Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bingöl'de kene alarmı

        Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bingöl'de bir kişinin kene ısırması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından kene ile ilgili alınacak tedbirleri ilgili kurumlarla bir toplantı yaptı.

        Vali Balkanlıoğlu, Bingöl'de ilk defa birinin kene tarafından ısırılarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandığını ifade ederek; yaygınlaşmaması için gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. Bingöl'ün Merkeze Bağlı Çukurca Köyünden Kene Tarafından Isırılan bir kişinin ölümünden sonra Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp ve ilgili kurum müdürleri ile bir araya gelerek kenelerden korunmanın yollarını tartıştı.

        Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu makam odasına çağırdığı Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, İl Sağlık Müdürü Dt. Zeki Bingöl, İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Mustafa Yılmaz, Bingöl Devlet Hastanesi İntaniye Uzmanı Doktor Mehmet Fırat ve İl Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Zafer Kaya ile kene ile ilgili alınacak önlemler hakkında durum değerlendirme toplantısı yaptı.

        İlgili birimlerden kene ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgi alan Vali Balkanlıoğlu, alınacak tedbirler için de beraber karar alacaklarını söyledi. Toplantıda kene hakkında bilgi veren İl Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekimi Zafer Kaya, bu hastalığı bulaştıran kenelerin ilk defa Bingöl'de görüldüğüne dikkat çekerek, kenelerin son günlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Bingöl'e getirilen hayvanlardan türeyebileceğini söyledi. Keneler konusunda vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Kaya, "Keneler insanı ısırmadan önce ısıracakları yeri belirleyip o bölgeyi uyuşturduktan sonra ısırmaya başlar. Yani kenenin sizi ısırdığını çok geç fark ederseniz. Dolayısıyla yeşil alanlarda dolaşırken vatandaşların çok dikkatli olması gerekir" dedi.

        İl Sağlık Müdürü Dt. Zeki Bingöl ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın erken teşhis edilebilen bir hastalık olmadığının altını çizerek; vatandaşların hastaneye gelirken şikayetlerini doktorlara detaylı bir şekilde anlatmalarını istedi. Bingöl'de bu hastalığın teşhis edilebilmesi için yeterli donanımlarının olmadığının altını çizdi.

        Veteriner Hekim, İntaniye Uzmanı ve İl Sağlık Müdürü'nden hastalık hakkında bilgi aldıktan sonra bir değerlendirme yapan Vali Balkanlıoğlu, "Maalesef artık Bingöl'ümüzde de Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı mevcut. Bu hastalığa daha önce Bingöl'de hiç rastlanmamıştı. Bunun çeşitli göçmen kuşlar veya göçerler tarafından bölgemize getirilen hayvan sürüleri tarafından taşındığını düşünüyoruz. Halkımızın bizim tarafımızdan bilinçlendirilmesi ve uyarılması gerekiyor. Vatandaşlarımızın piknik alanlarında veya hayvan otlatırken çok dikkatli davranmaları gerekiyor. Kene hakkında yapışan uyarıları dikkate almalılar. Uzmanlarımız sık sık uyarılarda bulunacaklar. Keneyi ilkel yöntemlerle çıkarmaya çalışmamalıyız. İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yapacağımız uyarılarla bilgilendireceğiz" diye konuştu.

        Vali Balkanlıoğlu, Bingöl'de ilk defa bir kişiyi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı sonucu kaybettiklerini ifade ederek, Çukurca Köyü Muhtarı'na Allah'tan Rahmet kederli ailesine de başsağlığı diledi.

        Bingöl merkeze bağlı Çukurca köyünde ikamet eden Bingöl Merkez Çukurca Köyü Muhtarı A.B., eşi A.B., oğlu G.B., kardeşi A.M.B.ve M.S.D.adlı 5 kişi kene tarafından ısırıldıkları ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü taşıdıkları şüphesiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Gözlem altına alınan 5 kişiden Cumartesi günü hayatını kaybeden Bingöl Merkez Çukurca Köyü Muhtarı A.B. Bingöl'e getirilerek köyünde toprağa verildi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa