Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sahte ilaç riskine önlem

        Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, ''günübirlik tedavi'' kapsamında hastalara ayaktan tedavide uygulanan ilaçların sahte olma riskine karşı uyardı.

        Özel, yaptığı yazılı açıklamada, ''günübirlik tedavi'' adı altında ayakta tedavi gören hastaların ilaçlarının hastanelerden karşılanması uygulamasının sakıncalı olduğunu savundu. ''Günübirlik tedavi'' kapsamında hastalara ayaktan tedavide uygulanan ilaçların sahte olma riski barındırdığını belirten Özel, hastanelerde ayaktan tedavide kullanılan ilaçlara ilişkin herhangi bir denetim mekanizması olmadığını ifade etti.

        Eczanelerde uygulanan ve dünyaya örnek olarak lanse edilen ''İlaç Takip Sistemi''nin ilaçta sahteciliği önleme amacında olduğuna dikkat çeken Özel, hastanelerden sunulan ilaçların bu denetimin dışında tutulmasının anlaşılmaz olduğunu öne sürdü. Hastanelerin çoğunda ilaçları kontrol edebilecek eczacı istihdam edilmediğini belirten Özel, şunları kaydetti:

        ''Bu sistem hastaneler tarafından, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların toplu ihale yöntemiyle çok ucuz fiyatlara temin edilip hastalara uygulaması riskini sürekli barındırmaktadır. Ancak sağlık söz konusu olduğunda maliyetten önce gözetilmesi gereken öncelikler bulunur. Bu uygulamanın bu haliyle devam etmesi, önümüzdeki dönemde yeni acı vakaların kamuoyu gündemine gelmesine neden olacaktır.

        Bu konuda tek çözüm, bu sağlıksız uygulamadan vazgeçilmesi ve ayaktan tedavide kullanılan ilaçların da eczanelerden temin edilmesidir. Herkesin ilaçlarını istediği bir eczaneden alma, kutusunu kontrol etme, ilacın güvenliğiyle ilgili sorular sorma hakkı vardır. Eczaneler yalnızca ilaç sunulan değil aynı zamanda ilaca ilişkin danışmanlık hizmeti verilen ve ilaçlarda tam güvenliğin sağlandığı yerlerdir. Bu mekanizmaları dışlayan ayaktan tedavide ilaç kullanımı konusunda, hastalarımızı kendilerini bekleyen büyük tehlikeye karşı bir kez daha uyarıyor, hastane görevlisi tarafından kendilerine verilen ilacın, kapalı kutusunu görmeleri konusunda ısrarcı olmaları çağrısında bulunuyoruz.''

        Özel, ''Günübirlik Tedavi Uygulaması''nın kaldırılması için Türk Eczacıları Birliği olarak açtıkları davanın devam ettiğini hatırlatarak, uygulamadan acilen vazgeçilmesini istedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa