Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Pamuk hasadı Manisa'da başlıyor! - İş-Yaşam Haberleri
        • 1

          Bir dönem Türkiye'nin pamuk üretiminde önemli merkezlerden biri olan ancak daha sonraları kota ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle üreticilerin farklı tarımsal ürünlere yöneldiği Manisa'da, pamuk yeniden üreticilerin gelir kapısı olmaya aday. Çiftçiye ve ekonomiye sağladığı katma değer sebebiyle "Beyaz altın" olarak da nitelendirilen pamuk için bu yıl devlet tarafından destekleme kararının alınması, ekim alanlarını da arttırdı.

        • 2

          Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde de nisan ayında ekimi yapılan pamukta hasada sayılı günler kaldı. 26-27 Nisan'da 110 dönüme pamuk ektiğini belirten üretici Nurettin Yavaş, şu açıklamalarda bulundu:

        • 3

          "2008-2009 yılında ekime ara vermiştim. Hangi mahsulü ekip para kazanacağız ki mecburen ekiyoruz. En randımanlı olarak şu an pamuğu görüyoruz. Ben geçtiğimiz Mart ayında 3,10 kuruşa pamuk sattım. Bu yıl da aynı fiyatları bekliyorum. Bugün ilaç attım, 12-15 gün arasında toplamaya başlayacağım. Ektiğim alandan 500 kilogram kadar pamuk bekliyorum."

        • 4

          8 İLA 10 BİN DÖNÜM ARASINDA PAMUK EKİMİ YAPILDI

          10 sene öncesine kadar Saruhanlı'da 120 bin dekara yakın pamuk arazisinin bulunduğunu aktaran Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, çiftçilerin o dönemlerde işçilik ve girdi maliyetlerinden dolayı alternatif ürünlere geçtiğini söyledi. Okur, şöyle konuştu:

        • 5

          Saruhanlı ilçemizin yetiştirmiş olduğu pamuk, lif bakımından Bergama'dan sonra ikinci gelmekteydi. Artık yeni teknolojinin gelmesiyle beraber ekimden hasada kadar her şeyini makine ile yapabiliyoruz. Eskiden toplama zamanı geldiği zaman işçilik maliyetleri çok yüksekti. Biz çoğu zaman işçiyle ortak yarı yarıya çalışıyorduk.

        • 6

          Şimdi pamuk toplama makineleri çıktı. Bu makineler biraz olsun çiftçinin maliyetini düşürdü. O yüzden çiftçimiz bu yıl bir nebze de olsa kesin olmamakla beraber 8 ila 10 bin dönüm arasında bir pamuk ekimi yaptı. Önümüzdeki yıl bu rakamın daha da artmasını bekliyoruz. Çünkü insanlar artık Mısır'dan da kazanamamaya başladı.

        • 7

          "3 LİRADAN AŞAĞIYA DÜŞMEMESİ LAZIM"

          Pamuk eken çiftçilerin fiyat konusunda beklentilerinin olduğunun altını çizen Okur, konuşmasına şöyle devam etti:

        • 8

          En azından fiyatların 3 liradan aşağıya düşmemesi lazım. Bu pamuğun 3 liradan aşağıya düşmeyip desteklemelerin de ilavesiyle bir nebze olsun çiftçimiz para kazanabilir. Duyduğumuz kadarıyla bir haftadan beri pamuk fiyatları gerilemeye başlamış.

        • 9

          Hasat zamanı sürekli bu tür döngüler hep yaşanır. Unutulmasın geçmiş yıllarda da bu fiyat oyunları oynandı ve bu yüzden ilçemizde 5 tane çırçır fabrikası kapandı. Ekim alanları artarsa önümüzdeki yıllarda tekrar faaliyete geçeceğine inanıyoruz.

        • 10

          "YENİDEN PAMUĞA YÖNELİNECEK"

          Mısırın pamuğa göre bakımının daha zor olduğuna vurgu yapan Okur, "Mısıra 7-8 defa su veriyoruz ancak pamukta öyle değil, pamukta en fazla 3 defa su verilir. Bazı çiftçiler pamuk için damlama sulama sistemi kurdu. Bu yer altı kaynaklarını rahatlatacak. Devlet mısır ekilmesin diye primi düşürdü. İlerleyen günlerde mısırı tamamen kaldırıp, pamuğa yönelineceğini düşünüyorum" dedi.

        • 11

          "SARI ALTINIMIZ VAR BİR DE BEYAZ ALTINIMIZ OLSUN"

          Tarımsal üretimin önemine de dikkat çeken Okur, tüketicinin ucuz ve kaliteli ürün kullanabilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Okur, sözlerine şöyle devam etti:

        • 12

          "Sarı altınımız (üzüm) var bir de beyaz altınımız olsun. Biz üreteniz, biz üretmezsek hiçbir şey olmaz. Biz üreteceğiz ki tüketici de bu malı ucuz ve kaliteli yesin. Pamukta en son kilogram başına 75 kuruş bir destekleme vardı. 500 dönümü geçtikten sonra dekar başına 50 kuruş prim var. İnşallah bu desteklemeler artar. Devlet böyle pamuğa destek verdiği sürece ilçemizdeki ekim alanlarının 80 bin dekara kadar çıkacağını tahmin ediyoruz. Çiftçi arkadaşlarımızın önümüzdeki yıl mısır yerine alternatif olarak pamuk ekimini denemelerini istiyorum"

        • 13

          ŞANLIURFA'DA PAMUKTA HASAT ZAMANI

          Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin pamuk üretiminin önemli kısmının yapıldığı Şanlıurfa'da çiftçiler, yüksek rekolte beklentisiyle tarlalarda hasada başladı.

        • 14

          Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor.

        • 15

          Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan ürün, kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunuyor.

        • 16

          Sağladığı avantajlarla Türkiye'nin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasına katkı sunan pamukta hasada başlayan üreticiler, rekoltenin tahminlerin üzerinde gerçekleşmesini bekliyor.

        • 17

          Pamuk, özellikle geçen yılki rekolte, fiyat ve destekleme oranlarıyla üreticisinin yüzünü güldürünce, bu yıl da bölge çiftçisi tarafından en çok tercih edilen ürün oldu.

        • 18

          Büyük umutlarla ektikleri pamuk için yaz boyunca etkili olan kavurucu sıcaklarda çalışmak durumunda kalan üreticiler, sıcak hava sayesinde bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyor.

        • 19

          Tarımda makineleşme hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasadı tercih ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan ve akşama kadar pamuk toplayan işçiler, ücretlerinin artırılmasını istiyor.

        • 20

          Pamuk işçileri, güneş altındaki zorlu mesailerinin ardından güneşin batmasıyla evlerinin yolunu tutuyor.

        • 21

          "1 MİLYON 300 BİN TON PAMUK ELDE EDECEĞİZ"

          Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın pamuk üretimi açısından iyi bir yıl olmasını beklediklerini ifade ederek, geçen yılki rekolte, fiyat ve destekleme oranlarından dolayı pamuğun bölge çiftçisi tarafından daha çok tercih edildiğini hatırlattı.

        • 22

          Hasat döneminin bereketli geçmesini dileyen Eyyüpoğlu, şöyle konuştu:

          Devletimizin sağladığı destekleme ve pamuğun fiyat artışı dolayısıyla bu yıl Şanlıurfa'da yaklaşık 2 milyon 300 bin dekar alanda pamuk tarımı yapıldı. Beklentilerimize göre sezon sonunda 1 milyon 300 bin ton kütlü pamuk elde edeceğiz. Hasat öncesi pamuk tarlalarında yaptığımız incelemeler sonucu son yılların kaliteli ve rekoltesi yüksek pamuğunu hasat edeceğimizi gördük.

        • 23

          Devletimizin sağladığı destekleme ve pamuğun fiyat artışı dolayısıyla bu yıl Şanlıurfa'da yaklaşık 2 milyon 300 bin dekar alanda pamuk tarımı yapıldı. Beklentilerimize göre sezon sonunda 1 milyon 300 bin ton kütlü pamuk elde edeceğiz. Şu anda pamuk 2,85 TL'ye kadar alıcı buluyor, bu rakamlar oldukça iyi ama biz yine de artış olmasını bekliyoruz.

        • 24

          Bu yıl da Türkiye'deki pamuğun yüzde 43'ünü karşılayacağımızı düşünüyoruz. Allah'a şükürler olsun ki bu yıl da Rabbim bereketini bizlerden esirgemedi. Devletimiz desteğini verirken, çiftçilerimiz de canla başla çalıştı. İnşallah bunun sonucunda hem üreticimiz hem sanayicimiz hem işçimiz emeğinin karşılığını alacaktır."

        • 25

          ÇİFTÇİLER UMUTLU

          Çiftçilerden İsmail Aykan da 500 dönümlük alanda pamuk ektiğini ve bereketli bir hasat beklediklerini söyledi.

        • 26

          Pamuğun büyük bölümünü makinelerle toplayacaklarını anlatan Aykan, "200 dönüm tarlamızı, makineye müsait olmadığı için elle toplamaya başladık. İnşallah bereketli bir sezon olur." dedi.

        • 27

          Keperli Mahallesi'nde pamuk üreticiliği yapan Cuma Ovalı da 90 dönümlük tarlada pamuk hasadına başladıklarını ifade ederek, "25 işçi tuttum, kilogramını 45 kuruştan topluyorlar.

        • 28

          Bu yıl maşallah pamuk çok iyi, fiyatlarda iyi seyrediyor, dönümden 700 kilo civarında verim alıyoruz. Son yılların en iyi pamuğunu alacağımızı düşünüyoruz, özellikle sıcak hava pamuğa yaradı.

        • 29

          Yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyorum ve işimi çok seviyorum, tarla benim değil kirayla ekiyorum. Ama sonuçta memleketimde kalıyorum mutluyum." diye konuştu.

        • 30

          Ailesiyle tarlada pamuk toplayan 11 yaşındaki Zehra Mutlu ise pamuk toplamanın zor bir iş olduğunu ama arkadaşlarıyla bu işi zevkli hale getirmeye çalıştıklarını anlattı.

        • 31
        • 32
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa