı ayrılıkçı rejim açıklama yaptı. Karabağ’daki ayrılıkçı rejimin istihbarat merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Karabağ tarafı, Azerbaycan tarafına yangını derhal durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturması çağrısında bulunuyor” denildi.

        KARABAĞ'DA MAYIN PATLAMIŞTI

        Karabağ'da yasa dışı Ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucu 4 Azerbaycanlı polisin şehit olduğunu bildirildi.

        Azerbaycan Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Servisinden yapılan ortak açıklamada, Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunun 58. kilometresinde, Azerbaycan Otomobil Yolları Devlet Ajansına (Azerotoyol) ait kamyonun mayının üzerinden geçtiği kaydedildi.

        REKLAM

        Geçiş anında meydana gelen patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, olay yerine giden polis aracının da saat 04.30 sıralarında başka bir mayının üzerinden geçtiği ifade edildi.

        Açıklamada, yasa dışı Ermeni güçlerce döşenen mayının infilak etmesi sonucu 4 polis memurunun şehit düştüğü ve terör eylemi olarak nitelendirilen olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.

        Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi, Karabağ'daki yasa dışı Ermeni güçlerin döşediği mayının patlaması sonucu Azerotoyol çalışanı 2 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa