Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Öldüğünde 115 yaşındaydı ama..

        Hollanda’da 115 yaşında ölen bir kadının, bilimsel araştırmalar için bağışladığı vücudunda yapılan otopside beyni sağlıklı çıktı.

        Groningen Tıp Merkezi Üniversitesinde araştırmayı yapan grubun başkanı Gert Holstege’in verdiği bilgiye göre, ömrü boyunca akıl sağlığından bir şey kaybetmeyen yaşlı kadın, 115 yıl boyunca beyin sağlığını da korumuş.

        Kimliği açıklanmayan yaşlı kadının beyninde, Alzheimer hastalığının ve diğer akıl hastalığı türlerinin hemen hemen hiçbir belirtisine de rastlanmadığı kaydedildi.

        Holstege ve meslektaşlarının kaleme aldığı araştırmaya göre, yaşlı kadın 82 yaşına geldiğinde, öldükten sonra vücudunun bilimsel araştırmalarında kullanılması için hazırlıklara başladı ve Holstege ile görüştü. Ancak 111 yaşına geldiğinde vücudunun araştırmalar için faydalı olmayacağı endişesine kapılan yaşlı kadının, bilim adamları tarafından bu düşüncesinin yanlış olduğuna dair ikna edildiği kaydedildi.

        112 ve 113 yaşlarında yaşlı kadının bir dizi nörolojik ve psikolojik testten geçirildiği belirtilen yazıda, sonuçların normal çıktığı ve kadının akli performansının 60 ile 75 yaş arasındaki yetişkinler için saptanan ortalamanın üzerinde olduğu belirtildi. 115 yaşında ölünce vücudu bilime bağışlanan kadında yapılan otopside, damarlarda da daralma olmadığı, yalnızca ufak beyin anormallikleri saptandığı bildirildi.

        Bu çalışmanın “Neurobiology of Aging” dergisinin ağustos sayısında yayımlanacağı kaydedildi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa