Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ‘MERKEZBANKAMIZ PARA POLİTİKASINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTI’

        Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, hedeflerle uyumlu gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilikle indirilebileceğini belirterek, “Bu konuda epey mesafe katettik. Sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız. Merkez Bankamız para politikasında önemli adımlar attı. Sadece geleneksel sıkılaşmaya gitmedi. Şu anda seçici kredi sıkılaştırması politikası uyguluyor. Ayrıca miktarsal sıkılaşmaya gitti. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda” dedi.

        ‘TEDBİRLER ALINMASAYDI ÇOK YÜKSEK BİR BÜTÇE AÇIĞIYLA KARŞI KARŞIYA KALACAKTIK’

        Geçen sene Türkiye çok büyük bir deprem yaşadı. Tedbirler alınmasaydı çok yüksek bir bütçe açığıyla karşı karşıya kalacaktık. Orta vadeli programda milli gelire oranla yüzde 6,4'lük bir açık ön gördük. Ama yılın sonunda daha yüksek gelir performansı sayesinde geçen sene açığı yüzde 5,2'de tutabildik. Bu açığın sadece 1,6 puanı normal açık. Geriye kalan kısım aslında depremle ilgili yaptığımız harcamalardan kaynaklanıyor. Tabi ki bu enflasyonu etkiledi ama bu tek seferlik bir harcama. Türkiye bununla yaşayabilir. Bu sene de deprem harcamaları ön planda ama biz önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz. Bu sene harcama ayağına odaklanacağız. Kamuda tasarruf ve harcama kontrolü üzerinde bir süredir çalışıyoruz. Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi. Tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdik. Yakında bazı hususlarda gereken adımları atacağız. Kamuda tasarruf artışı ve harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak” diye konuştu.

        ‘KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE ÇOK DEĞERLİ’

        Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin önemine değinerek, "Orta vadeli programda vergi muafiyeti ve istisnaları gözden geçireceğimizi söyledik. Bu da bir süreç işi. Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Sadece ne zaman, hangi sıralamayla, hangi dozda yapacağımıza programın ihtiyacına göre karar veriyoruz. Kayıt dışılıkla mücadele eylem planı açıklamayacağız. Sadece uygulama yapacağız. Hazine ve Maliye Bakanlığı çok güçlü bir şekilde sahada olacak. Kayıtlı dışılıkla mücadele adil rekabet ortamı açısından da önemli. Sadece vergi gelirlerini artırmak için değil, esas önemli olan verimlilik ve inovasyon için daha adil bir iş ortamı açısından rekabet ortamı açısından kayıt dışılıkla mücadele çok değerli” dedi.

        ‘NÜKLEER SANTRALİN DEVREYE GİRMESİYLE DIŞA BAĞIMLILIK BÜYÜK ORANDA AZALACAK’

        Enerjide dönüşümün çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, nükleer santralin devreye girmesiyle dışa bağımlığın azalacağını ifade ederek, “Enerjide dönüşüm önemli bir alan. Bu Türkiye için sadece dünyada moda olduğu için bir hedef değil, bir zaruriyet. Çünkü Türkiye 2022 yılında doğal gaz ve petrol ithalatına 97 milyar dolarlık bir fatura ödedi. Geçen sene 70 milyar dolar civarı. Bu sene petrol fiyatları bu seviyede kalırsa yine 77 milyar dolar civarı bir öngörümüz var. Dolayısıyla ciddi bir şekilde dışarıdan petrol ve doğal gaz alıyoruz. Bunu düşürdüğümüz ölçüde cari açık kaynaklı makro finansal istikrarsızlık risklerini de daha iyi yönetebileceğiz. Şu an itibarıyla Türkiye’de kurulu enerji kapasitenin yüzde 55'i yenilenebilir. Yılın ilk aylarında hidroelektrik santrallerinin devreye girmesiyle birlikte üretimdeki payı çok daha yüksek, yüzde 80 civarı. Önümüzdeki dönemde bu alana öncelik vereceğiz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım olacak. Bunun sayesinde yenilenebilirin payı artmış olacak. Nükleer de devreye girecek. Çünkü en son yapılan COP 28'de nükleer enerji de temiz enerji kategorisinde sınıflandırıldı. Dolayısıyla nükleer santralin devreye girmesiyle birlikte dışa bağımlılık büyük oranda azalmış olacak” diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Sakarya İlçeleri
        Tüm Sakarya Haberleri
         Sakarya

        Sakarya

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa