Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık böbrek nakli genetik hastalık organ bağışı su içmek böbrek yetmezliği

        Odasındaki ranzadan düşerek yaşamını yitiren 14 yaşındaki Ayşe Demir'in bir böbreğinin nakledildiği aynı yaştaki Şevval Güzeller, artık geceleri rüyasında gördüğü gibi doyasıya su içebiliyor. Şevval, ablasını da böbrek yetmezliğinden kaybetmiş

        Ayşe Demir'in bir böbreği, kendisi gibi 14 yaşındaki Şevval Güzeller'in hayatını kurtarırken bir ailenin dramını da gözler önüne serdi. Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi 1. sınıf öğrencisi Şevval Güzeller'in ablası Tuğçe de, kendisi henüz dünyaya gelmeden önce, henüz 10 yaşındayken böbrek yetmezliğinden hayata veda etti. İlk kızını genetik kökenli hastalığa kurban veren anne Neşe Güzeller, doktorların "İkinci çocukta aynı hastalığın görülme olasılığı çok düşük" sözü üzerine, bir kez daha çocuk sahibi olmaya karar verdi ve Şevval dünyaya geldi. Ancak Şevval'in de böbrek hastası olduğu ortaya çıktı.

        Şevval için asıl kâbus Şubat 2010'da başladı; hem diyalize girmeye başladı, hem de sadece tuzsuz ve potasyumu düşük haşlanmış sebzeler yemek zorunda kaldı. Ayrıca ne su ne süt içebiliyor, çikolata dahi yiyemiyordu. En çok suya hasret kalan Şevval, her gece rüyasında kendisini bol bol su içerken görüyordu. Şevval için tek umut böbrek nakliydi. Annesi Neşe Güzeller'in bir böbreğinde kist ve taş çıktı, doktorlar "Olmaz" dedi. Baba Hasan Hüseyin'in dokuları tuttu, ama doktorlar hastalığın genetik özelliklerini taşıdığı için buna da sıcak bakmadı. Ama son çare olarak baba Güzeller'in bir böbreğinin nakline karar verildi.

        AYŞE ADLI MELEK

        Geçen cuma sabahı, nakil için hazırlıklar yapılırken Şevval'in imdadına "Ayşe" adlı melek yetişti. İstanbul Zeytinburnu'nda 14 yaşındaki Ayşe Demir, inanılmaz bir ölüme kurban gitmişti. Ailesi tarafından bağışlanan böbreklerinden biri Adana'ya, diğeri de Şevval'e geldi. Çamlıca Universal Hastanesi'nde yapılan ameliyatla Şevval'e nakledilen böbrek, "bir kız kardeşten alınmış kadar" uyum gösterdi. Böbrek, mucize gibi henüz ameliyat masasında çalışmaya başladı.

        GENETİK KÖKENLİ HASTALIK

        Hastanenin Organ Nakli Koordinatörü Yeliz Gül şunları kaydetti: "Şevval'in hastalığı genetik geçişli bir hastalık. Anne baba aynı hastalık genlerini taşıyor olduğu için iki kardeş de aynı hastalığa yakalanmış. İki yıldır Şevval'e böbrek bulmaya çalışıyorduk. Aynı yaşta olması nedeniyle olsa gerek böbrek, daha ameliyat masasındayken çalışmaya başladı."

        HEMŞİRE 'İÇ' DEDİĞİNDE DUYDUĞUNA İNANAMADI

        KIZININ ilk kez ameliyattan sonraki günün sabahında doya doya suç içtiğini kaydeden anne Neşe Güzeller şunları söy ledi: "Hemşire iç dedikçe inanamadı, 'Gerçek mi, gerçek mi' diye defalarca sordu. Artık dayanacak gücü kalmamıştı. Ayşe onun için mel ek oldu. Kızım iyil eşir iyil eşmez Ayşe'nin annesini evimizde ağırlamak istiyoruz. Ayşe'nin yeri cennet. Annesine All ah'tan sabır di l iyorum. Ben bu acıyı yaşadım ve çok iyi bil iyorum. Kızım bundan böy le onun kızı."

        GAZETE HABERTÜRK / ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa