Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağır yaralılar dondurulacak

        UPMC Presbyterian Hastanesi'nden doktorlar, Yıldız Savaşları (Star Wars) filminin karakterlerinden Han Solo'nun karbon içinde dondurulmasını ve ölü sanılmasını anımsatan bu yöntemi, silahlı ya da bıçaklı saldırıya uğrayanların tedavisinde kullanmayı hedefliyor.

        Kan hücrelerinin daha az oksijene ihtiyaç duymasını, aynı zamanda hayatta kalmalarını sağlamak için hastaların ''dondurulmasının'' planlandığını belirten doktorlar, hastaların kanının soğuk tuzlu solüsyonla değiştirilerek, vücut sıcaklıklarını 10 dereceye düşürmeyi, vücuttaki hücresel faaliyetleri ise neredeyse durdurmayı öngörüyor.

        Sadece 15 dakikada vücut sıcaklığının düşürülmesi, hastaların bir süre nefes almaması ve beyin faaliyetlerinin durmasını, yani teknik olarak ölü sayılmalarını gerektiriyor. Hastalar bu durumdayken doktorlar mermi ya da bıçağın neden olduğu sorunları gidermeye çalışmayı amaçlıyor.

        Yöntem, hastaneye bu ay sonunda uygun hastaların gelmesiyle uygulanmaya başlanacak. Doktorlardan Peter Rhee, ''Hasta 2 saat önce ölmüşse hayata döndüremezsiniz. Ancak ölüyorsa, bazı yapısal sorunları giderip onu yaşatabilirsiniz'' ifadesini kullandı.

        DAHA ÖNCE DOMUZLAR ÜZERİNDE DENENDİ

        Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar 2002'de bu yeni yöntemi domuzlar üzerinde denemişti. Solüsyonla vücut sıcaklığı 10 dereceye indirilen domuzlar tedavi edilmiş, daha sonra vücut sıcaklıkları normale döndürülmüştü.

        Konuya ilişkin makalenin ayrıntıları, ''New Scientist'' dergisinde yer alıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa