Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık obezite OECD ekstra sağlık harcamaları hipertansiyon obezite oranı

        Dünya obezite oranında yüzde 33,8 ile Amerika başı çekiyor.

        Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) ekonomik, çevresel ve sosyal istatistikleri içeren 2011-2012 raporunda, yüksek kilo ve obezitedeki artışın en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alıyor. Obezitenin hipertansiyon, yüksek kolestrol, diyabet, kalp hastalıkları, astım, kas-iskelet hastalıkları ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın risk faktörü olduğu anımsatılarak, aşırı kalori tüketimi, az fiziksel aktivete, genetik yatkınlık ve endokrin sistemi hastalıklarının obeziteye yol açan bazı faktörlere dikkati çekildi.

        Obezitenin ekstra sağlık harcamalarına neden olduğu da ifade edildi.

        TÜRKİYE, ORTALAMANIN ALTINDA

        Rapora göre, 15 yaş ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke yüzde 33,8 ile Amerika. Amerika'da obez kadın oranı yüzde 35,5'i bulurken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2 düzeyinde.

        Amerika'yı yüzde 30 ile Meksika, yüzde 26,5 Yeni Zelanda, yüzde 25,1 ile Şili, yüzde 24,6 ile Avusturalya izliyor. Obezite oranı Kanada'da yüzde 24,2, İngiltere ve İrlanda'da yüzde 23, Lüksemburg'da yüzde 22,5, Estonya'da yüzde 20,2, İzlanda'da yüzde 20,1 düzeyinde.

        Türkiye'de ise obezite oranı yüzde 15,2 ile yüzde 16,9 olan OECD ortalamasının altında. Türkiye'de kadın obezite oranı yüzde 18,5, erkek obezite oranı da yüzde 12,3.

        Obezite oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 3,8 ile Kore, yüzde 3,9 ile Japonya. Bu ülkeleri yüzde 8,1 ile İsviçre izliyor.

        KADINLARDA DAHA FAZLA

        OECD raporuna göre, erkek ve kadının obezite oranları birbirine yakın olmakla bu bazı ülkelerde farklılık gösteriyor. Ayrıca, kadınlarda obezite oranı erkeklerden fazla. OECD ortalamasına göre, kadınlarda obezite oranı yüzde 17,2, erkeklerde obezite oranı ise yüzde 16,7.

        Kadın obezite oranının erkeğe göre fazla olduğu ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Yeni Zelanda, Hollanda, Meksika, İsrail, İrlanda ve Şili bulunuyor.

        Erkek obezite oranının kadına göre fazla olduğu ülkeler ise İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, İtalya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Yunanistan ve Almanya.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa