Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Her yıl 162 bin yeni kanser tanısı konuluyor

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca hazırlanan Türkiye Kanser İstatistikleri'ne göre ülkede kanser hızı erkeklerde yüzbinde 269,7, kadınlarda ise yüzbinde 173,3, kadın erkek ortalamakanser görülme sıklığı ise yüzbinde 221,5.

        Kanser görülme sıklığı açısından dünyadaki diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye halen kanser açısından hem kadınlarda hem de erkeklerde daha düşük bir hızda.

        Ülkede görülen ilk 5 kanser türü dünyadaki ve diğer gelişmiş ülkelerdeki örüntüyle benzerlik gösteriyor. Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanseri (yüzbinde 66), kadınlarda ise meme kanseri (yüzbinde 40,6) en sık görülen kanser türleri.

        Erkeklerde trakea, bronş ve akciğer kanserini sırasıyla prostat (yüzbinde 36,1), mesane (yüzbinde 21,4), kolorektal (yüzbinde 21) ve mide kanseri (yüzbinde 16) izliyor.

        Kadınlarda ise meme kanserinin ardından en fazla trioid (yüzbinde 18,6), kolorektal (yüzbinde 13,4), uterus korpusu (yüzbinde 9,3) ve trakea, bronş ve akciğer kanseri (yüzbinde 8,1) görülüyor.

        Çocuklarda ise çocukluk çağı lösemileri en sık görülen kanser türü.

        Çocukluk çağında her iki cinsiyette de lenfomalar, merkezi sinir sistemi tümörleri ve nöroblastomalar lösemileri takip ediyor.

        15-24 yaş grubundaki gençlerde ise erkeklerde testis kanseri ve kemik kanserleri, kadınlarda ise tiroid ve Hodgkin Hastalığı ön planda.

        Sigara büyük tehlike

        Tütün ve tütün ürünlerinin yol açtığı en önemli kanser türü olan akciğer kanserinin ülkede erkeklerde ilk sırada, kadınlarda ise beşinci sırada olması tütünle mücadelenin önemini ortaya koyuyor.

        Bu kanserin özellikle erkeklerde 25-49 yaş grubundan itibaren tüm yaş gruplarında ilk sırada görülmesi, Türkiye'de akciğer kanserlerinin halen ve gelecekte önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kalacağını gösteriyor.

        Akciğer kanserinin evreleri incelendiğinde yüzde 57,9'unun uzak organlara da metastaz yaptığı görülüyor. Teşhisi genellikle geç olduğu için sağ kalımları da diğer kanserlere göre oldukça düşük.

        Meme kanserleri

        Türkiye'de her 4 kadın kanserinden 1'i meme kanseri.

        Ülkede meme kanseri yaş dağılımı incelendiğinde vakaların yüzde 42,5'i 15-49 yaşları arasında. İnsidans hızları 35-39 yaş grubunda yüzbinde 50,8, 40-44 yaş grubunda yüzbinde 81,1, 45-49 yaş grubunda yüzbinde 109,1.

        Kolorektal kanserler hem kadınlarda hem de erkeklerde ilk beş kanser içinde yer alıyor. Bu kanser erkeklerde yüzbinde 21,0, kadınlarda ise yüzbinde 13,4 sıklıkta görülüyor.

        Meme, uterus korpusu ve over gibi kadın kanserlerinde en önemli risk faktörlerinden birisi obezite. Her yıl yaklaşık her yüz bin kadının 50’sinde bu kanserler gelişiyor.

        Tiroid kanseri kadınlarda en sık görülen ikinci kanser. Erkeklerde ise ilk on beş kanser türü içinde.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa