Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu yanlışlar mideyi bozuyor, Beslenme Hataları, Beslenme Yanlışları
        • 1

          Mide yanmanız varsa ve boğazınızda da bunu hissediyorsanız bu durum; alt özafagus sfinkteri adı verilen kapaktaki problemden dolayı mide asidinin yemek borusuna kaçarak tahriş yapan reflünün işareti olabilir.

        • 2

          Reflünün en önemli nedenlerinden birinin beslenme yanlışlıkları olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, tedavi edilmeyen reflünün hem yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğünü hem de kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu vurguluyor. Tutar, reflüyü tetikleyen ve sık yapılan beslenme hatalarından bahsetti, bu hatalardan uzak durmak için yapılabilecekleri anlattı:

        • 3

          Fazla miktarda yemek yemek: Mide yanmasını ve ekşimesini engellemek için başlangıçta tüketilen yemek miktarına bakılmalıdır. Eğer fazla hacimde besin bir anda mideye ulaşırsa mide yanması artar. Bir besin mide yanmasına iyi de gelse kötü de gelse fazla miktarda tüketildiğinde her zaman rahatsızlık verici olur.

        • 4

          Az ve sık beslenerek fazla miktarda besin tüketiminden kaçınmış olursunuz. Bu durumda midenize bir anda yük binmez ve sindirim işlemi daha kolay olur. Mide yanmasını engellemenin diğer bir yolu ise tabaklarınızın boyutlarını küçültmektir. Bu şekilde bir öğünde daha az besin alımı olacaktır.

        • 5

          Asitli yiyeceklere yönelmek: Domates, domates sosu, portakal, greyfurt ve limon gibi besinler mide ekşimesini tetikleyebilir. Bunların en büyük özelliği asidik ve hassas midelerde problem çıkarma risklerinin fazla olmasıdır. Yine bazı salata sosları ve sirke asit içerikli olması nedeniyle mide problemlerini tetikleyebilir.

        • 6

          Bu besinlerden vazgeçemiyorsanız ilk olarak daha az sıklıkta tüketilmesine özen gösterin. Salatalara daha az sıkılan sirke ve limon midenizdeki problemin daha düşük seviyede yaşanmasını sağlar. Ayrıca portakal ve greyfurt gibi besinleri mide koruyucu özelliği olan yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

        • 7

          Çikolata tüketmek: Kafein içerdiğinden dolayı çikolatalar mide problemlerini tetikleyebilir. Eğer çikolata ile aranız çok iyiyse ve tüketiminden kaçınmıyorsanız mideniz sürekli olarak bu durumdan rahatsız olacaktır.

        • 8

          Çikolatanın günlük beslenme programımızda mümkün olduğunca az bulunması, mideniz boşken çikolata tüketmemek en basit ve kısa çözümü olacaktır.

        • 9

          Yağlı gıdalar tüketmek: Yağ içeriği yüksek olan besinler genel olarak sindirimi uzun sürer bu nedenle midede kalma süreleri daha uzundur. Uzun süre midede bulunan yağlı besinler midenizdeki problemi arttıran başlıca etmenlerdendir. Kızarmış tavuk, cips, derisi ile birlikte tüketilen tavuk kanat veya kızartılmış tüm yağlı besinleri sıklıkla tüketiyorsanız mide problemi yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

        • 10

          Sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Sadece hazırlanma ve pişirilme yöntemlerine de dikkat ederek aynı besini rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kavurma ve kızartma yerine fırında, ızgara gibi yöntemlerle aynı besinleri tüketebilirsiniz. Etlerin görünen yağlarının hazırlanma kısmında kullanılmaması da mide problemlerinizin yaşanmamasında önemlidir.

        • 11

          Hızlı yemek yemek: Mide yanmasını hissetmek istemiyorsanız hızlı yemek tüketiminden kaçınmalısınız. Hızlı besin tüketildiğinde sindirim işlemi istenildiği gibi olmaz ve bu durum midenizdeki yanmayı tetikler. Ayrıca her ikram edilen besine ‘evet’ dememeyi öğrenmelisiniz.

        • 12

          Günlük hızlı yaşam ve hayatın temposuna yetişmek için yemek genelde ikinci plana atılır. Bu durumda yemeklerin hızlı yenmesine neden olur. Yavaş yenilen yemek sindirim sisteminizin daha düzenli ve yorulmadan çalışmasına yol açacaktır.

        • 13

          Ayrıca yavaş yemek, bir öğünde daha az kalori alacağınız anlamına da gelmesi nedeniyle kilo probleminiz varsa onun için de iyi bir çözüm olacaktır.

        • 14

          Yanlış içecek tercihleri: Mide problemleri yaşanması sadece yiyecekler ile değil, içeceklerle de ilgili olabilir. Bazı içecekler mide problemlerini daha çok tetikleyebilir. Kahve (normal veya kafeinsiz), çay, kola, gazlı içecekler ve aşırı alkol içeriği olan içecekler mide problemlerini arttırır. Kafeinli içecekler mide asidini arttırırken alkollü içecekler ise mide ekşimesine neden olur.

        • 15

          Mide problemlerini daha az yaşamak için gazlı ve kafein içeriği yüksek olan içecekler yerine bitkisel çaylar, süt ve en önemlisi su içilmelidir. Yemek ile birlikte az miktarda su almakta mide asidini sulandırmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle yemekle birlikte az miktarda su tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yemeklerde kullanılan domates suyu veya narenciye sularını sınırlayabilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa