Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Yeşilay'dan uyuşturucuyla mücadelede yasa talebi

        Türkiye Yeşilay Cemiyeti, son dönemde kullanımı artan bonzai ve benzeri uyuşturucu maddelerle mücadele konusunda yasa çıkarılmasını talep etti.

        Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman yaptığı yazılı açıklamada, isteklerinin arz ve talep azaltımının topyekun değerlendirildiği, madde bağımlılığının her yönden ele alındığı bütüncül bir "Uyuşturucuyla Mücadele Yasası"nın çıkarılması olduğunu belirtti.

        Karaman, gençler arasında kullanımı hızla artan bonzainin ölümlere neden olduğuna dikkati çekerek, bonzainin kalp ve böbrek yetmezliğine sebebiyet verdiğini aktardı.

        Sentetik uyuşturucuların kullanımına değinen Karaman, "Korkumuz şu; bonzai son derece hızlı yayılma gösteriyor ve kullanım yaşı ortalaması düştü. 10 yaşındaki bir çocuk dahi bonzai kullanmaya başladı. Sentetik olduğu için merdiven altında rahatlıkla yapılıyor. 1-2 liraya alınabiliyor, internette rahatlıkla satılıyor" ifadelerini kullandı.

        Karaman, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar ile Milli Eğitim bakanlıkları, güvenlik güçleri ve Yeşilay'ın uzun yıllardır uyuşturucuya karşı sürdürdüğü mücadeleye işaret ederek, şunları kaydetti:

        "Ülkemizde hem mevzuat açısından hem de yetkiler açısından büyük bir karışıklık ve dağınıklık var. Kurumlar uyuşturucu mücadelesinde birbirleriyle koordine olmalı. Yeşilay olarak iki temel önlem önerimiz var. Birinci önerimiz; acil olarak önleyici hizmet standartlarının geliştirilmesi, yoksa çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yaptığı bir dizi iyi niyetli çalışma bilimsellikten uzak olması nedeniyle bir fayda sağlamıyor ya da beklenilen etkiyi gösteremiyor. İkincisi ise arz ve talep azaltımının topyekun değerlendirildiği, madde bağımlılığının her yönden ele alındığı bütüncül bir 'Uyuşturucuyla Mücadele Yasası'nın çıkarılması."

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa